Çobançantası Nedir?

Çobançantası Nedir?
18.08.2021 15:00
Çobançantası hemen hemen pek çok kişi tarafından henüz bilinmeyen ve keşfedilmeyen son derece şifalı bitkiler arasında yer alır. Çobançantası nedir, zararları ve faydaları nelerdir, çobançantası nasıl içilir.

Çobançantası, özellikle çorak ve kurak arazilerde yetişen dik gövde yapısına sahip yıllık bir bitkidir. Bu bitkinin turpgiller familyasından olduğu bilinir. Japonlar için oldukça önem taşıyan bu bitki, ölümsüzlüğün de bir sembolü olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedavi amacı ile sık kullanılan bu bitki, kendi kendine yetişebilmekle birlikte, istenildiği vakit saksıda da yetişebilir. Otsu bir yapıya sahip olan çobançantasının dik ve uzun bir yapısının da olduğu bilinir. Yabani otlarla yan yana yetişen çobançantası şifa anlamında oldukça iyi bir kaynak olduğundan hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok ülkesinde oldukça rağbet gören bir bitkidir. Son derece küçük bir özelliğe sahip olan çobançantası otunun en fazla ulaşabildiği boy uzunluğunun yaklaşık 50 santimetreyi bulabildiği bilinir.

Çobançantası hemen hemen pek çok kişi tarafından henüz bilinmeyen ve keşfedilmeyen son derece şifalı bitkiler arasında yer alır. Sağlık bakımından pek çok yararı bulunan bu mucizevi besin, küçük bir ot türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bakıldığında turpgillerin bir üyesi olan çobançantası genellikle tarlalarda ve çorak arazilerde kendiliğinden yetişmektedir. Saksıda da yetişme özelliği bulunan bu besinin yıllık bir bitki olduğu da bilinir. Dik ve uzun gövde yapısı ile bilinen bu bitkinin en fazla 50 santimetreye kadar uzanabildiği bilinmektedir. Japonya’da sıklıkla kullanılan bu bitki, uzun ömrün de bir sırrı olarak nitelenir. Skorbüt hastalığına iyi gelmesi, hemoroide iyi gelmesi, kanamaları durdurması gibi pek çok yararı bulunan çobançantası hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizlerle…

Çobançantası Zararları Nelerdir?

Pek çok faydası ile tanınan çobançantasının zararları ve yan etkilerinden de rahatlıkla bahsedilebilir. Özellikle laktasyon yani emzirme döneminde olan annelerin bu bitkiyi kullanmaktan kesinlikle uzak durması öneriliyor. Çobançantası içindeki bileşenlerden bazıları anne sütünden bebeğe geçebilir ve bu durum bebeğin gelişimine ve sindirim sistemine zarar verebilir. Buna ek olarak gebelik planlaması yapaj kadınların ve halihazırda bebek bekleyen anne adaylarının da çobançantasından uzak durması gerektiği öngörülüyor. Özellikle gebelik döneminde kullanılan çobançantasının hamileler için düşük riski ile karşı karşıya kalmasına neden olduğu belirtiliyor. Tüm bunların dışında ise çeşitli tiroid sorunları yaşayan hastaların da bu bitkiden uzak durması öneriliyor.

Çobançantası Faydaları Nelerdir?

Çobançantası otunun uzun yıllardan beri kullanılması bu bitkinin çok şifalı olmasından kaynaklanıyor. Bir tür alternatif tıp seçeneği sunan çobançantasının faydalarına birlikte değinelim;

·        Aşırı adet kanamasının önüne geçer.

·        Geçirilen iç kanamaları durdurucu bir etkisi bulunur.

·        Böbrek ve safra kesesindeki taş ve kumları atmak için birebirdir.

·        Kas iskelet ağrılarının giderilmesinde güçlü bir etkiye sahiptir.

·        Yara tedavilerinde etkilidir.

·        İdrar söktürücü bir etkisinin olduğu söylenir.

·        İyi bir tansiyon dengeleyicidir.

·        Varislerin giderilmesinde varisin neden olduğu ağrıların geçmesinde etkiye sahiptir.

·        Burun kanamasını geçirmekle birlikte diğer kanamalarda da etkisi yüksektir.

·        İyi bir kabızlık gidericidir.

·        Basurun giderilmesinde yardımcıdır.

·        Sedatif yani sakinleştirici bir etkisinden söz edilmektedir.

·        Adet düzensizliğini ve adet öncesi gerginliği giderir.

·        İyi bir kas güçlendiricidir.

·        Potasyum açısından zengindir.

·        Böbrek ve karaciğer iltihaplanmalarını önler.

Çobançantası Nasıl İçilir?

Oldukça fazla yararı bulunan bu çobançantası bitkisinin nasıl tüketileceği de pek ok kişi tarafından merak konusu olmuştur. Bunun için önerilen içim şekli ise şu şekildedir;

·        200 Ml su kaynatılır.

·        Kaynamakta olan suyun içerisine bir tatlı kaşığı dolusu çobançantası bitkisi eklenir.

·        Karışımın beş dakika daha kaynaması beklenir.

·        Henüz sıcakken içilecek fincanın içine süzülerek konur.

·        İstenirse karanfil ya da tarçın eklenerek içilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir