Erkek Tarafının Evine Giderken Ne Alınır?

Erkek Tarafının Evine Giderken Ne Alınır?
12.11.2022 18:32
Merak edilen konulardan biri de evlilik öncesinde yapılması gerekenler. İstemede erkek tarafı ne yapar, geline alması gerekenler, kaç bilezik takar? Gelin kuşağını erkek tarafı mı alır, evi erkek tarafı mı temizler, evine giderken ne alınır? Detaylara birlikte bakalım.

Evlilik yolunda adımlar atılırken, geleneklerimiz de yer alan hususlara dikkat etmek, oldukça önemli bir konudur.

Ailelerin tanışması genellikle kız tarafında olurken, daha sonrasında erkek evine de ziyaretler yapılabilir. Erkek tarafının evine giderken bu özel günü daha da güzel kılacak ikramlık veya tatlı götürebilirsiniz.

Evi Erkek Tarafı Mı Temizler?

Gelin ve damadın evlendikten sonra oturacakları ev normal şartlarda düğünden 1 hafta öncesinde temizlenmeye başlar. Damat ve gelin tarafından kadınlar ortak olarak evi temizleyebilirler. Sadece gelin tarafı veya sadece erkek tarafının tek başına üstlenmeleri gereken bir sorumluluk değildir.

Evin temizlenmesi bir adet de değildir. İsteyen temizlik şirketleriyle anlaşarak evlerini temizletebilir. Örneğin gelin ve damat kendi ailelerinin olduğu memleketten başka bir yerde yaşayacaksa, temizlik için bir şirketle görüşülüp, ev temizlettirilebilir.

Erkek Tarafı Geline Kaç Bilezik Takar?

Düğün yapmak nereden bakarsanız bakın oldukça maliyetli bir süreçtir. Bu süreçte hem erkek tarafının hem de kız tarafının yerine getirmesi gereken sorumluluklar var.  Erkek tarafının geline 1 takı seti ve takı seti dışında 2 bilezik takması ideal olandır. Tabi bu bir zorunluluk değildir. Mutlaka aileden aileye, maddi durumlara göre değişkenlik gösterebilir.

Erkek Tarafının Geline Alması Gerekenler?

Türk örf ve adetlerine göre düğünü erkek tarafının yapması makbuldür. Fakat sadece düğün yapmakla süreç tamamlanmıyor. Hem erkek tarafının hem de kız tarafının alması gereken liste ayrıdır.

Öncelikle damat hem gelinin hem de gelinle birlikte kuaföre giden herkesin kuaför masraflarını karşılar. Gelinlik, aksesuar ve ayakkabı da damat tarafından alınmalıdır.

Elektrikli küçük mutfak aletleri, oturma odası, koltuk takımı, yemek odası, beyaz eşyalar da damat tarafından alınması gerekenlerdir.

Gelin Kuşağını Erkek Tarafı Mı Alır?

Düğün gününde yaşanılan en göz yaşartıcı anlardan biri de gelinin evden çıkmasıdır. Yeni hayatına doğru ailesinin evinden ayrılan gelin için dualar okunarak iyi dileklerde bulunulur. Gelin evden çıkmadan önce Türk örf ve adetlerinden biri olan kuşak bağlama, gelinin varsa abisi veya erkek kardeşi tarafından usulüne göre bağlanır. Yoksa gelinin babası tarafından da bağlanılabilir.

Yöre fark etmeden, hemen her yörede evden çıkacak gelin için kırmızı kuşak bağlaması yapılabilir. kuşak bağlama esnasında, bir kere salavat getirilir ve dua ile bağlanır.

Kuşak gelinin beline 3 kez bağlanıp çözülür. Bunun anlamı ise yeni evlenen çiftin evine, uğur, bolluk, bereket getirdiğine inanıldığı için 3 kez tekrarlanır.

Gelinin kuşağını damat tarafının getirmesi gibi bir zorunluluk yoktur. Kız tarafı ya da gelin de kuşağı temin edebilir.

İstemede Erkek Tarafı Ne Yapar?

Yaygın olarak söz masrafları da erkek tarafına aittir. Genellikle söz ve isteme bir arada gerçekleşir. Kız istemeden sonra yüzükler takılarak yeni çiftin söz merasimi tamamlanmış olur.

Erkek tarafı kız istemede, söz yüzükleri, gelinin söz elbisesi, isteme çikolatası ve çiçeğini almakla sorumludur. Erkek tarafının ailesi bir takı seti takabilir ya da bunun yerine 2 veya 3 bilezik takılan söz merasimi de olabilir.

Bohça getirilecekse erkek tarafı bohçanın içerisine, iç çamaşırı, ayna, tarak, kozmetik malzemesi,  gecelik takımı, iç çamaşırı gibi kişisel bir takım hediyelikler de koyabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir