Son yılların en popüler yerlerinden bir tanesi Dubai, Arap Yarımadası’nın Basra Körfezi kıyılarında bulunmaktadır. Komşuları arasında Katar, Umman, İran ve Suudi Arabistan’dır. Dubai nüfusu çok kozmopolit bir yapıya sahiptir ve Dubai hakkında bazı bilgiler şu şekilde özetlenebilir;
· Yerel insanlarla tanışmak çok zor: Dubai’de bölge insanıyla tanışıp sohbet etme ihtimali oldukça düşüktür. Dubai’de nüfusunun çoğunu burada yaşamak isteyen insanlar ve dışarıdan gelen kişiler oluşturmaktadır. Nüfusun çoğunluk olarak dağılımı ise Hint, Bangladeş, Pakistan, Asya ve Batılı vatandaşlar tarafından oluşturulmaktadır.
· Gökdelenler uzun değil: Son sayımlara göre Dubai’de bulunan gökdelen sayısı 1344’tür. Hong Kong (6606) ve New York (6180) ile kıyaslanacak olursa küçük bir şehir olarak göze çarpmaktadır. Şehirin sahip olduğu ve dünyanın en yüksek kulesi 828 metreyle Burj Khalifa’dır. 2006 yılında dünyada bulunan vinçlerin dörtte biri ülkede çalışıyordu fakat 2008 mali krizinden sonra inşaat oranları oldukça yavaşladı.
· En lüks polis arabalarına sahip: Dubai polis teşkilatının polis arabaları suçlulara ayak uydurmak için McLaren, Bugatti Veyron, Lamborghini, Ferrari ve Bentley gibi lüks markalardanoluşan araç portföylerinden oluşmaktadır.
· Abu Dabi yardımı: Dünyanın en büyük gökdeleniz Burj Khalifa kriz dolayısıyla tamamlanamamıştı. Tamamlanmadan önce adı Burj Dubai olan gökdelen Şeyh Halife’nin yaptığı 6.13 milyar sterlinlik yardım sonucunda 2010’da binanın yapımı tamamlandı ve adı sonradan Burj Khalifa olarak değiştirildi.
· Yerliler zengin fakat unutkan: Bir yolcu kabininde parasını unutan ve kendisine iade edilen bir yerli 35 bin Euro tutarındaki parayı nakit olarak bıraktı. 2016 yılının ilk 4 ayında havalimanında unutulan eşyaların değeri yaklaşık 9 bin sterlin değerindeydi.
· Erkek sayısı fazla: Dubai nüfusunun yaklaşık olarak %70’ini erkekler oluşturmaktadır.
· İnci dalışı: Dubai turizm önce ekonomisinin büyük çoğunluğu petrole dayanıyordu. Petrolden önce Dubai’nin ekonomisi ise balık tutma, çiftçilik ve inci dalışına dayanmaktaydı.
· Altın veren ATM: Dubai alışveriş merkezinde bulunan altın atmsi 2,5 gramlık 24 ayar altın madeni paradan başlayarak altın bara kadar her şeyi almanıza sağlamaktadır.
Dubai Bir Ülke Mi?
Arap Yarımadası’nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten bir tanesidir. Emirliğin kapladığı alan ve yönetim biçimine Dubai Emirliği adı verilir. Bu nedenle Dubai kenti ise bir ülke değil şehirdir.
Dubai 360 Derece Dönen Gökdelen
Dubai’de bulunan Mimar David Fisher tarafından tasarlanan The Dynamic Tower Hotel adlı bina kendi etrafında 360 derece dönebilen ilk otel olma özelliğine sahiptir.
Dubai ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı
Dubai veya Dubai Emirliği olarak nitelendirilen bölge Türkiye’nin konumundan yaklaşık bir saat ilerdedir. Örneğin Türkiye’de saat 13:00’ı gösterirken, Dubai’de saat 14:00’ı göstermektedir.
Dubai İçin Vize Gerekli Mi?
Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus pasaportuna (bordo) sahip olan kişilerin Dubai seyahatleri öncesinde vize almaları gereklidir. Dubai vize ücreti; BAE’ye giriş çıkış sayısı ve vizenin süresine göre değişmektedir. 30 gün konaklamak isteyen bir kişi 125 dolar vererek Dubai vizesi alabilmektedir.
Dubai İçin Gerekli Evraklar
Gerekli evraklar tercih edilen vize çeşidine göre değişkenlik gösterirken kısa süreli vize almak için gereken evraklar şu şekildedir;
· Renkli taranmış pasaport
· Renkli taranmış biyometrik fotoğraf
· Vize işlemleri için yapılan banka ödeme dekontu
Dubai İçin En Uygun Mevsim
Yağışların yıl boyunca nadir görüldüğü şehir her zaman güneşlidir. Ortalama olarak beş gün yağmur yağan Dubai’ye gitmek için en uygun zaman Kasım ve Mayıs ayları arasındaki dönemdir. Yaz aylarında aşırı sıcak olan bölgede ölçülen en yüksek sıcaklık 52 derecedir. Havanın nem oranı oldukça yüksektir. Bu sebeple serinlemek isteyen kişilerin çoğu avmlere gitmektedir.
Dubai’ye Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
· Alışveriş merkezleri oldukça soğuktur.
· Alkollü araç kullanmak yasaktır.
· Metro biletleri tek kullanımlık, günlük ve daha uzun süreli alınabilir. Kullanım süresi arttıkça fiyatı ucuzlamaktadır.
· Metrolarda kadın ve çocuklar için ayrı vagonlar bulunmakta ve erkekler bu vagonlara binememektedir.
· Metroda gold olarak adlandırılan üst sınıf vagonlar mevcuttur.
· Ramazan ayı içerisinde iftar saatinden önce yiyecek ve yemek bulmak oldukça zor.
· Çöl iklimine sahip olması sebebiyle kum fırtınaları olmakta ve dışarı çıkamayan turistler avmlerde tuvalet kuyruğu oluşturabilmektedir.
· Burj Khalifa’ya gitmeden önce internetten rezervasyon yapılırsa hem daha az para öder hem de istediğiniz saatte manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.