Deprem Nedir?

Deprem Nedir?
07.09.2021 12:30
Deprem en basit tabir ile bir doğa olayıdır. Bizler de deprem bir doğa olayı mıdır?, depremler neyden dolayı olur?, deprem başka hangi doğal afetlere yol açmaktadır?, deprem ne zamandan beri var?, deprem için alınacak önemler, deprem için evde alınacak önlemler, depremden sonra yapılması gerekenler nedir?, deprem ne kadar uzaktan hissedilir?, deprem sadece bulunduğu bölgeyi mi etkiler?, deprem vergisi diye bir vergi var mı?, depremden sonra hasar tespiti nasıl yapılır?, deprem olmasın diye okunacak dua sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Deprem en basit tabir ile bir doğa olayıdır. Yer kabuğunda gerçekleşen olası kırılmalar dolayısı ile aniden ortaya çıkan titreşimler dalgalar halinde yayılır ve bu dalgalar geçtikleri yerleri ve yer yüzeyini sarsar bu olay da deprem olarak nitelendirilir. Depremler farklı boyutlarda ve farklı zamanları kapsayan sürelerde meydana gelebilmektedir. Depremlerin daha önceden olacağı tahmin edilebilse de kesin olarak bir depremin gerçekleşeceği zamanı söylemen mümkün değildir. Bu yüzden can ve mal kaybına yol açabilecek doğal afetlerden en önemlisi olarak nitelendirilmektedir.

Deprem Bir Doğa Olayı Mıdır?

Deprem kesinlikle bir doğa olayı olarak nitelendirilmektedir. Fakat günümüzde imkanların ve teknolojinin gelişmesi ise depremde yaşanacak can ve mal kayıplarının önüne geçmek mümkün hale gelmiştir. Mühendislik çalışmalarının depremler göz önünde bulundurularak yapılması oldukça önemli bir husustur. Yapılanmalar, binalar ve yapılar olası bir depreme karşı dayanıklı olacak şekilde inşa edilmeli ve tasarlanmalıdır. Depremin bir doğa olayı olmasının arkasına sığınılarak önlemler alınmaması ve kadercilik anlayışına bırakılması son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Depremler Neyden Dolayı Olur?

Depremler, genellikle fay hattı olarak adlandırılan kırıkların çatlaması sonucu meydana gelmektedir. Deprem bir doğa olayı olsa da tetiklenebilir. Volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayınlar ve nükleer test amacı ile gerçekleştirilen patlamalar depremlerin olmasına sebep olabilecek etkenler arasında sayılmaktadır.

Deprem Başka Hangi Doğal Afetlere Yol Açmaktadır?

Deprem, Türkiye’de oldukça sık rastlanan bir doğal afettir. Deprem, gerçekleştikten sonra farklı doğal afetlere de yol açabilmektedir. Bu sebeple kişilerin deprem sonrasında da büyük bir dikkat ile davranması gerekmektedir. Deprem sarsıntılar dışında, sel, yangın ve toprak kayması gibi olaylara da sebebiyet verebilme potansiyeli taşımaktadır.

Deprem Ne Zamandan Beri Var?

Depremlerin tarihi dünyanın oluşumuna kadar dayanan eski bir dönemi kapsamaktadır. İskandinav Mitolojisinde dahi kendine önemli bir yer bulan depremlerin sebebi olarak Tanrı Loki gösterilmiştir. Depremler çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan ve gerçekleşmeye devam eden doğal olaylarının en başında gelmektedir. Türk ve Japon mitolojilerinde de deprem konusu oldukça sıklıkla işlenmiştir.

Deprem İçin Alınacak Önemler Nelerdir?

Deprem için alınacak en önemli önlemler kentleşme ve bina yapımı alanlarında yapılmalıdır. Binaların yapımında kullanılan malzemelere, kolonların sağlamlığına oldukça dikkat edilmelidir. Dik olarak konumlanmış boğaz ve vadilere ev ve bina yapılmaması gerekmektedir. Çarpık kentleşme ve eski binalar da deprem açısından oldukça tehlikeli konumdadır. Kentsel dönüşüm ve depreme dayanıklı binaların yapımı deprem için alınacak en önemli önemlerden biridir. Yerleşim bölgelerinin dikkatli şekilde belirlenmesi ve ona göre yapılar üretmek depremde yaşanacak can ve mal kaybını aza indirgeyebilecek faktörlerdendir.

Deprem İçin Evde Alınacak Önlemler Nelerdir?

Deprem için kişiler kendi evlerinde de çeşitli önlemler almalıdırlar. En önemli önlem kesinlikle kişilerin yaşadığı bina veya eve deprem testi yaptırmalarıdır. Binanın olası bir depreme ne kadar dayanıklı olacağı kontrol edilir ve kişi kendini güvende hissedebilir. Ev eşyalarının büyük olanlarının özellikle dolapların duvarlara monte edilmesi ile kişinin üzerine devrilmesinin önüne geçilebilir. Kişiler deprem anlarında ve sonrasında ihtiyaç duyabilecekleri gerekli malzemeleri koydukları bir çanta yaparak deprem çantası olarak adlandırılan hayat kurtarıcı bu çantayı hazırlamalı ve yakınında bir yerde tutmalıdırlar. Deprem anında ise duvarların kenarında bir yaşam üçgeni oluşturarak soğukkanlı bir şekilde beklemelidirler.

Depremden Sonra Yapılması Gerekenler Nedir?

Kişiler deprem anından sonra yapacaklarına oldukça dikkat etmeli ve soğukkanlı olmalıdır. Deprem sarsıntısı geçtikten sonra ilk olarak elektrik, doğalgaz ve su vanaları kapatılmalıdır. Soba tarzındaki ısıtıcı araçlar kapatılmalı ve fişler çekilmelidir. Ardından binanın durumu göz önüne alınarak derhal binadan çıkılır ve deprem için ayrılan güvenli alanlara gidilir.

Deprem Ne Kadar Uzaktan Hissedilir?

Depremlerin hissediliş şekilleri depremin büyüklüğüne veya derinliğine göre değişim göstermektedir. Konumlanan bölgenin altyapısı, zemininin sağlamlığı ve deprem bölgesine yakınlığına göre depremin hissedilme oranı artabilir veya azalabilir. Uzakta meydana gelen büyük bir deprem çok uzak bölgelerden dahi hissedilebilir.

Deprem Sadece Bulunduğu Bölgeyi Mi Etkiler?

Depremin nereyi nasıl etkileyeceği kesinlikle depremin boyutuna, derinliğine ve yapılanmanın sağlamlık derecesine göre değişim göstermektedir. Olası bir büyük depremde deprem bölgesinden uzak olan bölgeler de etkilenebilmektedir. Bu sebeple deprem sadece gerçekleştiği bölgeyi etkiler demek mümkün değildir.

Deprem Vergisi Diye Bir Vergi Var Mı?

Deprem vergisi olarak nitelendirilen vergi sistemi sonradan isim değişikliğine uğrasa da 21 yıldır toplanmaktadır. Cep telefonu, sabit telefonlar, dijital ve kablolu yayınlarından ve internet hizmetinden özel iletişim vergisi olarak nitelendirilen deprem vergisi alınmaktadır.

Depremden Sonra Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Deprem sonrasında yaşanan kayıplar ve alınan hasarlar belirli aşamalar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu hasar tespitini yapmak için çeşitli kuruluşlar faaliyet göstermektedir. Alo 125 hattı olarak faaliyet gösteren DASK ihbar hattı bu hasar tespitlerinin yapılmasına olanak sağlayan en önemli kurum olarak nitelendirilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu işlerin yürütülmesine olanak sağlayan alan olarak bilinmektedir.

Deprem Olmasın Diye Okunacak Dua Nedir?

Müslümanlık inancında kişiler pek çok amaç için dua edebilir ve kendilerini koruma altına alabilirler. Depremlerden korunma duası da bu dualardan biri olarak bilinmektedir. Kişiler depremlerden korunmak için şu duayı okuyabilirler;

·        Bismillahi hayril Esmâi. Bismillahillezî lâ yedurru ma'a'smihi şey'ün fil ardı velâ fissemâi ve hüves Sem'îul Alîm."

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir