Boşanma Sonrası Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?

Boşanma Sonrası Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?
26.01.2023 22:48
Hem ülkemizde hem de dünyada son senelerde boşanmalar çok hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Boşanma sonrası soyadı değişiklik nasıl yapılır, ortak velayet nedir, tazminat ödenmezse ne olur? Boşanma sonrası mal paylaşımı nasıl olur, nafaka ödenmezse ne olur? Anlaşmalı boşanma sonrası nafaka olur mu? Boşanma sonrası gerçekleşen olaylar hakkında sorulan soruları sizler için derledik.

Evlendiği zaman eşinin soyadını alan kişiler evliliklerini sonlandırdıkları zaman soyadı değişikliği yaparlar. Boşanma davası sonuçlandıktan sonra boşanan kadının kimlik değişimi için Medeni Kanun tarafından öngörülen bekleme süresi 300 gündür. Boşanmanın kesinleştiği günden itibaren 300 gün süre geçtikten sonra kayıt düzenleme, aile kütüğüne tescil edilmiş olan nüfus kaydının ya da bir kısmının düzeltilmesi için nüfus müdürlüğüne başvuru yapılabilir.

Nüfus cüzdanının ya da belirli kısımlarının değiştirilebilmesi için nüfus müdürlüğü ya da yurt dışında ise konsolosluğa başvuru yapılabilmektedir. Nüfus cüzdanının aynı gün içerisinde değişilmesi mümkündür. Kimliğin değişmesi ile beraber kadının soyadı bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.

Boşanma Sonrası Ortak Velayet Nedir?

Boşanmak isteyen çiftlerin boşanma sonrasında da birçok problemi olacaktır. Ortak velayet, çocuğun anne ve babasının velayet hakkının kapsamına giren hak, yetki ve yükümlülüklerin de müşterek karar alabilmesi için ortaklık yapmalarıdır. Mahkemelerde boşanma sonucunda çocuğun velayeti genellikle eşlerden bir tanesinin verilmektedir. Ancak kabul edilen belirli şartların gerçekleşmesi durumunda ortak velayete karar verilebilir.

Boşanma Sonrası Tazminat Ödenmezse Ne Olur?

Boşanma sonrasında taraflara tazminat ödeme kararı çıkabilmektedir. Tazminat ödemesine karar verilen tarafın tazminatı ödememesi durumunda alacaklı olan taraf ödemeyi almak için icra takibi başlatma hakkına sahiptir. Kişi bu hakkını kullandığında da faiz işlemeye başlayacak, icra masrafları ve yeniden bir avukatlık ücreti ödemesi gerekecektir. Bundan dolayı ödemekle yükümlü olunan parayı vaktinde ödemek iki taraf için de en doğru karar olacaktır.

Boşanma Sonrası Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Ülkemizde yayınlanan dizilerde evlilik sözleşmesi çok sık yer almaktadır. Ancak evlenirken hiçbir sözleşme yapılmasına gerek yoktur çünkü mevcut medeni kanuna göre yasal mal rejimi belirlidir. Genellikle eşler nikah defterine imzayı attıktan hemen sonra satın alınan tüm mallar, boşanma sırasında kural olarak yarı yarıya paylaşılacaktır. Evlilikten sonra satın alınan malların yarı yarıya paylaşılması doğrudan kanundan kaynaklanan bir hak olduğundan dolayı ayrıca bir mal paylaşımı yapılmasına gerek olmayacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Sonrası Nafaka Olur Mu?

Birçok çift bunu başaramasa da evlilikleri sonlandırırken anlaşmalı boşanma yapılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünde kadın kendisi ya da velayeti kendisinde olan çocukları için bir nafaka talep etmemiş olabilir ancak boşanma davası kesinleştikten sonra kadın kendisi için bir nafaka talep edemez. Ancak anlaşmalı boşanma davası kesinleştikten sonra velayeti kendinde olan bir çocuk bulunuyorsa kadın çocuk için nafaka talep edilebilmektedir.

Boşanma Sonrası Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Son yıllarda ülkemizde en çok tartışma konusu yaratan durumlardan bir tanesi ise nafakadır. Taraf nafakayı ödemediği takdirde diğer taraf öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatma hakkına sahiptir. İcra takibinin başlatılmasından sonra borçlu kişi nafakayı hâlâ ödememeye devam ediyor ise hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilebilir

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir