Bahçe domatesi ille Ekvator ve Peru’da yetişen yabani bir tür domatesin birleştirilmesi sonucu oluşan bir domates türüdür. Bu sebeple çeri domatesi kendiliğinden yetişen bir domates türü değildir. Genetik karışımı arasında evcil bahçe domatesi ve yabani üzümü tipi domates bulunmaktadır. Bir diğer adı kiraz domatestir bunun nedeni boyutunun küçük olması ve kiraza benzemesidir. Domatesler kirazdan biraz irice genellikle golf topu büyüklüğündedir ve küresel bir şekildedir. Dikdörtgen şekilde olanlar üzüm domates adı verilir. Olgun ve genel hali kırmızı olan bu tür yeşil, sarı ve siyah renginde olabilir. Yetiştirilen domatesin botanik bir çeşidi özelliğini taşımaktadır.
Çeri Domatesin Faydaları Nelerdir?
· 1 adet çeri domatesin kalori değeri 100 gr için 26 kaloridir.
· Afrodizyak bir etkiye sahiptir. Cinsel hormonların arttırılarak sperm sayısını arttırmaya yardımcıdır.
· A vitamini ve yüksek oranda potasyum içermesinden dolayı beyaz kan hücrelerini korumaktadır. Kanser oluşumunu engelleyen beyaz kan hücrelerine olan etkisiyle kansere karşı koruyucu bir etkisi bulunmaktadır.
· Düzenli olarak tüketilen ve alışkanlık haline getirilen çeri domatesi vücutta oluşan dejenerasyonu engellemektedir.
· B6 vitamini sayesinde beyin fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcıdır.
· Lif açısından oldukça zengindir ve kabuklarıyla tüketilirse sindirimi kolaylaştırmaya yardımcıdır.
· Likopen pigmenti içerir. Damar ve kalp sağlığı için antioksidan desteği sağlamaktadır.
· İçerdiği likopen sayesinde menopoz dönemlerine görülebilen kemik erime riskini en aza düşürmektedir.
· C vitaminini bolca içerdiği için cildin yaşlanmasını geciktirir ve kolajen üretimini destekler.
· Zararlı olan maddelerin vücutta uzaklaştırılmasını sağlar ve idrar söktürücü olarak bilinmektedir.
· Kan şekerini dengelemede etkin role sahiptir.
Çeri Domatesi Nasıl Yetiştirilir?
Bir kabın içerisine yaklaşık 2 cm kalınlığına kaliteli bir toprak ekleyin. Toprağın üzerine kurutulmuş olan çeri domates tohumunu yerleştirin. Tohumu yerleştirdikten sonra üzerine 1 cm kalınlığında toprak ekleyerek kabın hava alması için kaba ufak delikler ekleyin. Hava aşamasının atlanılmaması son derece önemlidir çünkü çeri domatesin kalitesi bu sebeple düşük olabilir. Çimlenme süresi tamamlanıldığında fide uygun bir saksıya alınabilir ve güneşli bir yerde muhafaza edilirse verimli ve kaliteli çeri domates yetiştirilebilir.
Çeri Domatesi Kaç Kalori?
Çeri domates olarak bilinen ve kiraz domates şeklinde adlandırılan domatesin değeri yaklaşık olarak şu şekildedir; 1 adet çeri domateste (15 gr) yaklaşık 4 kalori vardır. 1 adet orta porsiyon çeri domateste(50 gr) yaklaşık olarak 13 kalori bulunmaktadır.
Çeri Domates Adını Nereden Almıştır?
Güney Amerika dışında bulunan tek yabani domates olan çeri domates modern yetiştirilen domateslerin atası olarak kabul edilmektedir. İlk olarak evcilleştirildiği bölge Meksika’nın Puebla-Veracruz bölgesidir ve bu bölgede kiraz domates şeklinde geldiği düşünülmektedir. Kiraz domatesi olarak bilinmesinin nedeni küçük boyutu ve kırmızı renkte olmasıdır. Cherry kelimesi İngilizcede kiraz anlamına gelmektedir ve Türkçe telaffuzu ‘çeri’ şeklinde olduğu için çoğunlukla çeri domates olarak adlandırılmaktadır. 1623’te İsviçreli botanikçi Caspar Bauhin’in yaklaşık olarak altı bin türün tanımını ve sınıflandırmasına yaptığı sırada çeri domatese ilk atıfta bulunan kişidir. Solanum racemosum cerasoru forma olan adlandırılan ve kelime anlamı olarak salkımlarla dolu kirazdan çevrilen bir çeşit olarak tanımlanmıştır. Amerika’da 1919’dan beri popüler olan bu türe 1967’ye kadar yayınlanan makalelerde sıklıkla rastlanılmaktadır.
Çeri Domatesi Doğal Mı?
Çeri domatesin ana vatanı Orta ve Güney Amerika’dır. Akdeniz iklimi görülen yerlerde yetiştirilebilen bir tür olduğu için Akdeniz ülkelerinin mutfaklarında önemli bir yere sahiptir. Ev ortamında uygun koşullar altında yetiştirilebilse de hibritlendirilme sonucu oluşturulan bir tür olduğu için doğal değildir.
Çeri Domatesi Zararlı Mı?
Hassas vücuda sahip kişilerde alerjik etkisi olan domates bilhassa çeri domates türünde daha kolay alerjik etki göstermektedir. Alerjik reaksiyonlara örnek olarak ciltte kızarıklık ve kaşıntı gösterilebilir. Aşırı tüketildiğinde düş minelerinin hasar görmesine ve diş çürüklerine neden olabilmektedir. Çeri domates tüketimi yapıldıktan sonra özellikle çocuklar ve bebekler mutlaka dişlerini fırçalamalıdır. Hemoroit ve vajina mantarı enfeksiyonun artmasına neden olabildiği için bu rahatsızlıklara sahip kişilerin tüketmemesi önerilir. Böbrek yetmezliği hastalığı olan kişiler bu bitkiyi dikkatli tüketmelidirler.
Çeri Domates Nasıl Kurutulur?
Bir domates türü olan çeri domatesin kurutulmasında diğer domateslere uygulanan yöntemler kullanılabilmektedir. Güneşli ve kurak bölgelerde güneşte kurutulabilir veya evde fırına konulup kurutulabilir. Sağlıklı kurutma yapmak için domatesler dizilirken aradaki boşluklara dikkat edilmelidir. Bu boşluklar az olduğunda küflenme ve böceklenme sebep olabilmektedir.