Çanakkale Savaşında Askerlerin Yaşadığı Zorluklar Nelerdir?

Çanakkale Savaşında Askerlerin Yaşadığı Zorluklar Nelerdir?
30.11.2022 20:54
Tarihin en kanlı en zorlu savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı hakkında üzerinden geçen bunca yıla rağmen merak edilen çok fazla detay var. Çanakkale savaşı sırasında askerlerin yaşadığı zorluklar nelerdir, 57.Alay, 5.Kolordu,9. Tümen komutanları kimlerdi? 57. Alaydan sağ dönen tek kişi ve Çanakkale fotoğraflarını çeken kimdir? Cevapları yazımızda.

Çanakkale zaferi, zaten yapıldığı bölge itibari ile olumsuz arazi koşullarında devam etmiş bir muharebeydi.  Çanakkale zaferinden bahsedilirken hep“ yokluklar içerisinde kazanılmış savaş“ olarak söz edilmektedir. Kendisinden mühimmat, silah ve asker sayısı olarak çok üstün bir düşmana karşı verilen amansız savaşta asker yarı aç yarı tok savaşmıştır.  Ayaklarına giyecek doğru düzgün bir ayakkabıları olmadığı görülen fotoğraflarda Türk askeri ayağında çarıkla İtilaf devletlerine bozgunu yaşattı.

Giymiş oldukları çarık ve üniformalarında delikler olduğu görülen askerin, yemek listeleri ise insanın içini acıtan cinsten.

26 Haziran, sabah: yok,  Öğle: yok, akşam: üzüm hoşafı

18 Temmuz, sabah: üzüm hoşafı öğle: yok, akşam: yok

8 Ağustos, sabah: yarım ekmek, Öğle: yok, akşam: şekeriz üzüm hoşafı

Bütün zorluklara rağmen, vatan mücadelesinde topraklarımızı kanlarıyla sulayarak savunan tüm askerlerimize ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e büyük şükran ve minnetimizi sunuyoruz.

DUR YOLCU

Bilmeden Gelip Bastığın Bu Toprak

Bir Devrin Battığı Yerdir

Eğil de Kulak Ver, Bu Sessiz Yığın

Bir Vatan Kalbinin Attığı Yerdir.

Çanakkale Savaşında 57. Alay Komutanı Kimdir?

Çanakkale piyade alayı, yani 57.alay Osmanlı İmparatorluğu’na ait olan orduya bağlı bir alaydır. Tarihimizin en kıymetli en önemli cephelerinden biri olan Çanakkale 57.alay komutanlığını Hüseyin Avni Bey üstlenmiştir. Alay Tekirdağ’ın Yarkışla bölgesinde kurulmuştur.

Çanakkale Savaşı 5. Kolordu Komutanı Kimdir?

Çanakkale savaşının en önemli ve en büyük komutanı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Türk milletine ve ordusuna karşı hiç bitmeyen sevgisi ve inancı sayesinde, silah arkadaşlarıyla birlikte düşman askerine Çanakkale’de geçit vermemiştir. Çanakkale savaşında Atatürk ile birlikte çok değerli ve askeri dehası çok büyük olan isimlerde yer almıştır. Çanakkale 5.kolordu komutanlığını ise, Fevzi Paşa üstlenmiştir.

Çanakkale 57.Alaydan Sağ Dönen Tek Kişi Kimdir?

Çanakkale savaşında 57. Alayda adeta can pazarı yaşanmıştır. Kendisinden 4 kat büyük bir orduya karşı adeta kahramanlık örneği göstererek savaşan Türk askerinin tamamına yakını mübadele esnasında şehit düşmüştür.

Askerlerin tamamına yakını ölmüş olsa da Anzak saldırısını önlemiş ve adını tarihe altın harflerle yazdırmış şanlı bir ordu zaferi olarak Türk tarihinde yer edinmeyi başarmıştır.

Düşmanın büyük bir güç ile saldırdığını gören Türk askerinin silahsız kalması sebebiyle savaşacak durumda olmadıklarını bildirmeleri üzerine, Atatürk’ün efsaneleşen sözü “Ben size taaruzu değil ölmeyi emrediyorum“ emri de bu savaş esnasında verilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk ve birkaç asker dışında, 57.alayda sağ kalan olmamıştır.

Çanakkale Savaşında 9.Tümen Komutanı Kimdir?

Çanakkale savaşında Türk ordusunun en zeki ve en cesur askerleri ve komutanları görev almıştır. Hem kara hem de deniz üzerinden büyük bir mücadeleye sahne olan Çanakkale Savaşı, Türk ordusunun en şanlı en azimli mücadelelerinden biridir. Çanakkale Savaşı sırasında 9. Tümen’e Halil Sami Paşa önderlik etmiştir.

Çanakkale Savaşında Fotoğrafları Kim Çekmiştir?

Çanakkale’ye dair en çarpıcı unsurlardan biri de siyah beyaz fotoğraflardır. Askerlerin nasıl zorluklarla savaşı kazandıklarını, her şeye rağmen dik duruşlarını, cephedeki savunmalarını gerçek fotoğraflarıyla görmek, savaşın soğuk yüzünün canlı birer belgesi olmaktadır. Bu fotoğrafları çeken ve bastıran kişinin gezgin bir fotoğrafçı olan Mösyö Kompa olduğu söylenmektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir