Cep Telefonu Arızaları Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Cep Telefonu Arızaları Hakkında Merak Edilen Bilgiler
03.09.2021 05:30
Hayatımızda önemli bir yere sahip ve son dönemlerde herkeste bulunan cep telefonları kullanıcılarına çoğu zaman sorun çıkartabilmektedir. Cep telefonu arızaları nelerdir, tüketici hakem heyeti nedir, cep telefonu ekran arızaları neler, batarya arızaları neler, anakart arızası nasıl anlaşılır? Cep telefonu kamera arızaları neden olur, mikrofon arızası neden olur, şebeke arızası neden olur?

Hayatımızda önemli bir yere sahip ve son dönemlerde herkeste bulunan cep telefonları kullanıcılarına çoğu zaman sorun çıkartabilmektedir. İçerdiği dosya ve fotoğraflarla önemli olan ve maddi şartları bağlı olarak zor sahip olunabilen en kıymetli eşyaların başında gelen telefonların arızalanmaları kişiler için oldukça can sıkıcı bir durumdur. Cep telefonlarını arızalanması kişiler için oldukça kötü bir durumdur çünkü birçok işin aksamasına sebep olmaktadırlar. Telefon arızalarının bazıları kolayca çözülebilirken bazı arızalar ise oldukça zor yöntemlerle giderilmektedir. Telefonda herhangi bir arıza ile karşılaşıldığında arıza esnasında yaşanan sorunlardan kaçınmak ve zaman kaybının önüne geçmek için vakit kaybetmeden tamir edilmelidir.

Cep Telefonu Arızaları Nelerdir?

Cep telefonları çok yaygın kullanılan aletlerin başında gelmektedirler. Bu yüzden cep telefonlarında karşılaşılan arızalar genelde çoğu kişinin başına gelmektedir. Cep telefonlarındaki yaygın olan bu arızalar kimi zaman basit arızalar görülür ve telefonun fabrika ayarlarına dönülerek çözülebilir. Fakat karşılaşılan arızalar kimi zamansa büyük sorunlara yol açmaktadır ve bu sorunların ortadan kaldırılması için arızalı olan parçanın değiştirilmesi gerekebilir. Arızanın derecesinin ne denli olduğunu anlamak için öncelikle hasar tespit hizmeti yapılmalıdır. Çoğu firma garanti kapsamındaysanız bu hizmeti ücretsiz olarak yapmaktadır. Hasar tespiti yapıldıktan sonra arızanın çözümü için kullanılacak yöntem belirlenir ve sorun giderilir. Çoğu kişinin karşılaştığı veya karşılaşmasının muhtemel olacağı en yaygın telefon arızaları arasında şunlar bulunmaktadır;

·        Telefonun aşırı ısınması

·        Ekran dokunmatiğinin çalışmaması

·        Cihazdan ses gelmemesi

·        Kameranın düzgün çalışmaması

·        Telefonun donması

·        Telefonun şarj olmaması

·        Şarjdan sonra telefonun kapanması

·        MicroSD kartının çalışmaması

·        Telefonun kulaklığı algılamaması

·        Telefonda internete bağlanamama

·        Sinyal alamama

Cep Telefonu Arızaları Tüketici Hakem Heyeti Nedir?

Günlük hayatta sürekli kullanmakta olduğumuz ve yanımızdan ayırmadığımız cep telefonları en sık arızalanan cihazlar arasında yer almaktadır. İnternetin ve sosyal medya platformlarının kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte cep telefonu kullanım oranı da artmıştır. Bu duruma paralel olarak cep telefonlarında sürekli arızalanma, üretim hatası olup olmaması, kronik arıza gibi durumlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Tüketiciler bu sebeple telefonlarını tamir ettirmek ve garantilerini kullanmak istemektedirler. Garanti kapsamında tamir edilen fakat arızası giderilemeyen ve başka arızalar çıkaran durumlarda tüketiciler telefonun ayıplı mal olduğunu ve yenisi ile değiştirilmesini satıcıdan istemelidir. Satıcı bu talebe karşılık vermezse veya gerçekleştirmezse hukuki yollara başvurulur. Böyle bir durumda cep telefonun fatura fiyatına göre tüketici hakem heyetine belirlenen miktar için başvuru yapılması gereklidir ve cep telefonun ayıplı mal olduğu belirtilmelidir. Ayıplı mallarda tüketicinin hakları ise şu şekildedir;

Satılan malın iade edilip bedelini geri istemek

Satılanın idae edilmeyip ayıp oranında indirim isteme

Masrafın satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme

İmkanlar dahilinde satılanın ayıpsız bir mal ile değiştirilmesini isteme

Cep Telefonu Ekran Arızaları Nelerdir?

Ekranın hasar görmesi sonucu telefonda ekran arızaları meydana gelmektedir. Dokunmatiği bozulan telefonların çoğunda arızalanma ekran çatlama veya kırılmayla gerçekleşir. Bu durumda ekran değiştirilmelidir. Ekran değişiklikleri ile birlikte dokunmatik tuşların düzeltilmesi için ekran değiştirme yapılır. Tamir fiyatları marka ve modele göre değişkenlik göstermektedir. Ekranın bir kısmı zarar görebilir veya dokunmatik çalışmıyor hatasıyla karşılaşılması çatlama bağlı oluşmaktadır. Telefonda ekran kırılması sonucu bazı durumlarda onarılmayacak hale gelen cihazlar ekran değişimi yapılarak tamir edilir.

Cep Telefonu Batarya Arızaları Neden Olur?

Bataryalar canlı olarak tanımlanmaması rağmen belirli ömürleri olan eşyalardır. Uzun süre sorunsuz kullanılabilir olsa da bazen kısa süre içerisinde deforme sonucu arızalanmaktadır. Bataryaların arızalandığı anlamak için bir takım yöntemlere başvurulabilir. El veya göz ile kontrol yapılarak yüzeyinde şişkinlik ve göçüklük durumu kontrol edilmelidir. Bataryaların ne kadar ömrünün kaldığı bazı uygulamalar sayesinde görülebilir. Pil yüzdesinde ciddi artış ve azalışlara bağlı olarak belirgin olan dengesizlik arızalı bataryanın göstergesidir. Genel olarak %20, %30 veya %40 seviyesinde şarja sahipken telefonun birden kapanması ve açılamaması batarya arızasını işaret etmektedir.

Cep Telefonu Anakart Arızası Nasıl Anlaşılır?

Cep telefonu açarken veya telefonda herhangi bir işlem sırasında ekranda bir miktar ışık görülmesi anakartın hala çalışıyor olduğunu gösterir. Ses kısma düğmesiyle güç düğmesine aynı anda basıldığında mavi veya siyah renkli bir ekranın belirmesi yine telefonun anakartının çalışır olduğunu gösterir. Anakart telefonda en önemli parçadır. Telefon hiçbir şekilde çalışmaz, ekrana görüntü vermez ve açılıp hemen geri kapanırsa gibi durumların olması anakartın bozulduğunu gösterir.

Cep Telefonu Dokunmatik Ekran Arızaları Nelerdir?

Cep telefonları arızaları arasında en çok yaygın olan telefonun dokunmatiğinin çalışmaması durumudur. Telefonlarda dokunmatik sorunu genelde 2 yıldan yaşlı telefonlarda görülür veya ekran koruyucusuna bağlı olarak ortaya çıkar. Dokunmatik telefonu nemli ve ıslan elle tutmak, aşırı soğuk ve sıcak ortama maruz kalma temassızlık durumuna bağlı olarak arızalanma görülebilir.

Cep Telefonu Kamera Arızaları Neden Olur?

Cep telefonlarında en yaygın olan arızalar arasındadır. Fakat arızaların büyük çoğunluğu kullanıcı hatalarına bağlı olarak oluşmaktadır. Genel olarak darbe alan veya darbeye maruz kalan cihazda hassas olan kamera merceği ve soketi arızalanmaktadır. Kamera ile anakart arasındaki bağlantının kesilmesi sonucu yine cep telefonun kamerasının bozulduğunu göstermektedir.

Cep Telefonu Mikrofon Arızası Neden Olur?

Cep telefonun mikrofonun bozulduğu gösteren birkaç belirti vardır. Bunlar arasında telefonda kısık veya boğuk ses olması ilk sebep olabilir. Mikrofon kısmının kir veya toz ile dolması sonucu sesin algılanması azalabilir. Bir iğne yardımıyla toz ve kirler temizlenebilir fakat dikkat edilmelidir. Mikrofonun hiç ses almaması sorunu ise en çok karşılaşılan sorundur. Telefonu düşürmekten, çarpmaktan veya kronik olarak ortaya çıkmaktadır. Arızanın giderilmesi için telefon tamire gönderilmelidir. Sürekli olarak ortaya çıkan mikrofon sorunu ise sistemsel kaynaklı olabilmektedir. Bu sorunu saptamak veya çözmek için telefondaki her uygulamasa kapatıp açılır veya çıkarılıp tekrardan takılır. Mikrofon sorunlar bazı uygulamalar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu sorun ise ayarlara gidilerek uygulama ayarlarında arama kısmında parazit azaltma seçeneği aktif edilerek ortan kaldırılabilir.

Cep Telefonu Şebeke Arızası Neden Olur?

  • Baz istasyonu yetersizliği
  • Sim kartın çıkarılıp takılması esnasında oluşan çizikler
  • Sim kartı mikro veya nano hale dönüştürürken olan kesikler
  • Operatör kaynaklı olması
  • Fiziksel hata sebebiyle olması
  • Pil ömrünün bitmesi dolayısıyla sinyal kayıpları oluşması şebeke arızalarının nedenlerindendir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir