Çocuğun Havale Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?

Çocuğun Havale Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?
12.01.2022 15:00
Çocuğun havale geçirdiğini anlayabilmek için öncelikle davranışları gözlemlenmelidir. Çocukları üç yaşından sonra havale geçirme riski oldukça düşüktür. Çocukların havale geçirdiği ateş derecesi 38°C ve üstüdür. Çocuklar kaç yaşına kadar havale geçiriyor, kaç derecede havale geçirilir, çocuklarda ateşsiz havale geçirmek, çocuğun havale geçirmemesi için ne yapılmalıdır, havale çocuğa zarar verir mi, konularını sizler için araştırdık.

Havale birçok çocuklu ailenin korkulu rüyasıdır. Tıp alanında “Konvulsiyon” olarak adlandırılan bu hastalığa özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde rastlanmaktadır. Havale çırpınmalı ve kimi zaman ateşli meydana gelen bir hastalıktır. Havale geçiren çocuklarda gözlerini tek bir noktaya odaklama, ağız içinden köpük gelmesi, bacaklarda kollarda kasılmalar meydana gelmesi, dışkı ve idrar kaçırmaları, cilt sorunları ve morlukları, nefes alıp vermede hızlanma, yüzde titreme, bilinç kaybı gibi belirtiler gözlenmektedir. Çocuk tüm bu belirtiler nedeniyle halsizleşir. Çocuklarda bazen ateşsiz havale de görülmektedir. Bu havale fark edilmesi zor olduğundan ateşli havaleden daha kötü durumlar meydana getirebilir. Çocuğun havale geçirmemesi için bir şey yapmak mümkün değildir ancak havale sırasında ilk yardımda bulunabilirsiniz. Her havale çocuğa zarar verecek düşüncesi çok yanlıştır.

Çocuklar Kaç Yaşına Kadar Havale Geçiriyor?

Havale riskinin en yüksek olduğu dönem 6. ay ve 3 yaş aralığındaki süredir. Ateşli havalelerin altı yaşına kadar devam ettiği nadir de olsa görülmektedir. Ancak altı aydan küçük ve üç yaşından büyük çocuklarda havale riski çok düşüktür.

Çocuklar Kaç Derecede Havale Geçirir?

Bebeklerin ve çocukların normal ateşi 36,4 °C’dir. Bu ateş oranında küçük düşmeler yükselmeler önemli değildir. 38°C ve üstü ateşi olan çocukların genellikle havale geçirdiği söylenmektedir. Ancak her yüksek ateş havale geçirmeye sebep olmaz. Ateşi yüksek olan çocuklar hemen hastaneye götürülmelidir.

Çocuklarda Ateşsiz Havale Geçirmek Nasıl Olur?

Çocuklarda ateşsiz havale geçirmek ateşsiz havale geçirmesinden daha zordur diyebiliriz. Çünkü havale geçirildiğini anlamak zorlaştığı için erken tedaviyi engeller. Erken tedavinin engellenmesi de kalıcı fiziksel ve zihinsel sorunların oluşmasına yol açar. Soğuk havale geçiren bir çocukta bilinç kaybı, vücudun çeşitli yerlerinde kasılmalar, ağızın köpüklenmesi, anlamsız hareketlerde bulunma, ilginç sesler çıkarma, çevredeki eşyaları fark etmeme, bilinçsizce gülme, idrar ve dışkı kaçırma gibi belirtiler görülür. Ancak ateşsiz havale geçiren çocukların havale geçirdiğini nöbet sırasında fark etmek çok güçtür. Genellikle nöbet sonrasında meydana gelen fizikî değişiklikler sonrası far edilir.

Çocuğun Havale Geçirmemesi İçin Ne Yapılır?

Havale gelmeden onu engellemek mümkün değildir. Havale Başladıktan sonra ise yapılması gerekenler havaleyi engellemez. Havale kendi seyrinde devam edecektir. Öncelikle havale geçiren çocuğu yere yatırın, kıyafetlerini gevşetin, çevrede ona zarar verebilecek herhangi bir kesici, delici aleti ortadan kaldırın. Başının altına yumuşak dokulu bir şey koyup yan çevirin ki ağızdan gelebilecek herhangi bir sıvı yere aksın. Havale 3-5 dakikadan fazla sürmüşse mutlaka hemen doktor başvurun. Havale sonrasında yine doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

Havale Çocuğa Zarar Verir Mi?

Her havale çocuğa zarar vermez. Eskiden havalenin beyne kesinlikle zarar vereceği söylenirken bunun artık doğru olmadığı kanıtlanmıştır. Önemli olan havale değil, havaleye sebep olan hastalığın kendisidir. Havaleye sebep olan hastalık tedavi edilmezse çocuğa zarar verir. Ateşli havale çoğu zaman kısa süreli olduğundan beyinde herhangi bir hasara ve gelişimde bir geriliğe sebep olmaz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir