Akşehir Gölü Özellikleri Nelerdir?

Akşehir Gölü Özellikleri Nelerdir?
13.06.2022 11:43
Akşehir Gölü, Emir dağı ile Sultan dağları arasındaki çöküntülük alanda yer almaktadır. Akşehir ilçesinin yanında, İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır.

Akşehir Gölü, sığ bir göldür ve derinliği 2 ile 4 metre arasında değişmektedir. Gölün güneydoğu kısmındaki 10 kilometrelik kıyı şeridi dışındaki tüm alanlar seyrek ve geniş sazlıklar ile kaplıdır. Akarsu deltalarında söğüt toplulukları bulunmaktadır. Ayrıca gölün flora ve faunası, Eber Gölü ile benzerlik göstermektedir.

Akşehir Gölü Nerede?

Akşehir Gölü, Akşehir ilçesinin yanında yer almaktadır.

Akşehir Gölü Hangi Bölgededir?

Akşehir Gölü, İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır.

Akşehir Gölü Derinliği Nedir?

Akşehir Gölü’nün derinliği 2 ile 4 metre arasında değişiklik göstermektedir.

Akşehir Gölüne Nasıl Gidilir?

Konya ve Afyonkarahisar il sınırları içerisinde bulunan bu göle, Konya ilinin Akşehir ilçesinden geçerek gidebilirsiniz. Akşehir ilçesine geldiğinizde, Afyon-Konya yolundan devam ederek, akbaba mevkiinden göle doğru inebilir ya da Akşehir-Sorkun köyü yönüne ilerleyerek göle yakın bir konuma varabilirsiniz.

Akşehir Gölü Hakkında Bilgi

Akşehir Gölü, kapalı olması ve buharlaşmanın etkisi ile tuzlu bir özelliğe sahiptir. Kıyı kısımlarından göle karışan tatlı sular, kıyılarda bulunan suların tatlılaşmasını sağlamaktadır. Tuzluluk, orta ve kuzeydoğu kesimlerinde belirginleşmektedir.

Bu göl, Sultan dağlarından inen mevsimlik sular ve çevresine düşen yağışlar ile beslenmektedir. Göl suyunun azalması ise yüzeyinde buharlaşma ve sulama amacı ile alınan sular ile olmaktadır.

Gölün geçmişteki Eber Gölü ile olan bağlantısı, Eber Gölü çıkışına yapılan regülatör ve sulama kanalları ile kesilmiştir. Gölde bulunan su seviyesi ve göl alanı, mevsimlere ve yıllara göre değişiklik göstermektedir.

Gölün alanı 15 yıl öncesine kadar 350 km2’di. Aşamalı olarak yok olan bu göl, 2008 yılında adeta bir çöle dönüşmüştür. Kuralsız sulama teknikleri, kaçak kuyular ve gölü besleyen nehirlerin üzerine inşa edilen yapılar, Akşehir Gölü’nün kurumasına sebep olmuştur. Göl kayboldukça, bölgenin de ekosistemi değişmeye başlamıştır. 2009 yılında 30 kilometrekareye ulaşan bu göl, günümüzde yapılan ölçümlere göre 80 kilometrekarelik bir alan kaplamaktadır.

Akşehir Gölü’nde saz adaları bulunur. Bu alanda balıkçıllar, koloniler halinde üremektedir. Bu koloniler arasında alaca balıkçıl, erguvani balıkçıl, kaşıkçı ve çeltikçi balıkçıl türleri bulunmaktadır. Kış aylarında ise göl çevresinde sakarca türüne rastlanmaktadır. Ayrıca bu göl, pelikanlar ve karabataklar için oldukça önemli bir üreme alanıdır. Gölün çevresindeki geniş sazlıklar, su kuşları için beslenme yeri, kuluçka alanı, barınma ve toplanma alanı olarak son derece uygundur. Sazlıkların bu gölde, Eber Gölü’ne oranla daha az olmasına rağmen geniş alanlara yayılması, kuşlara avcılardan korunmak için geniş bir hareket alanı sağlamaktadır.

Tüm bunların yanı sıra gölde sonbahar ve kış başlarında başta yaban kazları olmak üzere, pelikanlar, dalgıçlar ve balıkçıllar olmak üzere 60-80 bin civarında kuş görülmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir