Boru Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Boru Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
29.06.2022 17:01
Boru çiçeği, bilinen diğer adı ile kahkaha çiçeği Türkiye’de yaygın olarak bulunmaktadır. Görüntüsüne pek çoğumuzun aşina olduğu boru çiçeği özellikleri ve çeşitleri nelerdir, bakımı nasıl olmalıdır? Boru çiçeği nerelerde yetişir ve ne zaman çiçek açar? Bu çiçeğin zararları var mıdır?

Boru çiçeği, halk arasında kahkaha çiçeği, şeytan elması ya da şeytan elması olarak da bilinmektedir. Şeklinin boruya benzemesi ile bu ismi alan bitkinin özellikleri aşağıda sıralanmıştır:

·Boru çiçeklerinin ortalama boyu 20 cm ile 100 cm arasındadır.

·Gövdeleri dik yapılıdır ve tohumları kahverengi ve siyah formdadır.

·Çiçekleri çoğunlukla beyaz renklidir.

·Tek yıllık odunsu bitkilerdendir.

·Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar.

·Sıcak iklim bitkisidir.

·Budaması iyi yapılmazsa oldukça geniş bir alana yayılır.

Boru Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Boru çiçeğine bakmak isteyen kişiler için toprak seçimi çok da büyük bir problem değildir. Çünkü boru çiçeği toprak anlamında çok seçici değildir. Bu nedenle, yol kenarlarında ya da işlenmemiş tarlalarda çok fazla görülmektedir.

Boru çiçeği çok yoğun bakım istemediği gibi çok sulu topraktan da hoşlanmaz. Bu sebeple toprak kurudukça sulama yapılması en doğru tercihtir.

Boru Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Boru çiçeğinin ülkemizde yetişen yalnızca iki farklı türü bulunmaktadır. Bunlardan ilkinin ismi Datura Metel’dir. Diğeri ise Datura Stramonium’dur. Her ikisi de süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilebilir.

Boru Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Süs bitkisi olan boru çiçeğinin bakımı kadar çoğaltması da oldukça kolaydır. Sonbahar döneminde boru çiçeğinden çıkartılan tohumların serpilmesi vesilesi ile çoğaltılabilir. Toprağın üzerine serpilen tohumlar, toprak ile kapatıldığında çok kısa sürede yeşerir ve hemen aynı sene içinde çiçek verir. Ayrıca çelikleme yöntemi ile de boru çiçeği çoğaltılabilmektedir.

Boru Çiçeği Ne Zaman Dikilir?

Boru çiçeğinin dikimi için en ideal zaman sonbahar dönemidir. Sonbaharda dikildikten sonra, mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır.

Boru Çiçeği Etkileri Nelerdir?

Boru çiçeğinin ya da bilinen diğer adı ile kahkaha çiçeğinin, vücudu rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca bağırsak gazlarını giderici özelliği de bulunmaktadır. Boru çiçeğinin solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor olsa da faydalarını görmek için bu bitkinin kontrolsüzce tüketilmesi önerilmez. Çünkü bu bitki, zehirli bitkiler arasındadır.

Boru Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Çok su sevmeyen boru çiçeği, ekildikten kısa bir süre sonra çiçek açmaktadır. Genellikle aynı sene içinde mayıs ile eylül ayları arasında çiçek açan bu bitkinin bakımında genelde herhangi bir zorluk yoktur.

Boru Çiçeği Nerede Yetişir?

Boru otu, patlıcangiller familyasında yer alan bir ottur. Dünyanın neredeyse tüm farklı bölgelerinde yetişebilme özelliğine sahiptir. Yol kenarlarında, terk edilmiş alanlarda, tarlalarda kendiliğinden dahi yetişebilen, bakımı kolay bir bitkidir.

Boru Çiçeğinin Zararları Nelerdir?

Boru çiçeği, tüketilecekse hekim kontrolünde olmalıdır. Çünkü tehlikeli bir bitki türüdür. Hatta öyle ki kontrolsüz kullanımı, felçlere ve ölüme sebep olabilmektedir. Dozunun ayarlanamaması direkt olarak beyni etkileyeceği için kişinin halüsinasyon görmesine sebep olma ihtimali çok yüksektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir