Cilt Kuruluğu Sebepleri Nelerdir?

Cilt Kuruluğu Sebepleri Nelerdir?
01.09.2021 14:30
Cilt kuruluğu epidermiste yani cildin en üst tabakasında yeteli miktarda su bulunmaması nedeniyle ortaya çıkan bir cilt sorunudur. Cilt kuruluğu sebepleri nelerdir, zararları nelerdir, geçer mi, hangi doktora gidilir, ne kadar sürede geçer? Hangi vitamin eksikliğinde olur, cilt kuruluğu leke yapar mı?

Cilt kuruluğu epidermiste yani cildin en üst tabakasında yeteli miktarda su bulunmaması nedeniyle ortaya çıkan bir cilt sorunudur. Özellikle yaşlanmaya birlikte gün yüzüne çıkan bu sorun, kötü hava koşulları, aşırı soğuk hava, aşırı sıcak hava, yeterli su içmeme gibi nedenlerden dolayı da ortaya çıkar. Ayrıca çok sıcak suyla duş almak, yoğun klorlu havuzda yüzmek, kötü sabun kullanmak, kimyasal ürünlerle temas etmek ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de cilt kuruluğu nedenlerindendir. Bu gibi çevresel faktörlerin dışında vücuttaki dermatit, sedef, egzama gibi bazı hastalıklar olması ciltte kuruluğa yol açabilir. Kontakt dermatit cilde zarar veren bazı maddelerin temasından ötürü ortaya çıkar ve ciltte iltihaplanma ortaya çıkar. Seboreik dermatit cildin fazla yağlı olmasından dolayı ortaya çıkar. Kafa derisinde pullanmaya, sırt, yüz, göğüste lekelenmeye yol açar. Atopik dermatit ise egzama olarak bilinmektedir. Ciltte kuruluğa ve pullanmaya yol açar. Cilt kuruluğu hemen hemen herkeste görülebilir. Ancak yaşlı bireylerde daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bunun nedeni ise yaş ilerledikçe ciltteki gözeneklerin daha az yağ üretmeye başlamasıdır. Böylece cilt nemini kaybeder ve kuruluk ortaya çıkar. Ayrıca kuru ve soğuk iklimlerde yaşayan veya kuaförlük, hemşirelik gibi sürekli suyla temas halinde bulunan kişilerde cilt kuruluğu problemi yaygın olarak görülmektedir. Cilt kuruluğu olan kişilerde kaşıntı, kızarıklık, döküntü, çatlaklar ve gerilme gibi belirtiler olur. Bu belirtileri görüyorsanız ve ne yaparsanız yapın cildinizi yeterince nemlendiremiyorsanız cildiye doktoruna gitmenizi öneririz.

Cilt Kuruluğu Sebepleri Nelerdir?

Cilt kuruluğunun birçok sebebi olabilir. İlk akla gelen sebebi yaşlılıktır. Çünkü yaş aldıkça derideki gözenekler daha az yağ üretmeye başlar. Bundan dolayı da yeterince nem karşılanamaz ve kuruluk ortaya çıkar. Cilt kuruluğunun diğer sebepleri de yaşam tarzıdır. Kuru ve soğuk iklimlerde yaşamak, aşırı sıcak suyla duş almak, kalitesiz, sert sabunlar kullanmak, az su içmek ve vücudu yeterince nemlendirmemektir. Suyla ve deterjanlarla çok fazla temas halinde bulunmak da ciltte tahrişe, kaşıntıya ve kuruluğa neden olur. Ayrıca bazı cilt hastalıklarının varlığı ve bazı ilaçların yan etkileri de cilt kuruluğuna yol açar.

Cilt Kuruluğu Geçer Mi?

Cilt kuruluğunun geçmesi için günde en az 2 litre su içmeli ve suyla fazla temas edilmemesine özen gösterilmelidir. Ayrıca ılık su ile duş almalı, duştan sonra vücut nemlendiricilerle nemlendirilmelidir. Kalitesiz ve sert sabunların kullanımından uzak durmalı, kimyasal ürünler, deterjanlar ile temas doğrudan edilmemelidir. Vücut soğuk havalardan korunmalıdır.

Cilt Kuruluğu Zararları Nelerdir?

cilt kuruluğu beraberinde birçok probleme neden olur. Bunlar kızarıklık, kaşıntı, pullanma, döküntü, derin çatlaklar, soyulmalar, kanamalar, ciltte pütürlü bir his ve kaşıntıdan dolayı oluşan renk değişikliğidir. Ayrıca duştan çıktıktan sonra veya havuzdan, denizden çıktıktan sonra ciltte gerginlik hissi oluşur. Bu sorunlar kendi kendine giderilemiyorsa uzman bir doktora danışmak gerekir.

Cilt Kuruluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Cilt kuruluğu olumsuz hava koşullarından, sıcak su ile duş almaktan, kötü sabun kullanmaktan, yeterli miktarda su içmemekten ve kimyasal ürünlerle temas etmekten dolayı ortaya çıkar. Özellikle eller, dirsekler, göz kapakları ve dudaklarda kuruluk çok net hissedilir. Cilt kuruluğu kaşıntıya, kızarıklığa, soyulmaya, döküntüye ve çatlaklara yol açar. Bunun için yaşam koşullarını iyileştirmek ve bol su içmek gereklidir. Her gün düzenli olarak nemlendiriciler ile cildin nemlendirilmesi gerekir. Ancak yine de kuruluk şikayeti geçmiyorsa, açık yaralar oluştuysa ve şiddetli kaşıntı varsa hastanede cildiye bölümüne giderek yardım almak gerekir.

Cilt Kuruluğu Ne Kadar Sürede Geçer?

Cilt kuruluğunu oluşmaması için suyla fazla temas etmemeli, çok sıcak suyla duş almamalı, çok soğuk havalardan korunmalı ve bol su içilmelidir. Ayrıca cilt düzenli olarak nemlendirilmelidir. Cilt bakım ürünlerinin dışında bazı doğal yağlar da cildin nemlenmesini sağlar ve kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi problemleri önler. Cilt kuruluğu ortaya çıktığında doğal maskeler ve peelingler de uygulayabilirsiniz. Genellikle kendiliğinden geçen bir sorun olan cilt kuruluğu eğer geçmezse cildiye doktoruna danışmalısınız.

Cilt Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Cilt kuruluğu çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkabildiği gibi bazı hastalıklardan ve vitamin eksikliğinden dolayı da ortaya çıkabilir. Dermatit, sedef ve egzaman hastalıklarının yanı sıra A vitami yetersizliği de cilt kurumasının en önemli nedenidir. A vitamininin içinde bulunan çinko ve omega3 yağ asidi cildin ihtiyacı olan nemi karşılar. Bu sebeple A vitamini eksikliği ciltte kuruluğa yol açar. A vitamini için ıspanak, lahana, kuru kayısı, balkabağı, domates, bezelye, havuç ve tatlı patates tüketilmelidir.

Cilt Kuruluğu Leke Yapar Mı?

Cilt kuruluğu kızarıklığa ve kaşıntıya yol açar. Bu nedenle ciltte derin çatlaklar, soyulmalar ve pullanmalar ortaya çıkar. Cilt kuruluğu tedavi edilmedikçe kaşıntı artar ve bu da ciltte renk değişimine neden olur. Kuru ve kaşınan cilt lekeli bir şekilde görünür. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir