Evde Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Evde Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?
22.09.2022 17:53
Evde ayva reçeli yaparak daha doğal tüketim sağlamak isteyen pek çok insan vardır. Evde ayva reçeli nasıl yapılır, akşamdan şekere yatırılır mı, ayva reçeli bozulur mu, ayva reçeli besin değeri nedir, cıvık olursa ne yapılır, düdüklü tencerede nasıl yapılır, fırında nasıl yapılır, faydaları nelerdir? Detaylara birlikte göz atalım…

4 ayva

4 su bardağı toz şeker

3 bardak su

1 yemek kaşığı limon suyu

3-4 karanfil

Ayvayı soyun ve dilimler halinde kesin (yaklaşık 0,5 cm kalınlığında ve 2 cm genişliğinde). Ayvayı dilimledikten sonra bir kaseye alın, şeker ekleyin ve birkaç saat bekletin. Şeker erimeye başlayınca tencereye alıp üzerine su ilave edin. Son olarak ayva çekirdeklerini ekleyip kaynamaya bırakın. Reçeli istediğiniz kıvama gelene kadar kaynatın.

Ateşten almadan hemen önce limon suyu ve karanfil ekleyin, kaynatın ve birkaç dakika bekleyip servis yapın. Soğumasını beklemeden bardaklara bölüp kapağını kapatın. Afiyet olsun.  Ayva reçeli yaparken kırmızı rengi bu şekilde oluşturmak için ayva çekirdeklerini kullanmayı unutmayın. Ayva reçeline güzel rengini veren tohumların kendisidir. Ayva reçeli nasıl yapılır diye merak edenler için bu tarif tavsiye edilir. Memnun kalacağınıza inanıyoruz.

Ayva Reçeli Akşamdan Şekere Yatırılır Mı?

Ayva reçeli için ayva ve şekeri bir kaseye koyun ve 1-2 saat bekletin. Şeker ayvanın içine çekirdekleri atılarak elde edilir. Ateşi kapatmadan hemen önce limon suyu ve karanfil ekleyin. Soğumadan kavanozlara konulmalıdır.

Ayva Reçeli Bozulur Mu?

Kesinlikle sıcakken kapağı sağlam cam kavanoza koyup ters çevirirseniz hiç bozulmaz. Küçük kavanoz tercih edin, kapağı açıldığı andan sonra buzdolabında saklayın.

Ayva Reçeli Besin Değeri Nedir?

Ayva Reçeli (100 gr) 138 kalori ve 30 gr besleyici karbonhidrat içerir. Ayva reçeli ayva meyvesinden yapılır ama fruktoz ve şeker ilave edilerek şekerli bir yiyecek haline gelir.

Ayva Reçeli Cıvık Olursa Ne Yapılır?

Pişirme sırasında eklediğiniz limon suyu reçeli daha katı hale getirecektir. Reçeli koyulaştırmanın bir başka yolu da koyulaşana kadar güneşte bırakmaktır.

Ayva Reçeli Düdüklü Tencerede Nasıl Yapılır?

Ayva

Şeker

1 karanfil

4-5 damla limon suyu

Ayvayı yıkayıp soyun. Bu arada tohumları bir kenara alın. Çok küçük olmayacak şekilde doğrayın ve tamamen bitene kadar kararmaması için bir kase suya koyun. Bir kase komposto bulun, süzülmüş ayvayı kaseye koyun ve elinizle iyice bastırın. Düdüklü tencereye koyun. Doldurulan her kase için 3 yemek kaşığı su ekleyin.

Tencereye 1 adet karanfil ekleyip kapağını kapatın. Kaynayana kadar orta ateşte ısıtın, ısıyı kapatın ve 10 dakika kısık ateşte ısıtın. Basıncın serbest kalmasına izin verin ve kapak açıkken 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Suyun istenen konsantrasyona ulaşıp ulaşmadığını kontrol edin. Metal bir kaşıkla damlatmaya çalışsanız bile hemen akmaz. 4-5 damla limon suyunu ateşi kesmeden ekleyin ve karıştırın.

Ayva Reçeli Fırında Nasıl Yapılır?

Ayva 1kg

1 kg toz şeker

3-4 adet tuzlu limon

Bir bardak su

Ayva kabuklarını soyun. İçindeki çekirdeği çıkarın ve ayvayı doğrayın. Bir bardak suda 10 dakika kaynatın. Haşlanmış ayvaları fırın tepsisine dökün, 100 derecelik fırında 1 saat pişirin ve üzerine şeker serpin. Limon tuzu ekleyin ve 30 dakika daha pişirin. Fırın kapağını açmadan bir gece bekletin. Bir kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.

Not: Fırında piştikten sonra ayva reçelinin pembeleştiğini göreceksiniz. Afiyet olsun.

Ayva Reçeli Faydaları Nelerdir?

Özellikle bağırsakları temizleyerek sindirim sistemi için faydalıdır. Sindirim sistemini güçlendirir. Doğal bir antibiyotiktir, kanı temizler ve hastalıkları tedavi eder. Kalbe iyi gelir, vücudu enfeksiyonlardan korur ve güçlendirir. Ayva reçeli sinir sistemini korur ve güçlendirir ve hafızayı güçlendirir. Özellikle göğüs rahatsızlıklarında öksürüğü giderir, balgam söktürür, astım ve bronşite iyi gelir, doğal antibiyotik olarak soğuk algınlığına iyi gelir. Ayva reçeli; kabızlığı giderir, hemoroidleri ve bağırsaklardaki tüm iltihaplı hastalıkları iyileştirir. Saç dökülmesi sırasında fazla tüketilmesi gereken ayva ve reçeli, saç dökülmesi sorununu içeriden gidermeye yardımcı olur. Karaciğeri ve böbrekleri temizler.

Ayva reçeli özellikle böbreklerinizin ağrıdığı günlerde yenilmesi gereken yiyeceklerden biridir. Ayva reçeli özellikle çocuklarda zihin açıcı özelliği ile hafızayı güçlendirir. Hücreleri onarır ve hücre yaşlanmasını önler. Yani hücreleri gençleştirir. Cilde ve tırnaklara, parlaklık ve sağlık getirir. Vücudun güç kazanmasına ve sağlıklı kalmasına yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinliğe karşı korur. İçerdiği vitaminler ve minareler sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı korur, varis oluşumunu engeller, varis tedavisine yardımcı olur.  Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığını önler.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir