Candida diyeti son yılların en popüler diyetlerinden biridir ve adını özellikle bağırsaklarda bulunan candida bakterilerinden almaktadır. Genel anlamda vücut için zararsız olan candida bakterileri enfeksiyon yapma özelliğine sahiptir. Bu nedenle vücut sağlığını bozan durumlar ortaya çıkmaktadır. Aşırı derece çoğalan candida mantarı bağırsaklarda ve sindirim sistemi üzerinde eneksiyon oluşturur. Candida diyeti de meydana gelen bu enfeksiyonların olumsuz etkilerini azaltmak için uygulanır. Ayrıca sağlıklı beslenmeyi amaçladığı ve hızı kilo verdirdiği için candida sorunu olmayan kişiler de bu diyete uyum sağlamaya çalışmaktadır.
Candida Diyeti Nedir?
Candida insan bedeninde bulunan en yaygın mantar türü olarak bilinir ve bebeklik dönemlerinden itibaren insan vücudunda oluşmaya başlar. Ağız, sindirim sistemi, ayak tırnakları ve vajinada oldukça yaygın olan candida aslında zararsız bir mantar türüdür. Ancak aşırı büyümesi ya da çoğalması nedeniyle zararlı hale dönüşebilir. Zaman içinde enfeksiyon oluşumuna neden olur ve özellikle bağırsak yapısında sorunlara yol açar. Candida diyeti de bu aşamada hayatımıza girer. Candida diyeti, oluşan enfeksiyonların zararlarını azaltmak için yapılmaktadır.
Candida Diyeti Nasıl Yapılır?
Candida diyetine başlamadan önce bir arınma planı oluşturmalısınız ve sindirim sisteminizi rahatlatıcı yiyecekler tüketmelisiniz. Kemik suyu, limon suyu, salata ya da buharda sebze arınma döneminde tüketilmesi önerilen besinlerdir. Bu arınma dönemi kısa sürelidir ve birkaç gün denemeniz yeterlidir. Candida diyetine geçiş yaptığınızda eklenmiş şeker kısıtlamasına girersiniz. Yani mısır şurubu, bal, pekmez gibi gıdaların tüketimi bu diyette yasaktır. Patates, bezelye gibi nişasta içerikli yiyecekler, yüksek şekerli meyveler diyet boyunca tüketilmemelidir. Turşu, yoğurt, elma sirkesi gibi fermente olmuş yiyecek grubunun tüketilmesine önem verilmelidir. Cadida diyeti döneminde kafeinden uzak durmalısınız ve glutensiz beslenmeyi ilke edinmelisiniz.
Candida Diyeti Bilimsel Mi?
Candida diyeti son dönemlerde pek çok kişinin özellikle ünlü isimlerin denediği bir diyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bağırsaklara yerleşen mantarların genel adı olan candida enfeksiyona neden olmaktadır. Bu nedenle vücut sağlığı için gerekli olanlar candida sağlığı olumsuz etkilemeye başlar. Candida diyetinin ise hiçbir bilimsel yanı yoktur ve bu diyetten tam anlamıyla yarar gören kişi bilimsel olarak bulunmamaktadır.
Candida Diyeti Faydaları Nelerdir?
Candida diyetinde sağlıklı besinlere yönelim sağlanmaktadır. Sağlıklı gıdalara odaklanmanın da pek çok yararı vardır. Kilo kaybını destekleyen candida diyeti bağırsak fonksiyonlarını düzenlerken vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Şekerli gıdaları yasaklayan bir diyet olduğu için obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Candida Diyeti Kaç Gün Sürer?
Candida diyeti diğer tüm diyetlerden farklıdır ve belirli bir süresi yoktur. Diyet öncesinde kesinlikle arınma yapılmalıdır ve vücut toksinlerden giderilmelidir. Bu dönem kişinin metabolik durumuna ve isteğine bağlıdır. Bu süreci tamamladığını düşünen kişiler candida diyetine başlayabilir ve candida diyeti adım adım uygulanır. Vücudun alışma sürecine bağlı olarak adımlarda ilerlenir.
Candida Diyeti Kaç Kilo Verdirir?
Candida diyeti ile kilo vermek isteyenler bu diyetin yanında gerekli olan egzersizleri de yapmalıdır. Ancak bu şekilde gözle görülür bir kilo kaybı yaşarsınız. Candida diyeti uygun ve eksiksiz yapıldığı takdirde hızlı kilo verdiren bir etkiye sahiptir. Bir ayda 5 ila 10 kilo verdiren candida diyeti candida sorunu yaşayanların dışında da pek çok kişi tarafından uygulanmaktadır.