Emekli Maaşına Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?

Emekli Maaşına Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?
17.12.2022 02:11
Emeklilik maaşı, çalışma hayatında belirlenen yaşa ulaşmış ve gereken primleri doldurmuş kişilere verilen düzeli nakit ödemelerdir. Emekli maaşına konulan bloke nasıl kaldırılır, maliye haciz koyabilir mi, neden bloke konur, nereden bakılır, SGK haciz koyabilir mi? Özel bankalar emekli maaşına haciz koyabilir mi? PTT emekli maaşına promosyon veriyor mu? Emekli maaşı hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık.

Emekli insanlar için bankalarda hesaplar açılmaktadır. Bu hesaplar mevduat hesaplarına benzemezler. Bankaların emekli insanlar için ayrı bir hesap açması zorunludur. Emekli maaşınız üzerinde bir bloke bulunuyorsa bu blokeyi şikayet ederek kaldırtabilirsiniz.

Bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi varsa bu kurumdan ya da bu sıfat ile Asliye Hukuk Mahkemesine giderek dava açabilirsiniz. Bu süre zarfında hesabınızın üzerinde bulunan bloke kalkar ve emekli maaşınız yatmaya devam eder. Fakat banka blokeyi kaldırmamakta ısrarcı ise Cumhuriyet Başsavcılığına giderek şikayetinizi daha yetkili makamlara iletmeniz gerekmektedir.

Emekli Maaşına Maliye Haciz Koyabilir Mi?

Yargıtay’ın 2021 yılında verdiği karara göre, emekli maaşının teminat olarak kullanılmasıyla alınan kredilerin geri ödemesinde gecikme olduğu durumda bankanın bloke ya da para kesintisi yapmasını yasaklamıştır. Borcundan dolayı SGK’dan alınan emekli, sakat, dul ve yetim aylığına haciz ve bloke koyulması yasaktır. Ancak sadece 3 durumda emekli maaşına bloke ya da haciz konulabilir. Bu durumlar şunlardır:

·        Nafaka borçları

·        Vergi borçları

·        Borçlunun muvafakati

Emekli Maaşına Neden Bloke Konur?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nca emekli maaşlarına 3 istisnai durum haricinde bloke konması yasaktır. Bu durumlar, nafaka borcu, vergi borcu ve borçlunun muvafakatidir. Emekli maaşına koyulan blokelerin ve haciz uygulamalarının hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Emekli olan kişinin izni doğrultusunda da en fazla maaşın dörtte birine el konulmaktadır.

Emekli Maaşına Nereden Bakılır?

Emekli maaşı belirlenen herhangi bir hesaba yatmamaktadır ve elden çekilmesi zorunludur. Bir bankadan diğer bankaya aktarılmamaktadır. Emekli maaşınıza bakmak istiyorsanız internet üzerinden sorgulama şansınız bulunmaktadır. SGK internet sitesi üzerinden ya da https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/adresine tıklayıp giriş yaparak emekli maaşınızı öğrenebilirsiniz.

Özel Bankalar Emekli Maaşına Haciz Koyabilir Mi?

Emekli maaşlarına haciz ya da bloke konulması 2021 yılında yapılan Yargıtay açıklamasına göre yasaklanmıştır. Emekli maaşına haciz ya da bloke konulması için sadece 3 durum vardır. Bu durumlar arasında özel bankalara bulunan borçlar bulunmamaktadır. Yani kısaca özel bankalar emekli maaşınıza haciz ya da bloke koyamazlar. Emekli maaşınızda bulunan haczi şikayet ederek kaldırtabilirsiniz.

PTT Emekli Maaşına Promosyon Veriyor Mu?

Emeklilerin uzun süredir yakından takip ettiği konulardan bir tanesi emekli promosyonlarıdır. Emekli promosyonları miktarı SGK ile bankalar arasında yapılan görüşmelerde netleşmiştir. Yapılan açıklamaya göre PTT emekli maaş müşterileri belirlenen şartlara uygunluk gösterirse emekli aylıklarına promosyon ödemesi alabilecekler.

Emekli Maaşına SGK Haciz Koyabilir Mi?

2021 yılında yapılan Yargıtay açıklamalarında emekli maaşına konulan hacizler yasaklanmıştı. SSK, BAĞ – KUR, banka ya da borsalar emekli maaşına kişinin rızası olmadan el koyamamaktadır. Ancak, SGK emekli kişiden prim ya da SGDP gibi bir alacağı söz konusu ise maaşı haczetme hakkı bulunmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir