Ekmek Yaparken Ne Kadar Ekşi Maya Kullanılır?

Ekmek Yaparken Ne Kadar Ekşi Maya Kullanılır?
12.12.2022 20:44
Özellikle Türk mutfaklarının olmazsa olmazı, mutlaka her öğünde soframızda bulunan ekmek hakkında merak ettikleriniz varsa yazımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Ekmek yaparken ne kadar ekşi maya kullanılır, fırına neden su konulur, fırın önceden ısıtılır mı? Ekmek yaparken tepsi yağlanır mı, üzerine ne sürülür, hangi un kullanılmalı? Merak edilenleri paylaşıyoruz.

Köy ekmelerinin eşsiz kokusunu veren geleneksel bir tahıl mayasıdır. Diğer ekmelere göre çok daha uzun süre taze kalır, daha düşük glisemik indekse sahip olduğu için kalori alımını kısıtlar ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Tamamen doğal olarak fermente olan ekşi maya, çok eksi dönemlerden beri insanların ekmek yapımı için kullanmış olduğu ana malzemedir. 4-5 kişilik klasik ekşi mayalı ekmek için gereken malzemeler,

400 gr un

300 ml su

90 gr ekşi maya

2 çay kaşığı tuz

Ekmek Yaparken Fırına Neden Su Konulur?

Bir ekmeğin yapımındaki en önemli özelliği ısı dengesidir. Hamurunun düzgün bir kıvamda olması ve tüm lezzetlerin homojen bir şekilde karışması kadar, dışının çıtır içinin hamur kalmaması için ısı dengesinin eşit dağılması gerekmektedir. Fırının içerisine içi su dolu bir kap koymak, nem dengesini sağlayarak ekmeğinizin içinin ve dışının ideal şekilde pişmesini sağlar.

Ekmek Yaparken Fırın Önceden Isıtılır Mı?

Evimizde ekmek yaparken beklentimiz puf puf kabarmış, dışı çıtır çıtır içi de yumuşacık kalan bir ekmek elde etmektir. Bunun için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Ekmek genellikle önceden ısıtılmış 180 derecelik bir ısıda ideal şekilde pişer.  Yağlı kağıt ya da pişirme kağıdı kullanarak ekmeğinizi 30-35 dk boyunca pişirirseniz istediğiniz şekilde ekmek elde edebilirsiniz.

Ekmek Yaparken Tepsi Yağlanır Mı?

Tarife uyarak elde ettiğimiz hamur artık ekmek olmak için pişirme aşamasına geldi demektir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına, ekmeğimizi vermeden önce tepsiyi tereyağı ile yağlamak ekmeğin kolay bir şekilde kalıptan çıkmasını sağlayacaktır. Yaklaşık olarak 30-35 kadar pişme süresi ekmek için ideal bir pişme süresidir.

Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür?

Ekmek yapımı kolay gibi görünse de aslında sanıldığının aksine oldukça zahmetli ve sabır isteyen bir süreçtir. Etrafa yayılan mis gibi sıcacık kokusu ve çıtır çıtır lezzetiyle tüm zahmetlere değdiğini göreceksiniz. Ekmeklerin üzerine pişirme aşamasında illa ki bir şey sürmek zorunda değilsiniz ama tarifinizi çeşitlendirmek için dilerseniz en son aşama olarak daha parlak bir dış kabuk için soğuk su serpiştirebilirsiniz. Ekmekler fırınlanmadan önce son bir aşama olarak üzerine çırpılmış yumurta sarısının içine süt ve yoğurt ekleyerek ekmeğinizin üzerine sürebilirsiniz.

Ekmek Yaparken Hangi Un Kullanılmalıdır?

Araştırmalar sanayileşme çağından önce tüm ekmeklerin tam buğday unundan yapıldığını göstermektedir. 19.yy’dan sonra ekmek üretimi bir sanayi kolu olmaya başladıktan sonra beyaz undan yapılmaya başlandı. En sağlıklı ve glisemik indeksi en düşük un siyez unudur. Tam buğday ekmeği de sağlıklı bir seçenektir.

Fakat bugün marketlerde, yerel bakkallarda, fırınlarda en yaygın ekmek unu beyaz undur. Bununla birlikte çavdar, tandırlık, mısır unu, arpa unu, yulaf unu, kırık buğday, kırmızı buğday, siyez unu, kavılca unu, karakılçık gibi un çeşitliliğinde de ekmek yapılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir