Bypass Ameliyatı İyileşme Süreci Nedir?

Bypass Ameliyatı İyileşme Süreci Nedir?
01.02.2022 13:30
Bypass, vücudun farklı bölgelerinden alınan damarların kalbin tıkanan koroner damarlarına takılması işlemi olarak tanımlanmaktadır. Bypass kalbe gitmesi sıkıntılı olan bölgenin açılması işlemi olarak açıklanabilir ve günümüzde pek çok kişi ne yazık ki bypass ameliyatına maruz kalmaktadır.

Bypass ameliyatından sonra iyileşme süreci tamamen hastanın yaşam tarzına bağlıdır. Hasta ameliyat sonrası kesinlikle doktorun tavsiyelerine uymalıdır ve gerekli ilaçları düzenli ayrıca zamanında kullanılmalıdır. Ameliyattan sonra gerekli muayenelerin zamanında yapılması gerekir. Ayrıca ameliyattın ardından zorlayıcı aktivitelerden kaçınılmalı ve adrenalinden uzak durulmalıdır. Egzersiz hareketlerine ara verilmeli ve spordan yaklaşık 1-2 ay kadar uzak durulmalıdır. Özellikle cinsel yaşam fazla adrenalin gerektirdiği için kalbe bu dönem içinde zarar vermektedir. Bu nedenle hastaların cinsel yaşamına bir süre ara vermesi gerekir. Tüm bu tavsiyeler doktorlar tarafından da hastalara tek tek belirtilmektedir.

Bypass Ameliyatı Malulen Emeklilik Oranı Kaçtır?

Malulen emeklilik için kişilerin iş göremez belgesi alması lazım ve iş göremez belgesi için en az %40 engelli sayılmaları gerekir. Ancak bypass ameliyatında böyle bir oluşumun meydana gelmesi oldukça düşüktür. Bypass ameliyatı olan hastalar malulen emekli olamamaktadır ayrıca bypass ameliyatı gerektiren durumlar meslek hastalığı olarak sayılmaz. Ancak ameliyat sonrasında kötü bir durum oluşmasından dolayı bireyler iş göremeyeceklerini belgelerlerse malulen emekli olabilirler.

Bypass Ameliyatı Tehlikeli Mi?

Bypass ameliyatı olacak kişiler bu ameliyattan korkmaktadır ve bu ameliyatı riskli olarak ifade etmektedir. Ancak bypass ameliyatı riski düşük bir ameliyattır ve risk oranı uzmanların belirttiğine göre sadece yüzde 1'dir. Bu oran ameliyat kapsamına bakıldığında oldukça düşüktür. Bu nedenle bypass ameliyatı olacak kişiler korkmamalı ve güvenle ameliyatlarını olmalıdır. Ancak ameliyat olmadan önce doktorları hakkında güzel bir araştırma yapmalı ve hastane tercihleri için detaylı araştırmaları gerekir. Ayrıca doktorlar hayati risk ifade etmeyen hiçbir durumda bypass yamayı tercih etmez. Tüm bunlara ek olarak her gün gelişen teknoloji ile ameliyatın riski ve tehlikesi düşmektedir.

Bypass Ameliyatı Yüzde Kaç Engelli?

Bypass ameliyatı sonrasında engel durumu oluşumu riski oldukça düşüktür. Eğer farklı bir hastalığınız yok ise ameliyat çok başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Ameliyattan 1-2 ay sonra hastalar normal yaşamlarına geri dönebilmektedir. Bypass ameliyatından sonra engel durumu oluşumu söz konusu değildir.

Bypass Ameliyatı Yan Etkileri Nelerdir?

Bypass ameliyatından sonra bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkilerden en yaygını enfeksiyon oluşumudur ve ameliyattan sonra hastanın bağışıklık sisteminin baskılanmasından dolayı oluşur. Kişide var olan diyabet, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği ve hastanın yaşı bu enfeksiyonları tetiklemektedir. Kalpte oluşan ritim bozuklukları, kalp zarı iltihaplanması, kalp krizi ve şiddetli göğüs duvarı ağrısı bypass ameliyatlarının yan etkileri arasında yer almaktadır. Ayrıca böbrek komplikasyonları ve karaciğer sorunları da bypass ameliyatından sonra oluşabilmektedir.



Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir