Bolluk Gölüne Nasıl Gidilir?

Bolluk Gölüne Nasıl Gidilir?
22.06.2022 11:28
Bolluk Gölü hakkında merak edilenler ve bilmeniz gerekenleri yazımızda bir araya getirdik. Merak ettiğiniz her şeyi, yazımızda okuyabilirsiniz.

Toplu taşıma araçlarıyla Bolluk Gölü’ne gelecekler, Konya otobüslerini kullanılarak, Cihanbeyli ilçesine ulaşmalıdırlar. Daha sonrasında, yürüyerek göle ulaşabilirler.

Bolluk Gölü Nerede?

Bolluk Gölü, Tuz Gölü’nün batısında yer almakta, suyu yoğun sodyum sülfat içermekte olan tuzlu bir göldür ve ülkemizde Konya ilimizde bulunmaktadır.

Bolluk gölü Hangi İldedir?

Bolluk Gölü Konya ilimizdedir.

Bolluk Gölü Özellikleri Nelerdir?

Bolluk Gölü diğer adı ile Bulak Gölü, Konya ilimizde, Tuz gölünün batısında yer alan bir tektonik oluşumlu göldür. Alanı 11.50 km2’dir. Denizden yüksekliği ise 950 m'dir. Bu gölün suyunda bol miktarda sodyum sülfat bulunduğundan suları oldukça tuzludur. Bolluk Gölü, Tuz Gölü'nün uydu gölü sayılmaktadır ve ekolojik alanı içinde kabul edilmektedir. Çevre nesli tehlikede olan bazı endemik türleri barındırdığı için önemli doğa alanı kabul edilmiştir. Bu alanda tuzcul bozkırlar, sulak çayırlar, nesli tehlikede olan bitkilerden tuzcul sabun otu, tuzcul salkım çiçeği yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Alanda kuluçkaya yatan kuş türleri ise şu şekildedir; ince gagalı martı, Akdeniz martısı, gülen sumru, büyük cılıbıt, kaşıkçı, uzun bacak, kılıç gaga. Flamingolar ise büyük gruplar oluşturmaktadır.
Bu gölden; Sodyum sülfat elde edilmekte, aynı zamanda bu alanda bulunan rafineride işlenmektedir. Konya ili çevresinde, yeraltı sularının plansız kullanımı sonucu seviye düşmesi oluşmuştur. Bu sebeple, tüm sulak alanlar gibi Bolluk Gölü'nü de olumsuz etkilemiş ve bazı yıllarda göl tamamen kurumalar görülmektedir. Bolluk Gölü, 1992'de doğal sit alanı ilan edilmiş ve alanda 1992-2005 yıllarında Akdeniz martısının izlenmesi ve halkalanması amacıyla uluslararası çalışmalar yapılmıştır. 1963 yılından beri, Alkim şirketleri, biri gölün batısında, diğeri kuzeyinde olmak üzere, toplam 2 km kare alanı kaplayan iki yılda 15.000 ton sodyum sülfat ve sodyum klorür üretmekte bilmektedir. Şirketin Bolluk ve Tersakan’dan çıkan tuzları işlediği bir rafinerileri de mevcuttur.

Bolluk Gölü Derinliği Ne Kadar?

Bolluk Gölü, Acı tuz Gölü olarak da bilinmektedir. Çevresi tümüyle kıraç tepelerle ve bozkırlarla kaplı bir alandadır. Gölün, başlıca kaynakları yüzey akımları ve kuzeydeki kükürtlü bir kaynaktan oluşmaktadır. Alanı aynı anda, Bolluk Gölü’nün güneyindeki küçük sığ göller ile arasındaki mevsimsel sulak çayırları ve bozkırları ile kaplar. Bolluk Gölü’nün suları sodyum sülfat açısından oldukça zengindir. Alan yakınından geçen Konya ana tahliye kanalından bir setle ayrılmış olan bu göl, kanalından tuzlaların kurumasını engellemek sebebi ile bazen göle su verilmektedir. Derinliği, kuruma ve daha sonra çoğalması sebebi ile tam olarak bilinmemektedir.

Bolluk Gölü Giriş ücretli Mi?

Bolluk Gölü girişi ücretli değildir. Ancak, koruma alanı olduğundan çok yakınına yaklaşılamamaktadır. Maalesef ki, insanlar zamanla bu gölü ve gölün çevresini kirlettiği ya da kurallara uymayan davranışlarda bulunduğu için alanın etrafında çok fazla zaman geçirilememektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir