Dns Ayarları Nedir?

Dns Ayarları Nedir?
03.09.2021 10:00
Dns; bağlanılan sunucu adını internet adresine çevirmek amacıyla kullanılan bir mekanizma denilebilir. Dns nedir, dns ayarları değiştirme nasıl yapılır, dns adresi bulunamadı ne yapmalı, dns açılımı nedir, dns cache temizleme nedir, dns değiştirici program nedir, dns değiştirmek zararlı mı, dns etki alanı nedir? Dns ne işe yarar, dns ve ip arasındaki fark?

DNS; elektronik cihazların ve web sitelerinde bulunan 12.34.567.89 gibi IP adreslerini kullanmak yerine ulaşılmak istenen web sitesine sahip olduğu alan adı ile ulaşılmasını sağlar.

Bilgisayar, tablet, telefon ve laptop gibi cihazların ve web sitelerinin sahip olduğu bir IP adresi vardır. DNS mekanizması, web sitelerin ve cihazların IP adresleri ile alan adlarını eşleştirmesini sağlar. Diğer bir değişle; bir arama yapmak istediğinizde tarayıcınıza 64.233.160.0 yazmak yerine Google.com yazarak ulaşmanızı sağlayan sistem DNS sistemidir.

Her cihazın sahip olduğu bir IP adresi mevcuttur fakat ulaşmak istenilen web sitelerinin IP adreslerinin hatırlanması mümkün değildir. Bu yüzden DNS sistemi kullanılır. DNS sistemi hayatımızda mevcut olmasaydı herhangi bir web sitesine ulaşmak için tarayıcımıza 13.35.23.32 gibi web sitelerinin sahip olduğu IP adresinin yazılması gerekecekti.

Dns; bağlanılan sunucu adını internet adresine çevirmek amacıyla kullanılan bir mekanizma denilebilir. Son zamanlarda IPv6 ile önemli hal alan DNS mekanizması inanılmaz kolaylıklar sunmaktadır. Internet bağlantısında aynı isme sahip iki veya daha fazla sunucu isminin olamaması da DNS mekanizması sayesinde gerçekleşir.

Dns Ayarları Değiştirme Nasıl Yapılır?

1) Dns ayarlarını değiştirmek istediğiniz bilgisayarda ekranın sağ altında yer alan ağ simgesine sağ tıklayarak “Ağ ve İnternet Ayarları”nı yazılı menüyü açınız.

2) Karşınıza açılan ekranda yer alan “Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir” menüsüne tıklayarak açınız.

3) Ekranda açılan “Ağ Bağlantıları” sekmesinde kendi ağınızın yazılı olduğu sekmeyi bularak sağ tıklayın ve özellikleri menüsünü seçin.

4) “İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)” yazılı bölüme tıklayarak 'Özellikler' yazılı bölüme basın.

5) “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan' yazılı alanı işaretleyerek ekranınızada yer alan kutulara Domain Name Server adreslerini yazın.

6) Ekranınızda yer alan Tamam butonuna tıklayarak ayarları kaydedebilirsiniz.

Dns Adresi Bulunamadı Ne Yapmalı?

Bilgisayarınızda DNS adresi bulunamadı hatası, çeşitli senaryolara bağlı olarak zaman zaman ekranınızda belirebilir. DNS adresinin karşınıza çıkmasının en yaygın sebeplerinden birisi internet bağlantınızda yaşanan bazı problemlerden kaynaklanır. Bilgisayarınıza bağlı olan internet bağlantısı sürekli kesiliyor ise bu hata ile karşılaşmanız muhtemeldir. Günümüzde DNS adresi bulunamadı hatası Google Chrome kullanıcıları arasında oldukça yaygın bir sorun haline gelmiştir.

Dns Açılımı Nedir?

DNS; İngilizce Domain Name System kelimelerinin baş harflerinin kısaltımı olarak kullanılır. DNS adresi İp adresinin kolay ve anlaşılır hale getirilmiş halidir. Cihazların veya web sitelerinin İp adreslerini ezberlemek, zor olduğu için DNS sistem geliştirilmiştir. Böylelikle kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlanmıştır.

Dns Cache Temizleme Nedir?

Bilgisayarınızdaki değişiklikleri görebilmeniz için bazı durumlarda DNS cache bölümünü temizlemeniz gerekir. DNS önbelleğini temizlemek uğraştırıcı veya zor bir iş değildir. Öncelikle açık olan tüm internet tarayıcılarınızı kapatmalısınız. Bilgisayarınızın arama bölümüne "CMD" yazarak aratın. Klavyede kullanmanız gereken windows+R tuşlarını da kısa yol olarak kullanmanız önerilir. Ekranınızda açılan Msdos komut ekranına sıra ile; ' ipconfig /fushdns' yazarak enter tuşuna basın. Böylelikle DNS Cache temizlenmiş olacaktır.

Dns Değiştirici Program Nedir?

DNS ayarlarınızı değiştirerek IP ile engelli olan web siterlerine rahatlıkla girebilir veya DNS ayarlarını değiştirerek çocuklar için uygun olmadığını düşündüğünüz içerikleri kolaylıkla engelleyebilirsiniz. IP yasaklaması ile engellenen web sitelerine girmek için en yaygın olarak kullanılan Proxy Mask uygulamasını indirebilirsiniz. Uygulamayı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Dns Değiştirmek Zararlı Mı?

Bilgisayarınızda kullandığınız DNS ayarlarını değiştirmenin bilgisayara herhangi bir zararı yoktur. DNS ayarlarını değiştirdikten sonra bilgisayarınızı aynı şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Yine de bilinen, sıkça kullanılan ve zararsız olduğundan emin olduğunuz DNS adreslerini kullanmanızı öneririz.

Dns Etki Alanı Nedir?

DNS mekanizması, kolay etki alanı adlarını (IP) adreslerine çevirmeye yarayan Internet adreslerinin hizmetidir. DNS mekanizmasının etki alanı ise geniş bir ağ içerisinde bilgisayarların mantıksal bir grubuna dahil olan bir etki alanını kapsar. Etki alanı, erişim izni verilen gruptaki her bilgisayar için aynı sunucu tarafından denetlenmektedir.

Dns Ne İşe Yarar?

İnternette herhangi bir arama yapıldığında; yaptığınız bu aramaya karşılık gelen IP adresi mevcuttur. Bu IP adresnin bulunması ise DNS sisteminin görevidir. Özetle DNS, internette arama yaptığınız sırada, bu aramayı sistem tarafından anlaşılır hale getirebilmesine yarar.

Dns ve Ip Arasındaki Fark Nedir?

IP ve DNS mekanizması, bir ağda bulunan varlıklar için ayrılan belirlenen ad alanlarını adreslemeye yarayan bir adlandırma sistemleridir.

IP adresleri varlıkların bulunduğu gerçek konumlar kabul edilse de DNS adresi varlığa sadece bazı standart kurallarına göre bir ad verebilir. DNS sistemi, kullanıcılar tarafından basitçe hatırlanabilen varlığa bir kod atar. IP ise ağ varlığına sayısal bir değer atamaya yarayan sistemdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir