Burun Çekmek Namazı Bozar Mı?

Burun Çekmek Namazı Bozar Mı?
13.12.2022 13:38
İslamiyet’in inancının en önemli ibadetlerinden biri namaz kılmaktadır. Namazı bozan merak edilen soruları sizin için yanıtlayacağız. Burun çekmek, boğazı temizlemek, burun kanaması namazı bozar mı? Cuma hutbesinde konuşmak, cinsel organın sertleşmesi, cenaze namazında gülmek namazı bozar mı? İşte detaylar.

Namaz, tekbir ile başlayıp selam ile son bulan birtakım hareketler ve dualar ile yapılan bedensel ve İslami açıdan en çok önemsenen ibadettir. Günde 5 vakit kılınması gerekmektedir. Ancak namaz kılarken uymamız gereken namazın kabul olunmamasına yol açabilecek bazı unsurlar bulunmaktadır. Bunlardan biri de burun çekmenin namaza zarar verip vermeyeceğinin merak edilmesidir. Burun çekmek eğer zaruri bir durum yoksa(nezle, grip, iltihap) gibi çekilmemesi daha uygun olur. Ama sadece burun çekmek, ya da giysinize mukus bulaşması namazınızı bozmaz.

Boğazı Temizlemek Namazı Bozar Mı?

İslamiyet’te en önemli unsurlardan biri niyettir. Eğer bir kimsenin niyeti iyi olursa hataları Allah katında kabul görür. Namazda boğazı temizlemek de bunlardan biridir. Eğer duaları güzel okumak niyetiyle 1’den fazla kez boğaz temizlenirse namaz bozulmaz. Ya da hastalıktan dolayı boğaz doluysa, boğazınızı temizlemek yine namazınızı bozmayacaktır. Fakat keyfi yere 1’den fazla ve sürekli dua dışında ses çıkartmak namazı bozar.

Burun Kanaması Namazı Bozar Mı?

Namazın en önemli kurallarından biri abdesttir. Abdest almadan namaz kılınamaz. Ve ya abdest bozulduğu zaman da namaza devam edilemez. Burun kanaması abdesti bozar. Elinizde olmadan burnunuzdan veya kulağınızdan kan geldiyse kanamanın durmasını bekleyerek, tekrar abdest alıp namazınızı yeniden kılmalısınız.

Cuma Hutbesinde Konuşmak Namazı Bozar Mı?

Cuma hutbesi, Cuma namazının kılınmaya başlandığı ilk günden itibaren namazın son kısmında okunan ders niteliğinde bir kuraldır. Cuma namazının çok önemli bir parçasıdır. Hutbeyi okuyan cami hocası, duasını toplu şekilde “amin“ denmemesi için gizliden okuyabilir.

Çünkü hutbe sırasında konuşmak, tespih çekmek mekruhtur. Bundan dolayı hutbenin dışına çıkmak, günlük sohbette bulunmak, gülmek, şakalaşmak doğru değildir. Fakat Cuma hutbesinde konuşmak mekruh ve sakıncalı olsa da namazı bozmaz.

Cinsel Organın Sertleşmesi Namazı Bozar Mı?

Namaz tam adaptasyon gerektiren, dünya ile bağlantınızın namaz süresince kopması gereken, huşu içinde yapılan bir ibadettir.  Fakat bir sebepten cinsel organ istem dışı sertleşmişse ve dışarıya akıntı çıkmamışsa namaz bozulmaz.

Eğer cinsel organdan az miktarda “mezi“ zevk suyu denilen sıvı gelmişse abdest alıp tekrardan namazınızı kılabilirsiniz.  Fakat cinsel organ sertleşir ve “meni“ cinsel organdan meni boşalırsa gusül alınması gerekmektedir.

Cenaze Namazında Gülmek Namazı Bozar Mı?

Gülmek ile kahkaha atmak arasında namaz kuralları açısından fark vardır. Cenaze namazı esnasında elinizde olmadan güler ve yanınızdaki kişi bunu duymazsa, abdest bozulmaz ama tekrar namaz kılmanız gerekecektir. Yalnız kahkaha ile gülerseniz hem namazı hem de abdesti tekrar etmeniz gerekecektir. Ancak tüm bunların dışında namaz esnasında tebessüm etmişseniz namazınız da abdestiniz de bozulmaz. Tebessüm etmenin herhangi bir sakıncası yoktur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir