Cushing Hastalığı Nedir?

Cushing Hastalığı Nedir?
31.01.2022 12:30
Cushing hastalığı insanlarda nadir oluşan bir rahatsızlık türüdür bu nedenle bu hastalık hakkında toplum içinde bilgi yetersizliği vardır. Ancak cushing problemi olan kişiler bu hastalık hakkında birçok şeyi merak ederken sıklıkla bu konu hakkında araştırma yapmaktadır. Cushing hastalığı yaşayanlar endişe içine girmektedir ancak bu hastalığı tedavisi mümkündür. Cushing hastalığı nedir, tedavisi nasıl yapılır, bitkisel tedavi önerileri, Cushing hastalığı kanser midir konularını sizler için araştırdık.

Halk arasında çok nadir görülen bir hastalık olan cushing hastalığı bazı ciddi etkilere yol açmaktadır ve nadir gözüktüğü için de ne yazık ki topluluk bu konu hakkında bilinçsizdir. Hipofiz bezinde ACTH hormonu salgılayan hücrelerden köken alan tümörün yol açtığı bir rahatsız olan cushing hastalığı insan sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Normalden fazla miktarda salgılanan ACTH hormonu böbrek üstü bezinden fazla miktarda kortizol hormonu salgılamaya yol açar ve özellikle aşırı kilo, tansiyon ya da şeker hastalığına yol açabilir. Yapılan araştırmalarda cushing hastalığına kadınların yakalanma riskinin erkeklere göre daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Cushing hastalığında riskli olan grup 20-40 yaş arası kişiler olarak belirtilmektedir.

Cushing Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Cushing hastalığı belirtileri kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir ve her klinik tabloda aynı sonuçlarla karşılaşılmaz. Cushing hastalığında ilk olarak vücut yapısı değişir ve karın bölgesinde yağlanma meydana gelir. Bireyde kilo artışı oluşur ve bunun önüne geçilmez, ayrıca kollar ile bacaklarda da incelme tespit edilir. Yüzde yuvarlaklaşma ortaya çıkar ve kızarıklık oluşur. Ensede yağ birikme, saçlarda dökülme, ciltte kolay morarma oluşumları da cushing hastalığının belirtileridir. Tüm bunlara ek olarak depresyon, özellikle kadınlarda artan kıllanma ve adet düzensizliği de cushing hastalığının varlığına bir işarettir.

Cushing Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cushing hastalığının teşhis edilmesi için kan, idrar ve tükürük testleri yapılır ayrıca MR, röntgen gibi cihazlarda böbrek üstü bezler görüntülenerek tümör varlığı teşhis edilir. Cushing hastalığı teşhis edildikten sonra tedavi yoluna girilir. Cushing hastalığının en etkili tedavisi cerrahi müdahaledir ancak yeni oluşum var ise ilaç ile tedavi de mümkündür. Cerrahi müdahalelerin yetersiz kaldığı durumlarda ışın tedavisi denenir ya da her iki böbrek üstü bezi yerinden alınır.

Cushing Hastalığı Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?

Cushing hastalığı uzman hekimler tarafından kolaylıkla tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Cerrahi müdahaleler ile alınan tümörler insanların sağlığına kavuşmaya yardım edebilir. Ancak ameliyat olmak istemeyenler çareyi bitkilerde ya da doğada arayabilir. Cushing hastalığında önerilen bitkiler kan basıncını düşürme özelliğine sahip olmalıdır. Bu nedenle ısırgan, madımak ve atkuyruğu bitkilerini daha sık tüketmeniz gerekir. Bu bitkilerden elde edeceğiniz çayları gün içinde 2-3 bardak şeklinde tüketebilirsiniz. Ancak bitkisel yöntemleri denemeden bir doktora başvurmanız önerilir.

Cushing Hastalığı Kanser Midir?

Bazı hipofiz tümörleri, böbrek üstü bezlerini uyaran ve aşırı kortizol üreten ACTH adında bir hormon salgılamaya başlar. Oluşan bu durum sonucunda ortaya çıkan hastalığa cushing hastalığı adı verilir. Ancak bu hastalık kansere yol açmaz, tedavi edilmediği takdirde ölümcül etkileri vardır. Cushing hastalığı kanser olarak değerlendirilmez.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir