Deprem Anında Elektrik Neden Kesilir?

Deprem Anında Elektrik Neden Kesilir?
28.11.2022 19:14
Ülkemiz bir deprem ülkesi olduğu için her gün deprem riskiyle yüz yüze olduğumuz bir gerçektir. Peki deprem anında elektrik neden kesilir, evden çıkılır mı, hangi numarayı aramalıyız? Deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur, hangi pozisyonu almalıyız, kapılar neden açılmaz? Merak edilenler için yazımıza davetlisiniz.

Yer kürenin katmanlarının hareketlenerek kırılıp, yer değiştirmesiyle oluşan sarsıntılara deprem diyoruz. Deprem, insanoğlunun karşısında adeta çaresiz kaldığı en büyük doğal afetlerden birisidir. Genellikle deprem anında elektrikler kesilmektedir. Bunun sebebi ise deprem anında elektrik sisteminin kısa devre yaparak yangın çıkma ihtimalinin önüne geçilmek istenmesidir.

Elektrik sistemini, elektronik aletleri ve trafolarda meydana gelebilecek yangınları önleyebilmek amacıyla bilinçli olarak elektrikler devre dışı bırakılmaktadır.

Deprem Anında Evden Çıkılır MI?

Ülkemiz deprem kuşağında yer alan bir ülke olması sebebiyle “deprem ülkesi“ olarak anılmaktadır. Deprem’in bir gerçek olduğunu bilerek ona göre önlemimizi almamız hayati önem taşımaktadır. Deprem sırasında yapılması gerekenler iş yerlerinde, okullarda ve özel seminerlerde insanlara anlatılmakta hatta zaman zaman deprem tatbikatları yapılarak depremin yıkıcı etkilerinden insanları koruma amacı güdülmektedir.

Deprem anında panikle çıkışlara yönelmemek gerekmektedir. Mümkünse ev içinde kalmalı, sağlam bir eşyanın yanına Çök-kapan taktiği ile öncelikli olarak başımızı koruyacak şekilde pozisyon almalıyız. Deprem bittikten sonra dışarı çıkmak en mantıklı hareket olacaktır.

Deprem Anında Hangi Numarayı Aramalıyız?

Deprem, ne kadar soğukkanlı olursak olalım mutlaka panik yapabilme imkanımız olan oldukça korkutucu ve yıkıcı bir doğal afettir. Deprem sonunda, bazı acil durum telefonlarını bilgi almak ve yardım istemek için arayabiliriz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylamış olduğu Alo 184 SABİM hattından, yakınlarınızın sağlık durumunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca 112, 114(zehirlenme),186(elektrik ihbar),187 (gaz ihbar),110(itfaiye) acil yardım numaralarından da destek alabilirsiniz.

Deprem Anında Hayat Üçgeni Nasıl Oluşturulur?

Geçtiğimiz günlerde yaşanılan, depremin kendisini hatırlatması sonucunda insanların korku ve paniğe kapılmasının ardından, depremde yapılması gerekenler tekrardan gündeme geldi. İnsanlar artık tesadüfen ya da mucize eseri değil de gerçekten bilinçli bir şekilde depremden korunabilmek istiyorlar. Bunun için depremin farkında olmalı ve ona göre önlemimizi almalıyız. Hayat üçgeni adı verilen depremden korunma pozisyonu, devrilmeyen ve sağlam ve sabitlenmiş eşyaların arasında kalan boşluk olarak tabir edilebilir.

Çök-Kapan-Tutun taktiği ve Hayat Üçgeni depremden korunmak için uzmanlar tarafından, deprem tahlilleri sonucunda oluşturulmuş bir deprem taktiği olarak oluşturulmuştur.

Deprem Anında Hangi Pozisyonu Almalıyız?

AFAD( Afet Ve Acil Durum Eğitim Merkezi),deprem anında yapmamız gerekenler için web sitesinde ve eğitimlerinde ayrıntılı bir şekilde detayları anlatmaktadır.  Öncelikle deprem anında evin içerisindeyseniz, sabitlenmemiş raf, pencere ve dolap gibi eşyalardan kesinlikle uzak durmalıyız. Balkona ya da asansör kesinlikle kullanılmamalıdır.

Öncelikle elimizden geldiği kadarıyla paniklemeden sakin bir şekilde kendimizi güvenli bir pozisyona almalıyız. Baş, boyun ve iç organlarımızı koruyabilmek için, yan yatarak dizlerimizi karnımıza çekmeliyiz (cenin pozisyonu),sallantı geçene kadar da pozisyonumuzu korumamız gerekmektedir.

Deprem Anında Kapılar Neden Açılmaz?

Türkiye’nin binaları yapılırken kapıları genellikle içeriye doğru açılmaktadır. Bu Türkiye için yanlış bir mimari hamledir.  Uzmanlar kapıların özellikle deprem sırasında açılabilmesi için dışa doğru açılması gerektiğini savunmaktadır. Deprem sırasında kapıların önüne taş, moloz gibi engelleyici ağır bir şey düştüğü taktirde kapıların açılması imkansız hale gelmektedir.

Dış kapısı çelik malzemeyle yapılmış olan binalarda tehlikeden kurtulmuş sayılmaz. Çünkü deprem sırasında çelik kapıların kasası baskıyla sıkışarak, kapının açılmasına engel olabilir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir