Çıntar Mantarı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Çıntar Mantarı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
31.07.2021 00:51
Sonbahar mevsiminin başlangıcında ve mevsimin ilk yağmurlarının düştüğü dönemde ortaya çıkan ve halk arasında Kanlıca ve Melki isimleriyle tanınan bitki çıntar mantarıdır. Bizler de çıntar mantarı fiyatı, çıntar mantarı faydaları, çıntar mantarı nasıl pişirilir?, çıntar mantarı nasıl yetiştirilir?, çıntar mantarı buzlukta nasıl saklanır?, çıntar mantarı fırında nasıl yapılır?, çıntar mantarı zehirler mi?

Sonbahar mevsiminin başlangıcında ve mevsimin ilk yağmurlarının düştüğü dönemde ortaya çıkan ve halk arasında Kanlıca ve Melki isimleriyle tanınan bitki çıntar mantarıdır. Genellikle bu iki isimle bilinen mantar tam bir şifa deposu özelliği göstermektedir. Yenilebilir bir mantar türüdür ve sonbahar mevsiminin ilk yağmurlarının görülmesiyle birlikte ormanlarda ve dağlarda ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde birçok noktada yetiştirilebilir bir tür olan bu mantarın şapkası turuncu renklidir ve şapka büyüklüğü 4-14 cm arasında değişmektedir. Şapka bölümü ıslak ve yapışkan bir haldeyken genel anlamda kuru bir mantardır. Yağmur suyu ıslanmakta ve genellikle çam ağaçlarının altında kendiliğinden yetişmektedir. Tadı kuzu etine benzemekte ve oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntar, ızgara, sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanılabilmektedir.

Çıntar Mantarı Faydaları Nelerdir?

·        Kalsiyum, magnezyum, demir, B ve C vitaminleri, potasyum, niasin, sodyum, fosfor ve potasyum açısından zengin olması sebebiyle yüksek besin değerlerine sahip bir mantardır.

·        Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içerdiği için protein açısından oldukça zengin bir besindir.

·        Protein ve mineral açısından diğer sebze ve meyvelere oranla daha zengin olduğu için genellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.

·        Şifa deposu olarak görülen çıntar mantarının çok sayıda faydası bulunmaktadır.

·        Kalori oranı oldukça düşüktür. Bu sebeple kilo sorunu olan kişilerin güvenle kullanabileceği bir besindir.

·        Vücudun savunma mekanizmasını destekler ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

·        Anti aging özelliği vardır ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.

·        Romatizmal hastalıklarda görülen ağrılara iyi gelmekte ve azaltmaktadır.

·        Mide rahatsızlıklarını gidermeye yardımcıdır.

·        Çıntar mantarının suyu sivilcelere ve cilt hastalıklara iyi gelmektedir.

·        İçerdiği yüksek demir oranı sayesinde kansızlık ile mücadele eder.

·        Kanser hastalarında iyileşme sürecine destekleyici etkisi vardır.

·        İçerdiği folik asit sayesinde kalp damar hastalıklarının oluşumunu engeller.

·        Zihinsel yorgunluğu azaltmakta ve iyi gelmektedir.

·        Kolesterol sorunu yaşayan kişiler için en ideal besindir.

Çıntar Mantarı Nasıl Pişirilir?

Çıntar mantarı çok sayıda pişirme yöntemi sahiptir. Bu pişirme yöntemleri arasında mangal veya köz, yumurtayla birlikte omlet, kavurma, kızartma, çorba ve sotede kullanılabilmektedir. Mantarlar hafifçe una bulanarak kızgın yağda kızartılabilir. Kızartma tüketmek istemeyenler çıntarı fırında pişirebilir. Çıntar mantarıyla yapılabilecek tariflerin sonu yoktur fakat pişirme yönteminden bağımsız olarak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mantarın çok iyi temizlenmesidir. Çok topraklı olması sebebiyle iyice yıkanarak temizlenmeli ve bu esnada mantarın zedelenmesi ve parçalanmamasına özen gösterilmelidir.

Çıntar Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Akdeniz ve Ege bölgesinde sonbahar mevsiminin başlanmasıyla birlikte ormanlık ve dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen bir mantar türüdür. En sık tüketilen mantar türlerinden bir tanesi olan çıntar mantarı yetişmek için daha çok serin ve nemli yerler ister. Özellikle çam ağaçlarının olduğu ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişmekte veya bu gibi bölgelerde yetiştirilebilmektedir.

Çıntar Mantarı Buzlukta Nasıl Saklanır?

Mevsimindeki gibi mantarların taze tüketilmesi için mutlaka kuru bir şekilde derin dondurucu da muhafaza etmeniz gerekmektedir. Mantarlar bütün bir halde veya isteğe bağlı olarak dilimlenmiş bir şekilde buzdolabı poşetlerine konularak saklanılabilmektedir. Poşetleme yaparken parçalar tek pişirimlik olarak hazırlanabilir ve tek tencerelik tüketilerek kalan mantarların ömrü biraz daha uzatılabilmektedir.

Çıntar Mantarı Fırında Nasıl Yapılır?

Zeytinyağıyla yağlanan tuz ve karabiberle tatlandırılan mantarlar şapkaları alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir ve 200 derecede 30-40 dakika süreyle pişirilebilmektedir.

Çıntar Mantarı Zehirler Mi?

Çıntar mantarı zehirli olmayan mantarlar arasındadır. Turuncu bir renkte sıvı çıkaran çıntar mantarı zehirli olup sıvı çıkarmayan russula türüne sahiptir. Suda kaynatıldığı vakit bu türün zehri giderilmektedir. Eğer mantar türleri bilinmiyorsa mantar toplamaya mutlaka mantar bilen birileri ile gidilmelidir. Güvendiğiniz kişilerden çıntar mantarı satın alabilirsiniz. İçerdiği vitamin ve minerallerin kaybolmaması için kısa sürede tüketilmesi önerilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir