Bal Mantarı Nedir?

 Bal Mantarı Nedir?
24.08.2021 10:30
Bal mantarı dünyanın her yerinde yetişen ve yetiştiği yerlerde çok geniş alana yayılan bir bitki türüdür. Bizler de bal mantarı tatlısı tarifi nasıldır?, bal mantarı nedir?, bal mantarı zehirli midir?, bal mantarı yenir mi?, bal mantarı faydaları nelerdir?, bal mantarı nasıl pişirilir?

Bal mantarı dünyanın her yerinde yetişen ve yetiştiği yerlerde çok geniş alana yayılan bir bitki türüdür. Bal mantarının en fazla üretiminin yapıldığı yerler genelde Amerika’dır. Amerikan’ın Oregon bölgesinde geniş bir alana yayılarak üreticiliği yapılmaktadır. Büyük ve derin kök yapısına sahip olan bal mantarları, bal rengine sahip bir mantar çeşididir. Bal mantarlarının ağaçlarda da yetiştiği bilinmektedir.

Genelde yetiştiği yerlerin ormanlar olduğu bilinen bal mantarı, ülkemizde de kendiliğinden yetişmektedir. İstanbul’da yer alan Belgrad ormanlarında, ağaçlar üzerinde parazit şeklinde üremektedirler. Bal mantarlarının en yoğun çıktığı mevsim, haziran, temmuz ve ağustos gibi yaz ayları iken, kışları da az miktarda olsa bulunmaktadır. Büyük şapkaya sahip olan ve rengi bilinen tüm mantarların aksine bal rengine çalan bal mantarlarının tüketimine ilişkin, halen soru işaretleri bulunmaktadır. Çoğunlukla zehirli olabileceği kanısına varılmış olsa da aslında zehir ihtiva eden bir mantar türü değildir.

Bal Mantarı Tatlısı Tarifi Nasıldır?

Bal mantarı tatlısı, sanıldığının aksine bal mantarını içeren bir tatlı değildir. Erzurum’un yassı kadayıfı olarak bilinen şerbetli bir tatlıdır. Yassı kadayıf olarak bilinen bu tatlı Ege bölgesinde yer alan illerde bal mantarı tatlısı olarak anılmaktadır. Bal mantarı tatlısı tarifi ise şu şekildedir;

-İki su bardağı şeker, çeyrek limon ve iki bardak su ile birlikte, koyu kıvamlı bir şerbet yapılmalıdır. Şerbetin bir kenarda soğumaya bırakılması gerekir.

-Hazır olarak marketlerde ve kadayıfçılarda satılan yassı kadayıflardan 10-12 adet alınır.

-Yassı kadayıflar için üç yumurta kırılır, yumurtalar çırpılır ve kadayıflar bu sosa bulanır.

-Kızgın ve derin yağ içine yumurtaya bulanmış olan yassı kadayıflar atılarak arkalı önlü kızartılır.

-Tavadan çıkarılan yassı kadayıflar alınır ve soğuyan şerbetin içinde on dakika bekletilir.

-Servis tabağına alındıktan hemen sonra üzerine kaymak ve ceviz eklenir ve afiyetle yenir.

Bal Mantarı Nedir?

Bal mantarı hem ülkemizde hem de dünyanın hemen her yerinde yetişen bir çeşit mantar türüdür. Güçlü köklere sahip, geniş şapkalı ve bal sarısı rengindedir. Antioksidan içerikli bal mantarı günümüzde bile halen ne bir bitki ne de başka bir cins olarak belirtilmemiştir. Doğada kendiliğinden yetişmekle birlikte, ekilerek de üreticiliği yapılan bir çeşit mantardır.

Bal Mantarı Zehirli Midir?

Bal mantarı hem ülkemizde hem dünyada halen şüphe uyandırmakla birlikte, tüketimi yaygın değildir. Zehirli olabileceğine dair duyulan kuşkular bulunmaktadır. Özellikle çorbalarda kullanılan bal mantarlarının herhangi bir zehirleme durumu söz konusu değildir. Fakat yine de bazı bünyelerde alerjisi gelişmesine neden olabileceğinden dolayı kullanımı esnasında dikkatli olunması önerilmektedir.

Bal Mantarı Yenir Mi?

Bal mantarları rahatlıkla tüketilebilen bir mantar çeşididir. Oldukça lezzetli bir tat oranına sahip olan bal mantarları, çorbalarda ve yemeklerde rahatlıkla yenilebilir. Haşlanarak ve kavrularak yenilmesi önerilen tüketim şeklidir.

Bal Mantarı Faydaları Nelerdir?

İnsan sağlığı açısından oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Bal mantarının bilinen faydaları arasında;

-İmmün sistemin güçlendirilmesine ve desteklenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

-Hücre deformitelerinin önüne geçmektedir.

-Yüksek oranda D vitamini içermesinden dolayı osteoporoz gibi kemik rahatsızlıklarının giderilmesine destek olmaktadır.

-Protein oranı yüksek olması bakımından, yüksek doyuruculuk özelliğine sahiptir.

-Kan şekerinin dengelenmesinde destek olur. Bu nedenle diyabet hastalarında kullanımı önerilir.

-Saç ve cildin doğal nem dengesine katkıda bulunur.

-B12 vitamini bakımından zengin olmakla birlikte, unutkanlık gibi durumların önüne geçilmektedir.

-Diyet programlarında kullanılabilir bir üründür.

Bal Mantarı Nasıl Pişirilir?

Bal mantarının birden çok pişirme tekniği bulunmaktadır. Bunlardan ilki diyet yapanlar için önerilir.

-Temizlendikten sonra bol miktarda kaynamış suya atılmalı ve on dakika sonra alınarak sade bir şekilde tüketilebilir.

-Diğer bir pişirme yöntemi kavurmadır. Yemeklik soğan doğranır ve zeytinyağında kavrulur. İnce kıyılmış olan bal mantarları kavrulmuş soğanlara eklenir. Çeşitli baharatlarla tatlandırılır ve servis edilmeye hazırdır.

-Diğer bir yöntem ise ızgaradır. Bal mantarları temizlendikten sonra içine kaşar rendesi konularak ızgaraya konulur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir