Ekşi maya, en doğal, en eski ve en geleneksel maya çeşitleri arasında yer alır. Mısır kökenli olduğu bilinen bu mayanın tarihi neredeyse Milattan Önce 1500’lü yıllara dayanır. Fabrikasyon ürünü mayaların birkaç yüz yıl öncesine kadar hayatımıza girmesi ile yapımı sonlandırılan ekşi maya, son yıllarda yeniden popüler olmuştur. Ticari fırın mayası yerine kullanılmaya başlanan ekşi mayadan çeşit çeşit hamur işleri yapılmaya başlanmış, ekmekler ve poğaçalar yapılmaya başlanmıştır. Tadı da normal ekmeğe oranla bir hayli ekşi olan ekşi mayalı ekmekler yine de besleyicilik açısından çok daha kaliteli ve sağlıklı olduğundan dolayı tercih edilmektedir. Güçlü bir kabarıklık etkisi sağlayan ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizler için derlendi…
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nedir?
Son günlerde internet üzerinden sık araştırılan yemekler arasında ekşi mayalı ekmek tarifi yer almaktadır. Ekşi mayalı ekmeğin tarifine bakıldığında ise bu ekmeği evde denemek isteyenler şu adımları izlemelidir;
· Derin bir karıştırma kabı içerisine 300 ml içme suyu eklenir.
· İçerisine tartılmış 90 gram ekşi maya eklenir.
· Maya ile su iyice homojen kıvama gelene kadar karıştırılır.
· Başka bir kap içerisine 400 gram elenmiş, ekmeklik un alınır ve hazırlanan karışım unun ortası çukur olacak şekilde açılır ve içerisine dökülür.
· Bu karışıma iki çay kaşığı dolusu tuz eklenir ve ele yapışacak yumuşaklıkta bir hamur elde edilir.
· Hazırlanan hamur ağzı kapalı bir kapta bekletilir. Yarım saat sonra bir kez katlanır.
· Toplamda yarım saatte bir katlama işlemi uygulanır.
· Ardından unlanmış tepsiye ekmekler şekillendirilip dizilir ve 200 derece ısıda ki fırında pişirilir.
Ekşi Mayalı Ekmek Faydaları Nelerdir?
Doğal bir mayadan elde edilen ekşi mayalı ekmeğin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
· Probiyotik etkisi olması nedeni ile bağırsak sağlığını korur ve bağırsak rahatsızlıklarını giderir.
· Vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bu nedenle yararlıdır.
· İnsülin direncine iyi gelmekle birlikte cüzi miktarlarda şeker hastaları da tüketebilir.
· Reflü, gastrit gibi hastalıklara iyi gelir.
· Demir eksikliği ve anemiye iyi gelmektedir.
Ekşi Mayalı Ekmek Kaç Kalori?
Özellikle diyet dönemlerinde olanların kullanması gereken ekşi mayalı ekmeğin kaç kalori olduğu merak edilir. 100 gram ekşi mayalı ekmeğin kalorisi ise 289.2’dir. Yine de kalori hesabı yapan kişiler tarafından kontrollü tüketilmesi gereklidir.
Ekşi Mayalı Ekmek Kilo Aldırır Mı?
Ekşi mayalı ekmeğin kilo aldırıp aldırmadığı sorusu hala belirsizliğini korur. Pek çok beslenme uzmanı bu ekmeğin zayıflatıcı etkisi olduğunu iddia eder. Kimi beslenme uzmanları ise bu ekmeğin yüksek kalori olması nedeni ile kilo aldırıcı özelliğinden söz eder. Bu konuda bilinen herhangi net bir fikir birliği bulunmamaktadır.
Ekşi Mayalı Ekmek Nereden Alınır?
Ekşi mayalı ekmek şu anda her yerde bulunmamaktadır. Bazı illerde, bazı fırınlar özel olarak bu ekmeği üretip satarken bazılarında ise normal ekmekler revaçtadır. Hal böyle olunca ekşi mayalı ekmeğin nereden alınacağı sorusu biraz kafa karışıklığı yaratır. Kişiler bu ekmeği almak istediklerinde internet üzerinden kısa bir araştırma yapabilir. Ya da çeşitli internet sitelerinden bu ekmeği sipariş verebilir. Oldukça zor bayatlayacağından dolayı herhangi bir problem olmaz.
Ekşi Mayalı Ekmek Alerji Yapar Mı?
Maya genel olarak pek çok kişide alerjiye neden olabilir. Özellikle sanayi tipi mayalardan elde edilen ürünler kişilerde karın şişliği, mide bulantısı, nefes alma zorluğu gibi sorunlara neden olabilir. Hal böyle olunca ekşi mayanın alerji yapıp yapmadığı da merak edilmektedir. Fakat ekşi mayanın alerjik reaksiyonlara neden olup olmayacağı konusunda net bir bilgi bulunmaz.
Ekşi Mayalı Ekmek Buzlukta Saklanır Mı?
Evet. Diğer tüm ekmekler gibi ekşi mayalı ekmekler de buzlukta saklanabilir. Fakat bu ekmeğin doğal formunu ve besleyiciliğini kaybetmemesi için buzlukta bekletilme süresi üç günü aşmamalıdır. Bu sayede herhangi bir besin değeri kaybı yaşanmadan tüketim sağlanabilir.
Ekşi Mayalı Ekmek Bayatlar Mı?
Evet. Fakat çok daha geç bayatlayabilen bir ekmek türüdür. Yine de ekmeğin bulunduğu ortamdaki nem faktörü, saklama koşulları gibi tüm etkiler ekmeğin daha kısa sürede ya da daha uzun sürede bayatlamasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle iyi bir şekilde saklanması önemlidir.
Ekşi Mayalı Ekmek Diyette Yenir Mi?
Evet. Yenilebilir. Fakat ekşi mayalı ekmeğin kalorisi normal ekmeklerden çok da farklı olmadığı için diyette tüketilirken, porsiyon kontrolü yapılması ve özellikle sabah saatlerinde tüketilmesi önerilmektedir. Diyet döneminde yaşanacak vitamin ve mineral kayıplarını destekleyebilir.
Ekşi Mayalı Ekmek Gluten İçerir Mi?
Evet. Ekşi mayalı ekmek de glüten içermektedir. Fakat ekşi mayalı ekmeğin glüten oranı diğer ekmeklere oranla çok daha azdır.