Günümüzde telefon kullanımı birçok kişi için günün ortalama olarak 2-4 saatini ifade etmektedir. Özellikle internetin yaygınlaşması ve sosyal medya platformlarının artması sonucunda insanlar cep telefonlarını yanında bulundurarak sürekli olarak kullanmaktadır. Cep telefonlarının aşırı derecede fazla kullanılması sonucunda ise birçok sağlık problemi oluşabilmektedir. Sağlık sorunlarının başında kas iskelet sisteminin aşırı baskılanması sonucunda boyun ve bel fıtıklarının oluşması, sinir sıkışması, duruş bozukluğu ve bunların yanı sıra beyin, kalp ve böbrek gibi organlarda oluşturduğu pek çok sorun gelmektedir. Hareketli araçlar içerisinde kullanılması sonucu trafik kazalarına sebebiyet veren telefon kullanımı son derece tehlikeli olabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü telefon kullanırken bazı kurallara uyulmalı ve özen gösterilmelidir.
Cep Telefonu Kullanmak Beyin Tümörü Riskini Arttırır Mı?
Son yıllarda artan telefon kullanımının artmasıyla cep telefonlarının beyin tümörüne neden olup olmadığıyla ilgili bilimsel araştırmalar çoğalmıştır. Arasında somut bağlantı kurulamamış olsa da cep telefonlarının glioma veya menengioma gibi beyin tümörlerinin gelişme ihtimalini arttırdığı bilinmektedir. İhtimal düzeyinde olan bu görüşler ciddi kanıtlar arasında değildir. Bazı yayın ve araştırmalara göre cep telefonu ile beyin tümörü arasında nedensellik bağı bulunmazken bazı görüşlere göre cep telefonları sigara kadar zararlıdır.
Akıllı Cep Telefonu Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
· Cep telefonu sayesinde yayınlan dalgalardan etkilenmeyi azaltmak uzaklıkla mümkün olmaktadır. Hoparlör veya kablolu kulaklık ile telefonun baş bölgesinden uzaklaştırılması zararlı etkileri azaltabilmektedir.
· Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda cep telefonunun kullanım yaşının geciktirilmesi önerilmektedir.
· Cep telefonunu kullanmak için başınızı eğmek yerine telefonunuzu kaldırın.
· Cep telefonu alırken SAR değeri düşük telefonlar tercih edilmelidir.
· Uyurken cep telefonu kapatılmalı veya başucundan en az 1 metre uzağa koyulmalıdır.
· Cep telefonunda yazma süresini 10-15 dakika ile sınırlayarak her 15 dakika en az 2-3 dakikalık mola verin.
· Uzun çalışmalar için telefon veya tablet kullanmaktan kaçının.
· Hareketli araçlar içerisinde kullanılmamalıdır.
· Araç kullanırken cep telefonu
Araç Kullanırken Cep Telefonu Kullanma Cezası Ne Kadar?
Trafikte telefon oynama son yıllarda artış göstermektedir. Telefonla ilgilenen sürücüler yola odaklanmadıkları için birçok kazaya sebebiyet vermektedir. Bazı sonuçların hafif bazıların ağır olması gibi durumlara bağlı olarak durumu tespit edilen olay hakkında cezai işlem uygulanmaktadır. Sürüş güvenliğini tehlikeye atan davranışların başında gelen telefonla konuşmak veya oynamak para cezası ile cezalandırılan bir davranıştır. Ceza yazarak bu gibi ihlallerin önüne geçmek isteyen ekipler kişinin işlediği ihlale göre ceza yazmaktadır. Trafikte telefon kullanmanın cezası her sene değişkenlik göstermektedir. 2021 yılında belirlenen cep telefonu kullanma cezası 314 TL’dir.
Cep Telefonu Kullanmak Caiz Midir?
Kimi uzmanlara göre cep telefonu verdiği zararlar dolayısıyla caiz sayılmamaktayken kimi uzmana göre cep telefonu kullanmak dinen caizdir. Mesela telefonun resmi yollar vasıtasıyla satmak veya satın almak açısından dinen herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat aykırı ve kaçak yollarla yurtdışından telefon getirip yasadışı yolla alınıp satılması kanunen suç ve aynı zamanda dinen caiz değildir.
Cep Telefonunu Telsiz Gibi Kullanmak Zararlı Mı?
Ülkemizde genel olarak dolmuşçu ve taksicilerin kullandığı bas konuş tuşlu telefonlar için özel aparatlar bulunmaktadır. Cep telefonuna şarj aleti soketinden yerleştirilen bu aparatlar telefonu sayesinde telefonlar telsiz gibi kullanılmaktadır. Telefonu telsize çeviren bu aparatların çoğu bas konuşlu telefona uygun olsa da farklı tarz olanları mevcuttur. Bu sebeple bu aparatların fiyatları değişkenlik göstermektedir. Telefonu telsiz gibi kullandırmaya yarayan aparatların fiyatları ortalama 200 TL’den başlamaktadır.
Cep Telefonu Şarjdayken Kullanmak Zararlı Mı?
Teknolojinin çağının en çok kullanılan aletlerinden biri olan telefonlar genellikle çok kullanıldıkları için şarjları hemen azalabilmektedir. Telefonlarını daha fazla kullanmak isteyen kişiler ise imkanları olduğunda telefonu şarjdayken kullanmaktadır. Genel kanının aksine telefon şarjdayken kullanılabilir fakat bir takım sorunlara sebep olabilmektedir. Telefonlar şarjdayken ise daha fazla ısınmaktadır ve genellikle cihazlara zarar vermektedir. Bunun yanı sıra şarjdayken oynamak veya kullanmak batarya ömrünü azaltabilir. Bataryanın ömrü azalması sonucunda telefonlar şarjdayken bataryaları patlayıp kişilere zarar verebilirler.
Uçakta Cep Telefonu Kullanmak Tehlikeli Midir?
Manyetik alan üreten ve radyo frekanslarıyla çalışan dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik cihaz uçak sırasında kullanılabilmektedir. Fakat bu kullanımın yapılabilmesi için cihazlarda uçak modunun bulunması gereklidir. Uçak modu bulunmayan cihazların uçuş boyunca kapalı tutulması gereklidir çünkü uçakta telefon ve bilgisayar kullanmak yapılan NASA’da rapor ve olaylara göre oldukça tehlikelidir.
Askerde Cep Telefonu Kullanmak Yasak Mı?
Askerde cep telefonu kullanmak yasak değildir. Fakat cep telefonu kullanmak için bazı kısıtlamalara uyulmak zorundadır. Askerde kullanılan cihazlar genel olarak kamerası, interneti, mobil interneti olmayan ve sadece sesli iletişim ve mesajlaşma özelliği bulunan telefonlar kullanılmaktadır. Bu sebeple bu özelliklere sahip ve akıllı telefon olarak adlandırılan cihazların askerde kullanımı yasaktır ve yakalanıldığında ceza yeme ihtimali bulunmaktadır.
Hamilelikte Cep Telefonu Kullanmak Zararlı Mı?
Radyasyon yayan cep telefonları gebelik öncesi dönemde hamile kalma sürecini olumsuz etkilemektedir. Hamilelik dönemlerinde ise uzun süreli kullanımına bağlı olarak radyasyondan etkilenmey e arttırdığı için bebeklerin gelişimi olumsuz etkilemektedir. Bebeklerinin sağlığı açısından hamilelik dönemlerinde teknolojik olan cihazlardan uzak durulması tavsiye edilmektedir.