Evde Fesleğen Nasıl Bakılır?

Evde Fesleğen Nasıl Bakılır?
01.11.2021 15:00
Evde Fesleğen Nasıl Bakılır? Fesleğen kaç günde çimlenir, kaç günde bir sulanır, nasıl çoğaltılır konularını sizler için araştırdık.

Evde bitki bakımı birçok kişinin yaptığı kolay bir iş gibi görünse de, bazı detaylara hakim olmadığımızda bitkinin ömrü maalesef pek uzun olmuyor. Bitkiden bitkiye değişiklik gösteren bu durum bazı türler için daha hassas bakım gerektirmektedir. Tabii, bu durum fesleğenler için de geçerlidir. Fesleğen ballıbabagiller familyasından olan bir bitkidir. Boyu 20cm’den 60cm’e kadar uzanır. Anadolu’nun farklı yerlerinde feslikan, peslan, fesliyen, rahan gibi isimleri ile de anılmaktadır. Bitki ömrü bakımından bir yıllık bir bitkidir. Uzun yıllar bakmak mümkün değildir. İnanılmaz güzel bir kokusu ve muhteşem görüntüsü ile hem evlerimizi süsleyen hem de birçok faydası ile evlerimizde sıklıkla yerini alan bir bitkidir.

-Potasyum, Kalsiyum ve Demir bakımından zengin olan Fesleğen, aynı zamanda A ve C vitaminlerini de içinde barındırır.

-Bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında son derece etkilidir.

-Bünyesinde bulundurduğu esansiyel yağlar ile mide bulantısı için kuvvetli bir doğal ilaçtır.

-Öksürüğe iyi gelmesinin yanı sıra grip ve nezle için de kuvvetli bir şifa kaynağıdır.

-İltihabı hızlı iyileştirmesinin yanı sıra iltihap oluşumunu da engellemede etkilidir.

-Ağız kokusuna uzun süre kullanımlarda kesin çözümdür.

-Kalp-damar hastalıkları, kalp krizi, inme ve felç gibi rahatsızlıklara yakalanma oranını düşürmektedir.

-Ağızda oluşan yaraların (aft) iyileşmesinde ve bakterilerin ölmesinde kuvvetli bir etkisi vardır.

-Baş ağrılarına iyi geldiği gibi migren ataklarında da iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

-Cilt güzelliğini olumlu yönde etkileyen Fesleğen antioksidan özelliği göstermektedir.Özellikle siyah nokta tedavisinde etkili sonuç vermektedir.  

-Şişliklerin inmesi ve tamamen giderilmesinde ödem ve ödem türü rahatsızlıklara şifadır.

-Karaciğer hastalıklarının önleme konusunda düzenli kullanımda etkilidir.

-Vücuda dinginlik hissi veren Fesleğen stresi azaltma konusunda oldukça etkilidir.

-Vücuda yüksek seviyede enerji veren bir bitkidir.

-Solunum yolunu açar nefesi rahatlatır.

Tüm bu şifalarının yanı sıra sinekleri kokusuyla kaçırmak gibi bir özelliği olduğundan yazın balkonları, bahçeleri süsleyen bir bitkidir. Bu kadar çok faydası ve göz dolduran görüntüsünden bahsetmişken bakımından söz etmemek tabii ki olmaz.

Fesleğen bakımının detayları;

-Günde en az 4 saat ışık almalıdır.

-Fesleğeni kompost yöntemi ile hazırlanmış doğal humuslu toprak hazırlayarak, zenginleştirilmiş toprakta bakmak gerekir.

-Fesleğen kökleri su içinde kalmaktan hoşlanmazlar bu sebeple toprağın geçirgen bir toprak olması ve doğru drenaj sağlaması gerekmektedir.

-Rüzgar ve soğuktan korunması gereken bir bitki türüdür.

-Eğer bahçede birçok fesleğeni bir arada büyütecekseniz fesleğen kökleri arasında 20cm olması gerekir.

-Saksının toprak alaşımlı olmayan bir saksı olması gerekir.

-Düzenli büyümenin en önemli yolu üst yaprakların düzenli kesimidir.

-Fesleğeni gerekli olmadıkça gübrelemek tadını bozacaktır. İhtiyacı yoksa gübreleme yamayın.

-Bahçede fesleğen yetiştirenler fesleğenleri domateslerin arasına ekerse birbirinin tadından etkilenip daha lezzetli bir fesleğen elde edersiniz.

-Fesleğenin saksıda bakımında ise saksının alt kısmına Antep Fıstığı kabukları eklerseniz bitkinin büyümesine büyük oranda faydası olacaktır.

-Fesleğenin yapraklarının gelişmesi için haftada bir kez yapraklarının üzerinden kesim yapmak gerekir.

Fesleğen Kaç Günde Çimlenir?

Tüm bitkilerde olduğu gibi Fesleğen bitkisinin de ne zaman ekildiği, hangi şartlarda ekildiği, hangi ortamda bulunduğu ve iklim koşulları çok önemlidir. Aşırı rüzgarlı ve soğuk sevmeyen fesleğenler çimlendirilirken de bu duruma dikkat edilerek çimlendirilmelidir.Fesleğenin su içerisinde çimlenme süresi 10 gündür. Çimlendirilecek olan tohum herhangi bir işlemden geçmemiş olmalıdır.

Çimlenme süresi dolan tohum hangi ortamda ekim yapılacaksa(bahçe, saksı) o ortama uygun koşullarda ekim işlemi yapılıp doğru sulama ve budama ile bakımına devam edilir.

Fesleğen Kaç Günde Bir Sulanır?

Fesleğen suyu çok seven bir bitki değildir. Tabii ki çöl bitkileri gibi kuraklık seven bir bitki de değildir. Haftada bir kere iyice sulanması gereken bir bitkidir. Fesleğenin sulamanın en önemli püf noktası toprağı kuruduğunda sulama yapmaktır. Çok fazla sulandığında mantar hastalığına yakalanmaktadır. Yaz aylarında yoğun sıcaklarda toprağın durumu kontrol edilerek haftada 2 ya da 3 kez sulanabilir.

Fesleğenin yaprakları sulama ile ilgili en büyük ipucunu verir. Fesleğen yaprakları sararmaya başladığı zaman sulamayı kesmek gerektiğini söyler bize.

Fazla sulama yaprakların sararmasına sebep olur. Fesleğenin yapraklarını değil kökünden su vererek sulamak gerekir.

Fesleğen Nasıl Çoğaltılır?

Fesleğen bitkisini sevenler içinsevenler için çoğaltmakta önemli bir konudur. Fesleğen bitkisi kesinlikle dalından çimlendiremezsiniz. Fesleğen tohumlama yöntemi ile çoğaltılan bir bitkidir. Tohum elde etmek için Fesleğen bitkisinin açan çiçeğinin tamamen kuruması gerekir. Kuruyan bu çiçeğin nazik bir şekilde avuç içerisinde ovalayarak Fesleğen bitkisinin tohumunu elde edebilirsiniz. Fesleğen bitkisini çoğaltmak için başka bir yöntem ise yeni sürgünlerinin dip kısımları suya değecek şekilde bir hafta bekletilip kök oluşumu gerçekleştiğinde dikiminin yapılmasıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir