Şiddeti veya yeri ne olursa olsun depremler hayatı olumsuz etkileyen ve korkularımızı depreştiren bir olaydır. Ancak kimileri deprem korkutan çok hayatı kabusa çeviren fobilerden bir tanesidir. Bunun nedeni ise deprem fobisinin diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir durumla değil; ailesi, yakın çevresi veya dünyayı içine alan felaket senaryolarının tetiklenmesiyle ortaya çıkıyor. Deprem fobisinin bir çeşit ölüm korkusu veya kaybetme fobisi olduğu söylenebilir.
Deprem Fobisi Nasıl Geçer?
· Korkuyu yenme isteğine odaklanılmalıdır.
· Tedavi yöntemleri araştırılmalıdır.
· Deprem konusunda eğitime katılınılmalıdır.
· Korkunuzu bastırmayın.
· Sakin kalmayı öğrenin.
· Deprem çantası hazırlayın.
· Deprem çantanızı endişenizi arttırmaması için çok görünür bir yere koymayın.
· Rahatlatıcı müzik dinleme, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları yapın.
Deprem Fobisi Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak deprem fobisi yaşayan insanın belirtilerinden bahsedecek ve bu belirtileri özetleyecek olursak;
- Ağlama
- En küçük hareket ve sesten irkilme
- Huzursuzluk
- Uyku bozuklukları
- Sürekli deprem anının göz önüne gelmesi
- Konuşma isteğinin kaybolması
Bunlar deprem fobisinin en sık görülen ve en yaygın belirtileridir.
Deprem Fobisini Yenmek İçin Neler Yapılmalıdır
Psikiyatrist Jason Schiffman çok geç olmadan birkaç basit yöntemle deprem fobisinin kontrol altına alınabileceğini söylüyor. İşte o yöntemler;
1. Kendinizi rutinden kalmaya zorlayın.
2. Korkularınızı bastırmayın.
3. Kaçınma davranışlarınızı sonlandırın.
4. Zihinsel olarak hazırlanın.
5. Bilişsel-davranışçı terapi alarak kendinizi depreme karşı hazırlayın.
6. Deprem çantanızı görünür bir yere koyun fakat odanızın baş köşesine konumlandırmayın.
7. Acil durumda yanınıza almanız gereken 10 şeyi bir kağıda yazın. Ardından listedekileri önce 5’e, sonra 3’e indirin.
Deprem Fobisinin Adı Nedir?
Psikolojide tanı koyulan birçok rahatsızlık ve fobinin, tıp dilinde yabancı kaynaklara dayanan bir profesyonel adı vardır. Deprem fobisinin de tıp dilinde bir adı bulunmaktadır. Deprem fobisi olarak Türkçe’ye çevrilen fobinin adı Seismophobia’dır. Yunanca kökenli seismo(deprem) ve phobia (fobi) kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur.
Deprem Fobisi Nasıl Atlatılır?
- Kendinizi Başka Aktivitelere Yönlendirin
- Paylaşmaktan Çekinmeyin
- Uyku Düzeninize Önem Verin
- Önleminizi Alın
- Beslenmenin Önemini Unutmayın
- Fobi ile tek başınıza başa çıkamıyorsanız bir uzman ile görüşüp terapi alın
Deprem Korkusu İçin Psikolog Önerileri Nelerdir?
Deprem korkusu deprem riski yüksek bölgelerde yaşayan kişilerde yoğun olarak görülmektedir. Deprem olmasından, deprem anında kaçamamaktan göçük altında kalmaktan günlük yaşam akışını aksatacak kadar aşırı derecede korku duyulması fobiyi yaratır. Deprem korkusu diğer fobilerden farklı olarak kişinin kendisi haricinde çevresi ve sevdikleri için endişe ve korku duymasıyla da oluşmaktadır. Eğer deprem belirtileri 1 aydan fazla süredir devam ediyorsa uzman bir psikoloğa başvurulmalı ve destek alınmalıdır.
Deprem Korkusu İçin Okunacak Dua Nedir?
İslam inancına göre deprem korkusu için spesifik bir dua yoktur fakat deprem ve buna benzer doğal afetlerden korumak için bir dua bulunmaktadır. Zaten inançlı bir insan da, bu duayı okuduktan sonra Allah'ın onu bu doğal afetlerden koruyacağını umut ederek içinde bu korkunun oluşmasına engel olur ve endişeleri azalır. Deprem ve doğal afetlerden korunma duası: ''Bismillahi hayril Esmai. Bismillahillezi la yedurru ma’a’smihi şey’ün fil ardı vela fissemai ve hüves sem’iul alim.’’ Manası: ‘’O Allah’ın ismiyle(akşamladım) ki, O’nun ismiyle birlikte ne yerde, ne de gökte hiç bir şey zarar vermez. O ki hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.’’
Deprem Korkusu Panik Atak
Tıpkı bu korku gibi, birçok korku ve fobi; üstüne gidilip tedavi edilmediği ve katlanarak arttığı sürece daha sıkıntılı psikolojik olaylara sebebiyet verebilir. Bunların başında da kaygı ve endişe bozukluğu, anksiyete ve panik atak gibi kişiyi sürekli korku ve endişeye itecek psikolojik rahatsızlıklar bulunur. Deprem korkusu yenilmediği vakitlerde depreme karşı duyulan korkular bastırılmaya çalışırken panik atak, anksiyete ve depresyon gibi rahatsızlıkları tetikleyip onlarla karşı karşıya kalınmasını sağlayabiliyor. Çünkü özellikle de panik atak belirtilerinin arasında kişinin büyük bir ölüm korkusu yaşaması vardır. Deprem fobisi yaşayan insanlarda da benzer durumlar görüleceği için deprem korkusu panik atak rahatsızlığına sebep olabilir veya panik atak rahatsızlığı olan biri büyük bir deprem korkusu yaşayabilir.
Deprem Korkusu Tedavisi Nedir?
Travma sonrası stres bozukluğu ve belirtiler başladıysa muhakkak profesyonel yardım, psikoterapi ve ilaç tedavisi alınması gereklidir. Yaşam kalitesini etkileyen ve birçok olumsuz duruma yol açan deprem korkusunda etkili bir tedavi almak kişinin fonksiyonlarını kaybetmemesi açısından son derece önemlidir. En ufak sesten irkilme, işine gücüne dikkat verememe, hayattan eteğini çekme, isteksizlik ve ilgisizlik, uykudan kabuslarla uyanma gibi belirtilere sıklıkla rastlanıyorsa mutlaka tedavi edilmelidir.
Deprem Korkusu Terapisi
Deprem fobisinin oluşturduğu rahatsızlıklardan kurtulmak amacıyla deprem korkusu terapisi yapılabilmektedir. Çoğu kişi deprem korkusundan uyuyamıyorum ve deprem korkusunu nasıl atlatırım gibi yakınmalar dolayısıyla günlük hayatının olumsuz yönlerini ortadan kaldırmak istemektedir. Deprem korkusunu yenmek için tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan deprem korkusu terapisi için alanında uzman psikologlardan yardım alabilirsiniz.
Deprem Korkusu Yüzünden Uyuyamamak
İnsanların travmalara karşı dayanıklılığı aynı değildir. Depremlerle birlikte insanlarda etkilenmekte ve bunun sonucunda kaygı bozukluğu, psikolojik sorunlar ve uykusuzluk gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Daha çok deprem sonrası oluşan bu rahatsızlıklar deprem sonrasında en çok karşılaşılan durumların başında gelmektedir. Depremi yaşayan biri daha sonrasında kapalı alanda duramamak korkudan uyuyamamak, her an deprem olacakmış gibi hissetmek tarzında endişe ve stres yaşayabilir. Bunun oluşması normal bir durumdur fakat bu durumun devam etmesi ve hayatınızı etkilemesi son derece zararlıdır. Bu belirtileri sürekli olması durumunda psikolojik destek alarak korkularınız üstünden gelmelisiniz.