Çok Tanrılı Dinler Hangileridir?

Çok Tanrılı Dinler Hangileridir?
17.05.2022 10:49
Çok tanrılı dinler geçmişten günümüze merak konusu olmuştur. Çok tanrıcılık bir diğer adı ile Politeizm birden çok tanrıya inanmak olarak tanımlanmıştır. Çok tanrılı dinlerin hangileri olduğu ve daha birçok bilinmeyen din konusunda sık araştırma yapan kişiler tarafından araştırılıyor.

Çok Tanrıcılık bir diğer adı ile Politeizm; sözlük anlamı ile birden çok tanrıya inanmak ve tapınmak manalarına gelir. Geçmişten günümüze toplumların genel yayılışı çok tanrılı dinler üzerine kuruluydu. Çok tanrılı inanç sistemlerinde, tanrılar bireysel olarak ihtiyaç, yetenek, hikâye, arzu ve özelliklere sahip olan karmaşık kişilikler ortaya çıkarmaktadırlar. Bu tanrılar çoğu zaman sınırsız bilgi ve güce sahip değildirler. Bunun yerine insan ve benzeri kişiliklere sahip, aynı zamanda bireysel doğaüstü güç, bilgi ve yeteneğe sahip olacak şekilde tasvir edilirler. Çok tanrılı dinlerin hangileri olduğu, dinler hakkında araştırma yapan bir kesimin ilgi ve dikkatini çekmeyi başarmıştır. Çok tanrılı dinler; eski Anadolu uygarlıklarından Hitit ve Friglerin dinleri, Antik Yunan ve Roma dinleri, Arapların eski dini ve günümüze kadar ulaşan Hinduizm gibi dinlerdir.

Çok Tanrılı Dinler Nasıl Ortaya Çıktı?

Çok tanrılı dinlerin kesin olarak ne zaman ortaya çıktığı söyleyebilmek mümkün değildir. Bu konu hakkında ortaya atılan bilgiler tahmini olarak yapılan arkeolojik bulgulardan yola çıkılarak sunulmuştur. Çok tanrılı dinlerin bundan 40 – 50 bin yıl kadar önce ortaya çıktığı, yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Çok tanrılı dinler toplumların herhangi bir şeye inanarak yaşamlarını anlamlandırma çabaları ile ortaya çıkmıştır.

Çok Tanrılı Dinlerden Tek Tanrılı Dinlere Geçiş

 Çok tanrılı dinler geçmişte dinlerin ortaya çıktığı ilk dönemde yaygın inanç haline dönüşmüştür. Tek tanrılı dinlerden önce toplum genelde çok tanrılı dinlere taparak bu şekilde inanç duyuyordu. Çok tanrılı dinlerden tek tanrılara geçiş süreci de öyle bir anda gerçekleşmedi. Öncelikle tek tanrılı dinler arasında Musevilik, çok tanrılı dinler ile birlikte bir inanış biçimi olarak varlık göstermeye başladı. Musevilik tek tanrılı inanışı, çoklu inanç biçiminden ayırmak üzere gönderildi. Çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere geçiş süreci Musevilik ile birlikte geldi. Ardından gönderilen dinler de tek tanrılı inanışı desteklediği için insanlar ve genel toplum bakışı tek bir tanrıya inanışı benimsemeye başladı. Bunun sonucunda çok tanrılı dinlerden tek tanrılara geçiş süreci başlamış oldu.

Çok Tanrılı Dinlerin Yayılması Hangi Uygarlık

Çok tanrılı dinler; eski Anadolu uygarlıklarından Hitit ve Friglerin dinleri, Antik Yunan ve Roma dinleri, Arapların eski dini ve günümüze kadar ulaşan Hinduizm gibi dinlerdir. Çok tanrılı dinlerin yayılmasında ve o zamanlarda genelde din algısının bu şekilde yönetilmesinde etkili olan elbette bir uygarlık bulunuyor. Çok tanrılı dinlerin yayılmasında en etkili uygarlık Antik Mezopotamya Uygarlığı idi. Antik Mezopotamya dini, Antik Mezopotamya Medeniyetlerinin M.Ö. 3500 ve 400 yılları arasında Akad, Sümer, Babil ve Asur medeniyetlerinin dini inançlarına ve uygulamalarına atıfta bulunmaktadır. Her ne kadar bölgenin bölümleri arasında farklılıklar göze çarpıyor olsa da temel dini figürler, destanlar ve inanışlar aynı kalmıştır. Politeist yani çok tanrılı bir din olan Mezopotamya dini, çok tanrılı dinlerin yayılmasında büyük ölçüde etkili olan uygarlıklar arasında yer bulmuştur.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir