Erasmus Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Erasmus Hakkında Merak Edilen Bilgiler
20.09.2021 23:30
Avrupa Birliği tarafından yürütülen ve 1980’li yılların sonlarından itibaren uygulanmakta olan öğrenci değişim programıdır. Erasmus programının amacı nedir, erasmus hibe neye göre verilir, dil seviyesi kaç olmalı, hangi pasaport gerekir, erasmus ne kadar sürer? Erasmus programı öğrencilere kazandırdıkları neler? Erasmus ne kadar burs veriyor, erasmus şartları neler, hazırlıkta olur mu, derslerden başarısız olunursa ne olur? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Avrupa Birliği tarafından yürütülen ve 1980’li yılların sonlarından itibaren uygulanmakta olan öğrenci değişim programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik Avrupa Birliği programı olan Erasmus adını 1466-1536 yılları arasında Rönesansın önemli ustalarından biri olan ilahiyatçı ve klasik edebiyat araştırmacısı Desiderius Erasmus’tan almaktadır. Günümüzde dünyanın en popüler öğrenci değişim programı olan Erasmus, öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimleri sağlamaya yarayan ve programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin tanınmasına ve gelişmesine katkıda bulunarak bu amaç üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yurtdışı eğitim ve staj imkanlarına ek olarak lisans öğrencileri, master ve doktora seviyeleri ve öğretim üyeleri içinde proje içermektedir. Programa 37 ülkeden 4000’den fazla yüksek öğrenim dahil olurken programın süresi 3-12 ay aralığında olmaktadır.

Erasmus Programının Amacı Nedir?

Aday ülkelerde ve Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan yüksek öğretim kurumlarının işbirliğini teşvik ederek eğitim kalitesinin arttırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunma amacına sahiptir. Amaçları arasında yine öğrencilere yurtdışı deneyimi yaşamaları, farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıma ve öğrenme imkanı bulma olanağı sağlamaktadır. Öğretim elemanları ve öğrencilerin araştırma projeleri, akademik müfredat geliştirme çabaları, finans ve eğitim giderlerini karşılamakta ve Avrupa’daki üniversiteler arasındaki hareketliliği arttırmaktadır.

Erasmus Hibe Neye Göre Verilir?

Yurt dışına gidecek erasmus öğrenim, staj veya ders verme hareketliliğinde bulunacak katılımcılara belirli bir miktarda erasmus hibesi verilmektedir. Genel olarak bu miktar faaliyet için gidilecek ülkede kalınacak süre veya söz konusu ülkenin yaşam koşulları baz alınarak hesaplanmaktadır. Faaliyet türlerine göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Faaliyetler boyunca katılımcıların desteklenmesi amacıyla karşılıksız olarak ödenen bir hibedir.

Erasmus İçin Dil Seviyesi Kaç Olmalı?

Erasmus sınavı dil düzeyini belirlemek için yapılmaktadır. Katılımcı kişinin ne kadar İngilizce bildiğini ölçmek amacıyla yapılan bu sınavlar genel olarak tüm üniversitelerde benzer seviye ölçü baz alınarak hazırlanmaktadır. Erasmus İngilizce dil sınavları genelde B1 seviyesinde yapılmaktadır. B1 seviyesinin zor veya kolay olduğu ise YDS ve Yökdil gibi sınavlarla karşılaştırılacak olursa kolay sayılabilir. Erasmus’a katılım sağlamak amacıyla TOEFL/IELTS gibi sınavlardan en az 70 puan alınması gereklidir.

Erasmus İçin Hangi Pasaport Gerekir?

Erasmus için pasaport almak için öncelikle kabul mektubunun alınması gereklidir. Kabul mektubunun gelmesinin ardından pasaport çıkartma işlemi oldukça kolaydır. https://randevu.nvi.gov.tr adresinde randevu alınarak bulunan ilin Emniyet Müdürlüğüne başvuru için gerekli evraklar ile gidilir. Başvurunun şahsen yapılması zorunludur. Gidilemeyecek süreler için sistem tarafından 30 gün içerisinde 3 kez randevu iptal edebilmek hakkı bulunurken işlemler uzun sürmez uygun bir günde 1 saat içerisinde yapılabilir. Erasmus öğrencilerinin alması gereken pasaport ise Umuma Mahsus(Bordo) pasaporttur.

Erasmus Ne Kadar Sürer?

Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora kademelerinde Erasmus programına katılım sağlanabilir. Katılacak bu program üniversiteler içerisinde benzer özellik göstermekle birlikte genel olarak en az 2 ay en fazla 12 ay olabilmektedir. Staj ve program olarak iki kademede faydalanılabilecek Erasmus programı toplamda 12 aya kadar faydalanılabilir bir programdır.

Erasmus Programı Öğrencilere Kazandırdıkları Nelerdir?

·        Değişik kültürleri tanıma

·        Yurt dışı deneyimi

·        Eğitim sonrasında iş ve mesleki bağlantı

·        Kendi kültürünü tanıtma

·        Farklı bir sistem görebilme

·        Farklı bir okulda öğrenci olabilme

Erasmus Şartları Nelerdir?

·        Lisans veya lisanüstü eğitimlerinin ilk bir yılının tamamlanmış olması gereklidir.

·        Lisans öğrencileri için akademik not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00, master ve doktora öğrencileri içinse 4.00 üzerinden en az 2.50 olmalıdır.

·        Yabancı dil yeterlilik sınavlarındanolan TOEFL/IELTS gibi sınavlardan en az 70 puan alınmalıdır.

·        Erasmus programı kapsamında bir bölüme başvuru yapılması gereklidir.

Erasmus Hazırlıkta Olur Mu?

Erasmus’a katılmak için gerekli olan ilk unsur üniversite veya okulun Erasmus programına dahil olup olmadığıdır. Erasmus programına dahil olmayan bir üniversite veya okuldan programa katılmak mümkün olmamaktadır. Aynı zamanda Erasmus programına katılmak için gerekli olan lisans veya lisans üstü eğitimlerinin en az 1 yılını doldurmaları kısıtıyla üniversitede hazırlık veya birinci sınıf öğrencileri katılamamaktadır.

Erasmus Derslerden Başarısız Olunursa Ne Olur?

Erasmus sistemine göre bir dönemde en az 30 kredilik ders alınmalıdır. Alınan dersler başarıyla geçilirse öğrenci hiçbir sorun yaşamaz ve kendi üniversite takvimine Türkiye’ye döndükten sonra devam eder. Derslerden başarısız olunması durumunda ise belirlenen derslerden muaf tutulur ve kaldıkları dersleri kendi üniversitelerinde karşılıkları tekrar edilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir