Tuvalet eğitimine başlama dönemi her çocuk için farklılık oluşturabilir bunun nedeni ise çocukların kas ve psikolojik gelişimlerinin aynı olmamasıdır. Genel anlamda bir çocuğa tuvalet eğitimi 18. aydan sonra verilebilir ve bu dönem çocuk 24 aylık olana kadar sürebilir. Tuvalet eğitimi almaya hazır olan çocuk bazı davranışlar içine girerek size mesajlar verir. Tuvalet eğitimine hazır olan çocuklar da ilk sergilenen davranış pantolonunu yardım almadan kendinin aşağıya indirilmesidir. Ayrıca indirilen pantolonunu tekrar kendi çekmesi de kas yapısının güçlendiğini ifade etmektedir. Ayrıca bezlenen çocuk artık bezden sıkılmaya ve rahatsız olmaya başlayarak bezini çekiştirmeye bezin çocuklarda pişik yapması gibi durumlar yaşanır. Bu davranışların sergilenmesi çocuğa gerekli olan tuvalet eğitiminin verilmesi gerektiğini ifade eder. Uzmanların belirtmiş olduğu en uygun tuvalet eğitimi ise 2 yaştır. Ancak bazı çocuklar 2 yaşına gelmelerine rağmen bu eğitimi ret ederler. Bu durumda eğitime bir süre ara verilmesi gerektiği hatta çocuğun yaklaşık olarak 4 yaşına gelmesi gerektiği ifade edilmektedir. Tuvalet eğitiminin nasıl olacağı konusunda bir uzmandan yardım almanız oluşabilecek sorunları engelleyebilir.
Çocuğun Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Bu süre çocukların kas yapılarına ve psikolojik durumlarına göre farklılık gösteren bir süredir ayrıca sabır gerektiren dönemdir. Çünkü her ebeveyn çocuklarının bu eğitimi en kısa sürede almasını istemektedir ancak uzun süre bezlenen çocuklar bu sürece ayak uydururken zorlanmaktadır. Genel olarak çocuklar bu eğitime 3 ila 6 ay gibi bir zaman diliminde tam olarak alışmaktadır.
Çocuğun Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Bir çocuğa tuvalet eğitimi vermek için öncelikle ona tuvalet eğitimi ile ilgili kelimeleri öğretmelisiniz. Bu kelimeler özellikle çocuğun altı değiştirilirken ona aşılanabilir ve çiş, kaka, ıslak bez kavramları çocuğun hafızasına yerleştirilebilir. Çocuğunuzun alt değiştirme işlemini tuvalette yapmanız da oldukça etkileyici bir yoldur. Ardından tuvalete bir lazımlık koyarak ona bunun ne işe yaradığı basit kelimelerle anlatmalısınız ve lazımlığı banyoda tutmaya çalışmalısınız. Çocuk aynı saatlerde bezini kirletiyorsa bu saatlerde çocuğun lazımlığa gitmesini sağlamalısınız ve başlarda eğlenceli oyun ya da kitaplarla çocuğunuzun lazımlığa yönelmesini sağlayabilirsiniz. Başlarda lazımlığı tam anlamıyla kullanmayan çocuğunuzu asla azarlamayın ve ona güven verici yaklaşımlarda bulunun.
Çocuğun Tuvalet Eğitimini Reddetmesi Ne Anlama Gelir?
Tuvalet eğitimi almaya başlayan çocuklar ilk başlarda bu eğitimi ret edecektir ve tepki gösterecektir. Bu dönemlerde onlara kızmayarak anlayışlı olmaya çalışmalısınız. Eğitime erken başlamış olabileceğiniz için bir süre bu eğitime ara verebilirsiniz ve tuvalet eğitimini tamamlamış diğer arkadaşlarına çocuğunuzu özendirebilirsiniz. Lazımlık kullanmak istemeyen çocuğunuza seçenek sunmalısınız ve ona tuvalete gidebileceğini ifade etmelisiniz. Ayrıca başlarda kıyafetleri ile de lazımlığı kullanabileceğini ona anlatabilirsiniz.