Dereotu Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Dereotu Hakkında Merak Edilen Bilgiler
04.09.2021 09:00
Dereotu; yaprakları salata ve yemeklerde kullanılan bir bitki çeşididir. Oldukça güzel bir kokuya sahiptir. Bizler de dereotu faydaları, nasıl ekilir?, dereotu kürü nedir?, zararları nelerdir?, adet söktürür mü?, alerji yapar mı?, kullanımı nasıldır?, bebeklere ne zaman verilir?, buzlukta nasıl saklanır?, çimlendirme nasıl yapılır?, ekildikten kaç gün sonra çıkar? ve fiyat nedir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Dereotu; yaprakları salata ve yemeklerde kullanılan bir bitki çeşididir. Oldukça güzel bir kokuya sahiptir. Dereotu bitkisi ikiçeneklilerin maydanozgiller familyasına aittir. Ilık iklimde yetişmeye elverişlidir. İlkbahar mevsiminin nisan ve haziran ayları arasında, sarımtırak renkli, 30-70 cm boyları arasında, güzel kokulu, bir senelik bir bitkidir. Dereotu, bazı bölgelerde durakotu olarak da bilinir. Dereotu sulak, gölgeli ve rutubetli bölgeleri sever. Dereotunun gövdesi dik, tüysüz, dallı üstü çizgili ve içi boş bir yapıdadır. Yaprakları ise ince ve dar parçalı, yeşil renkli ve etli bir yapıdadır. Yapraklarının alt kısmı saplı, üst yaprak kısmı ise sapsızdır.

Dereotu Faydaları Nelerdir?

Dereotu; kelimenin tam anlamıyla vitamin ve mineral deposudur. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan vücuduna birçok faydası vardır. İşte dereotunun faydaları:

1) Dereotu tüketmek; mikropların vücuda girmesini önleyerek bağışıklığı güçlendirir.

2) Yüksek tansiyonun düşmesini sağlar.

3) Kötü kolesterolün düşmesini sağlar.

4) Sindirim sistemini düzenler ve hazımsızlığın, gaz probleminin çözülmesini sağlar.

5) Kemiklerin sağlıkla gelişmesini sağlayarak kemik sağlığını korur.

6) İltihap kapan bölgelerin iyileşmesini sağlar.

7) İdrar söktürücü etkisi vardır.

8) Kötü ağız kokusunun giderilmesini sağlar.

Dereotu Nasıl Ekilir?

Dereotunu ekecek olduğunuz toprağı çapa kullanarak güzel bir şekilde havalandırdıktan sonra dereotu tohumlarını elinize alabilirsiniz. Toprağa atacağınız her tohum çimlenmeyeceği için; aynı yere birden fazla tohum atarsanız çimlenme olasılığı da o kadar artacaktır. Dereotu tohumlarının toprağa ekim işlemi bittikten sonra üstünü toprakla iyice örtmeli ve ardından bol su vermelisiniz. Her gün düzenli bir şekilde ekim yaptığınız toprağı sulamanız önerilir. Eğer sulamazsanız tohumlar kuruyabilir. Tohum ekimini bitirdikten sonra 20 gün ila 1 ay arasındaki sürede toprak çimlenecektir. Dereotunu toplayabilmeniz için 2 aylık bir süreye ihtiyacınız vardır. Dereotunun yaprakları yapısından dolayı dayanıksız ve çabuk sararan bir yapıya sahip olduğu için kullanmadan bir süre önce toplamalısınız.

Dereotu Kürü Nedir?

Dereotu adeta mucizevi bir bitki olarak anılmaktadır. Birden çok alanda kullanılabilen dereotu bitkisi, doğru kullanıldı takdirde sağlık için çok faydalıdır. Dereotu kürü ise dereotu bitkisi kullanılarak elde edilen insan sağlığı için faydalı bir uygulamadır. Dereotu kürü, bitkiyi doğrudan tüketmek yerine karışımlar elde edilerek de hazırlanabilir.

Dereotu Zararları Nelerdir?

Dereotu bitkisinin sağlık açısından kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır. Gereğinden fazla tüketim nedeniyle bazı zararları oluşabilir. Örneğin; dereotu cilde uygulandığında cildi hassaslaştırabilir ve tahriş edebilir. Hamilelik döneminde ise dereotu tüketimi önerilmemektedir. Emzirme döneminde de dereotu tüketimine dikkat edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır. Vücudu bazı gıdalara karşı tepki gösteren kişilerde dereotu alerjik tepkimelere yol açabilir.

Dereotu Adet Söktürür Mü?

Dereotu, adet söktürücü bitkiler arasında en etkili olanlarındandır. Dereotunu adet dönemi yaklaşırken bol tüketmeniz adet gecikmesi için oldukça faydalıdır. Dereotunu tüketirken bal ile karıştırılmalı ve gün içerisinde mutlaka birkaç kaşık yemelisiniz. Rahim içi kasılmalar sağlayarak kolay adet olmanıza fayda sağlamaktadır.

Dereotu Alerji Yapar Mı?

Dereotu tüketiminin vücuda birçok fayda sağladığı gibi bazı yan etkileri de mevcuttur. Dereotu tüketiminde en önemli nokta ise ne kadar tüketeceğini bilmektir. Aşırı dereotu tüketimi hassas cilt yapısına sahip kişilerde reaksiyonların ortaya çıkmasına sebep olarak alerji yapabilir.

Dereotu Kullanımı Nasıldır?

Dereotu bitkisinin kullanımı, yöreden yöreye farklılık gösterir. Dereotu bitkisi yemeklerde kullanılabildiği gibi bazı karışımlarda da kullanılır. Dereotu bitkisinin kullanımını en sık gördüğümüz alanlar şunlardır; etli yemeklerde, salatalarda, bitkisel tedavi karışımlarında, bitki çaylarında, dereotu yağı bulunan kozmetik ürünlerinde kullanılır. Ayrıca dereotu bitkisinin eski dönemlerde parfümlerde de kullanıldığı bilinmektedir.

Dereotu Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Uzmanlar, bebekler ek gıdaya başladığında sebze ve meyve tüketmesi gerektiğini öneriyor. Dereotu omega 3 açısından oldukça zengin bir bitkidir. Bu nedenle bebeklere ara ara olmak şartıyla dereotu verilmesinde bir sakınca yoktur.

Dereotu Buzlukta Nasıl Saklanır?

Dereotu bitkisinin dolapta saklanması bazı sorunlara yol açabilir. Bu yüzden dereotunun nasıl muhafaza edileceğini iyi bilmek gerekir. Dereotunun daha uzun süre buzdolabında muhafaza edilebilmesi için; 2 demet dereotunu güzel bir şekilde yıkayınız. Suyu süzülüp, dereotu kurumaya başlayınca ince ince doğrayınız. Sonrasında dereotunu buzdolabı poşetine doldurup, buzluğunuza koyabilirsiniz.

Dereotu Çimlendirme Nasıl Yapılır?

Dereotu tohumlarını ocağa koymadan 1 gün önce suda bekletmeniz dereotu tohumunun çimlenmesine katkı sağlayacaktır. Dereotu tohumlarını bir kap içerisinde çimlendireceksiniz kabın üstüne ince elenmiş toprak ve torf karışımı bulunan toprakla doldurunuz ve bir fısfıs kullanarak nemlendiriniz. Daha sonra dereotu tohumlarını yerleştirebilirsiniz ve geriye kalan kısmı ise aynı toprak ile doldurabilirsiniz. Doldurma işlemini tamamladıktan sonra yüzey toprağını bir fısfıs yardımıyla nemlendiriniz ve sonrasında şeffaf bir streç film yardımı ile üzerini örtünüz. Tohumlar 20-28 gün arasında çimlenecektir. Dereotu tohumlarınız çimlenmeye başladığında streç filmi kaldırın ve direkt olarak güneş almasını engelleyin.

Dereotu Ekildikten Kaç Gün Sonra Çıkar?

Dereotu bitkisi, yemeklerde yaygın olarak kullanılan en popüler mutfak baharatlarından biridir. Günümüzde kullanımı oldukça yaygındır. Dereotunu kendimiz yetiştirmek isteyip ekimini tamamladıktan sonra ortalama olarak, ilk fidelerin görünümü 14 ila 25 gün arası sürmektedir. Bununla birlikte, fidelerin ilk görünümü farklı bölgelerde veya ekildiği zamanın mevsimine göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir