Çocuğun Geç Konuşma Nedenleri Nelerdir?

Çocuğun Geç Konuşma Nedenleri Nelerdir?
12.01.2022 14:00
Bazı çocuklar akranlarına göre daha geç konuşmaktadır. Bu geç konuşmanın nedeni sağlık sorunu ya da psikolojik bir sorun olmasından kaynaklanmaktadır. Geç konuşma görülen çocuklarda erken tedavi büyük önem taşımaktadır. Bu konuyla alakalı mutlaka bir çocuk nörolojisine başvurulmalıdır. Doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra sizleri doğru tedaviye yönlendirecektir. Çocuklarda geç konuşma tedavisi nasıl yapılır, geç konuşması hangi doktora gidilir konularını sizler için araştırdık.

Geç konuşma çocuğun akranlarıyla kıyaslandığında dil ya da konuşma beceresinin daha yetersiz olduğu durumdur. Bilişim çağında ekran bağımlılığından kaynaklı,  çocuklarda geç konuşma problemiyle daha sık karşılaşıyoruz. Bebekler 6-12 aylarında belirli sesler (agu bugu, ba ,ma vb.) çıkarmaya başlarlar. 12-16 aylardan itibaren artık daha belirgin bir şekilde ‘’anne, baba, dede” gibi ilk kelimelerini söylerler. 24. aydan itibaren kısıtlı da olsa bir kelime dağarcıkları oluşmaktadır. 36. aydan itibaren ise herkesin anlayabileceği sözcükler kullanırlar.

4 yaşına giren bir çocuğun ise kendini ifade etmesi beklenmektedir. Bu yaşlarda kendini ifade edemeyen çocukların aileleri geç konuşma için endişelenmeye başlarlar. Böyle bir endişeye yaşayan ailelerimizin ertelemeden bir uzamandan yardım alması gerekmektedir. Geç konuşmanın altında yatan sebep bir sağlık problemi olabileceği gibi psikolojik problemler de olabilir. Geç konuşmanın birçok nedeni vardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Herhangi bir zekâ problemi, otizm, işitme problemleri, görme problemleri, ağız içi sorunları, gelişimsel gerilik, ağır geçirilmiş hastalıklar (sara,havale vb.),kardeşler arası kıskançlık problemi, aşırı ekran ve internet bağımlılığı, kronik depresyon, çocuğa iletişim kurma fırsatı yaratılmaması, genetik bir geç konuşma, ailenin iletişim kurarken birden fazla dil kullanması başlıca geç konuşma nedenleri arasında sayılabilir.

Çocuklarda Geç Konuşma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuğunuzda geç konuşma problemi varsa mutlaka geç olmadan bir uzmandan yardım almalısınız. Uzman yardımı geciktikçe tedavi süreci de zorlaşmaktadır. Uzman desteğiyle bir araştırmaya gidilir. Bu süreçte çocukta herhangi bir işitme veya görme kaybı var mı araştırılır. Yine uzmanların hazırlamış olduğu zekâ testleri ve gelişim testleri uygulanır. Bu testler sayesinde çocuğun akranlarına göre geç konuşup konuşmadığı tespit edilir. Ayrıca çocukta sinir ve kas sistemini etkileyecek bir rahatsızlık var mı araştırılır. Eğer tüm bunlarda bir problem yok ise bu sefer çevresel etkenler (kardeşler arası kıskançlık, travma, çalışan anne-baba, şiddet, korku vb.)araştırılır.

Geç konuşma tedavisinde özel oyun terapileri, konuşma terapileri uygulanır. Aynı zamanda özel eğitim ile destek de sağlanabilir. Dil ve konuşma terapileri alan çocukların kelime dağarcığında gelişme, sosyalleşme ve daha anlaşılır iletişim kurma becerileri sağladığı görülür. Bu süreç içerisinde aileden çocuk ile sık sık konuşması, iletişim kurarken göz teması kurması ve olabildiğince çocuğun ekran bağımlılığından uzak tutulması istenmektedir.

Çocuğun Geç Konuşması Hangi Doktora Gidilir?

Çocuğunuzda geç konuşma problemi varsa öncelikle Çocuk Nörolojisi ölümündeki doktora gitmelisiniz. Yapılan tetkikler sonucunda doktorunuz sizi konuşma terapistine yönlendirebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir