Egzoz Ucu Muayeneden Geçer Mi?

Egzoz Ucu Muayeneden Geçer Mi?
18.11.2022 19:05
Araç muayenesinde araçta bulunan bazı unsurlar sebebiyle geçmemesi söz konusu olabilmektedir. Egzoz ucu, emniyet kemeri muayeneden geçer mi? Esp arızası, el freni tutmuyor ise muayeneden geçer mi? Farklı lastikler, güneş yanığı muayeneden geçer mi? Geri vites lambası muayeneden geçer mi? İşte tüm detaylar...

Arabanın egzoz ucu değişiminde izin verilen ve verilmeyen unsurların sayısı çoktur. Egzoz ucu değişiminin fake (görüntü amaçlı sahte) egzoz ile yapılması orijinal egzozun çalışma yapısının değiştirilmemesi sebebiyle muayene geçişi ve araç sağlığı için herhangi bir sorun olmayacaktır.

Kısacası egzoz ucu muayenede kalmayacağı söylenebilir. Ayrıca çift egzozlarda orijinalinde çift egzoz bulunmayan araçların çift egzoz dönüşümünde gerekli şartların sağlanması şartıyla problem olmaz. Ayrıca bu şartlar eklenen yeni egzozda susturucu ve katalizör bulunması veya orijinal egzozun katalizör ve susturucu geçişi sonrasındaki bölümden ek yapılarak uzatılması gerekmektedir. Buradaki temel amaçta modifikasyon sonucu aracın ses ve egzoz emisyon miktarlarının kontrol altına alınması olacaktır.

Emniyet Kemeri Muayeneden Geçer Mi?

Araçlarda bulunan emniyet kemerleri araç çalıştırmadan önce takılması gereken ve olası bir kazayı önlemek için can sağlımızı korumasıyla bilinmektedirler.

Araç muayene sırasında emniyet kemerlerinin çalışmaması ya da tutukluk yapması halinde muayeneden kesinlikle geçmez. Ön koltuklarda üç noktalı emniyet kemeri kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca arka koltuklarda ise iki noktalı veya üç noktalı kullanılabilir.

ESP Arızası Muayeneden Geçer Mi?

ESP sisteminde bulunan arızalar genellikle aracınızın sürüş kalitesini azaltacaktır ancak aracın tamamen kullanılamaz hale gelmesini de sağlamayacaktır. Ancak bu durum ciddi bir arıza olmadığı anlamına gelmez. ESP arıza lambası yanan bir arabanın sürüş güvenliği açısından risk oluştursa da muayeneden kalmaz.

El Freni Tutmuyor Muayeneden Geçer Mi?

Muayene istasyonlarında aracınızı fren testine soktuklarında, el freni belirli bir oranda tutması gerektiği ile ilgili kurallar bulunduğunu belirtmek isteriz. Eğer aracınızın frenleri yeteri kadar tutmuyor ise muayeneden geçmek imkansız olacaktır.

Frenlerin tutmaması, sağ ve sol tekerlerde frenleme farkının %30 ve üzeri olması, ABS sisteminin çalışmaması ağır kusurlardan sayılmaktadır ve muayeneden geçemezler.

Farklı Lastikler Muayeneden Geçer Mi?

Aracınızda markası ve deseni farklı lastikler kullanmaktan kaçınmanız gerekmektedir. İstisnai durumlarda onaylı farklı ebat ve desenler kullanılabilir, ancak genel olarak üreticiler farklı lastiklerin kullanımını önermemektedirler.

Tek bir lastiğin farklı olarak kullanılması veya farklı diş derinliğine sahip olması sonucu frenleme aracın tek bir tarafında daha iyi veya kötü olması meydana gelebilir. Ayrıca farklı mesafelerde durmaya çalışan lastikler sonucu araç dönme eğilimine girebileceği unutulmamalıdır.

Farklı ebatlarda bulunan lastikler muayeneden de geçmeyecektir. Fakat aynı ön ve arka lastikler mevcut ise geçecektir.

Güneş Yanığı Muayeneden Geçer Mi?

Gün boyu güneş altında kalan otomobillerde güneş yanığı tehlikesinin dışında kuş pisliği ve reçine de boyanın incelmesine ve zamanla cilanın zarar görmesine neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca aracın boyasında ortaya çıkan bu lekeler aracın satış değerini gözle görülür miktarda düşürdüğü bilinmektedir. Boyada kusur, çok fazla sürtme, lekeler varsa araç muayeneden geçemez durumunda olacaktır.

Geri Vites Lambası Muayeneden Geçer Mi?

Muayeneye gelmeden önce aracınızın geri vites lambasını kontrol etmeniz gerekli bir işlem olarak bilinmektedir. Geri vites lambası beyaz renkte ve çalışıyor olması gerekir. Fabrikasyon tek geri vites lambası olanlar için sorun bulunmasa da sağlı sollu iki ayrı geri vites lambasından biri yanmıyor ise araç muayeneden geçemez.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir