Coğrafya Terimleri Nelerdir?

Coğrafya Terimleri Nelerdir?
07.09.2021 19:30
Coğrafya bir bilim dalı olarak nitelendirilmektedir ve insanları ve yüzünü araştıran ve insan ve yeryüzü arasındaki ilişkileri araştıran bir alan olarak belirtilmektedir. Coğrafya terimleri ve anlamları neler, coğrafi terimler sözlüğü nedir, coğrafi terimler nasıl yazılır? Coğrafi terimleri kim bulmuştur, coğrafi bir terim olarak Türkiye adı nereler için kullanılmıştır?

Coğrafya bir bilim dalı olarak nitelendirilmektedir ve insanları ve yüzünü araştıran ve insan ve yeryüzü arasındaki ilişkileri araştıran bir alan olarak belirtilmektedir. Bu araştırma alanının içinde kullanılan belirtici terimlere ise coğrafi terimler denilmektedir. Coğrafya içerisinde birçok terimi barındıran bir araştırma alanıdır.

Coğrafya Terimleri Ve Anlamları Nelerdir?

Coğrafya alanında bahsi geçen pek çok terim ve bu terimlerin anlamı bulunmaktadır. Bazı coğrafi terimleri günlük hayatımızda kullandığımız için hatırlamamız mümkündür fakat bütün coğrafi terimleri hatırlamak ve anlamını bilmek pek mümkün sayılmamaktadır. Bazı coğrafi terimler şu şekilde sıralanabilir;

·        Adaptasyon; Canlıların çevreyle olan uyumunu sağlama şekilleri ve çoğalma olanaklarını arttıran kalıtsal özellikleri.

·        Afet Bölgesi; Bu terim günlük hayatımızda kullandığımız terimlerden biri olarak nitelendirilmektedir. Deprem gibi doğal olayların meydana gelebileceği yerlere verilen isimdir.

·        Anksiyete; Korku, gerilim ve kaygı hallerine verilen isimdir.

·        Asit Yağmuru; Havaya yayılan azotların ve sülfür oksitlerinin yağışlarla birlikte yeryüzüne düşmesine verilen isimdir.

·        Atık; Çevrenin doğal yapısını olumsuz etkileyen radyoaktif maddelere verilen isimdir.

·        Artçı Şiddet; Gerçekleşen ana depremin ardından merkez üssünde hissedilen küçük sayılabilecek sarsıntılara verilen isimdir.

·        Ana Akım; Akarsulara ulaşan yeraltındaki su sızıntılarına verilen isimdir.

·        Ada; tüm tarafları sular ile çevrili kara parçalarına verilen isimdir.

·        Bakteri; tek hücreli olarak adlandırılan canlılardır.

·        Basınç; Atmosferdeki tüm gaz maddelerinin yeryüzüne uyguladığı ağırlığa verilen isimdir.

·        Botanik; Bitki bilimi olarak adlandırılan alandır.

·        Bozkır; Ağaçsız bölgelerin egemen olarak kabul edildiği, otsu bitkilerden oluşan sıcak alanlara yayılan doğal bölgelere verilen isimdir.

·        Buharlaşma; Suyun sıvı haldeyken gaz ve buhar şekline dönüşerek gerçekleştirdiği eylemdir.

·        Baraj; bir bariyer olarak kullanılan yapılardır. Su yönünü değiştirme konusunda etkilidir ve suyun derinlik kazanması için kullanılmaktadır.

·        Bentos; Denizlerde yaşamını sürdüren organizmalara verilen isimdir.

·        Biyosfer; Dünya üzerinde bulunan ekosistemlerin toplamına verilen isimdir.

·        Coğrafi Konum; Bir bölgenin dünya üzerinde konumlandığı alan olarak nitelendirilir.

·        Çayır; Yağışlarla yeşillenmesi mümkün hale gelen ve sürekli yeşil kalan otlar topluluğuna verilen isimdir.

·        Çevre Kirliliği; Atıkların çevrenin doğal yapısına zarar vermesiyle oluşan negatif etkilere denmektedir.

·        Çiy; Soğuk havalarda genellikle sabahları suyun yoğunlaşması ile oluşan duruma denilmektedir.

·        Doğal Afet; Deprem, sel gibi doğa olaylarıdır. İnsan kayıplarına neden olabilen olaylara denmektedir.

·        Dike; Sel felaketlerini önleme amacı ile oluşturulan duvarlara verilen isimdir.

·        Dolu; Dağınık, şiddetli ve düzensiz gerçekleşen yağışlara verilen isimdir.

·        Ekinoks; Gece ve gündüzün eşit olma durumlarına verilen isimdir.

·        Ekvator; Dünya’nın eksenine dik geçen hayali çemberdir.

·        Göç; İnsanların yaşadıkları bölgeyi değiştirme durumuna verilen isimdir.

·        Harita; yeryüzünün tamamının veya belirli bir bölümünün kuş bakışı olarak bir düzeleme aktarılması ve incelenmesine olanak sağlayan araçtır.

·        İklim; Geniş alanları kapsayan bölgelerde meydana gelen ve hakim olan hava olaylarının ortalanmasının alınmış halidir.

Coğrafi Terimler Sözlüğü Nedir?

Coğrafi terimlerin bazılarını kişiler günlük hayatlarında kullanabilme imkanı buldukları için akıllarında tutabilmektedir. Fakat tüm coğrafi terimlerini ezberlemek pek mümkün sayılmaz çünkü Coğrafya alanı içerisinde yüzlerce terimi barındırmaktadır. Kişilerin bu terimlere daha rahat ulaşabilmesi ve kullanabilmesi için “Coğrafi Terimler Sözlüğü” olarak nitelendirilen basımlar yapılmıştır. Bu sözlüğe internet üzerinden veya kitap olarak ulaşmak mümkündür.

Coğrafi Terimler Nasıl Yazılır?

Coğrafi yerlerin isimleri büyük harfle başlayarak yazılmaktadır. Coğrafi terimlerin baş harfleri de büyük yazılmaktadır. Eğer coğrafi terimler sıfat tamlaması şeklinde ise bitişik yazılmalıdırlar. Terim anlamında kullanılan coğrafi terimler de büyük harfle başlayarak yazılmalıdır.

Coğrafi Terimleri Kim Bulmuştur?

Coğrafya terimi ilk olarak Eratosthenes tarafından 2200 yıl önce kullanılmıştır ve o zamanlardan beri coğrafi terimler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu alanda pek çok araştırma yapılmış ve yapılan araştırmalar sonucunda pek çok farklı kişi tarafından coğrafi terimler fazlalaşmıştır. Günümüzde bu terimlere ulaşımın kolay olması için sözlükler oluşturulmuştur.

Coğrafi Bir Terim Olarak Türkiye Adı Nereler İçin Kullanılmıştır?

Bir coğrafi terim olarak Türkiye ismi ilk olarak Bizans kaynaklarında yer almıştır. Eski dönemlerde; Volga’dan Orta Avrupa’ya kadar olan büyük bir kısmı nitelendirilmek için Türkiye adı kullanılmıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir