Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’ne üye ülkelerin herhangi bir tanesini seyahat etmeleri seyahat başına turizm ya da iş maksadıyla 90 güne kadar kalınmasına izin verilen kısa zamanlı bir vizedir. Schengen vizesi Avrupa adına en yaygın tercih edilen vizedir. Vize sahiplerinin herhangi bir tane Schengen Bölgesi içerisinde rahatça seyahat etmesine ve Schengen üyesi ülkelerden herhangi bir tanesini dönüş yapmasına izin vermektedir. Schengen Bölgesi içinde gümrük kontrolleri sağlanmamaktadır. Fakat Schengen üyesi ülkelerden bir tanesinde 90 günden çok süre zarfında okumayı, çalışmayı ya da yaşamayı planlayan kişiler Schengen Vizesi dışında bu Avrupa ülkesinin ulusal vizesine başvurmanız lazımdır. 2019 senesinde 15 milyondan çok insan Avrupa’da seyahat etmek yerine Schengen vizesini tercih etti. Schengen üyesi ülkelerle serbest vize anlaşmasına henüz katılmamışsa bütün üçüncü ülke vatandaşlarının Avrupa’ya seyahat etmeden evvel vize alması gerekmektedir. Eskilerde Schengen vizesi adına seyahate etmeden evvel en fazla 4 ay evvel başvuruluyordu. Yeni yapılan değişiklikle bu zaman uzatıldı. 6 aya çıktı. Bu olay herhangi bir aksilik ve vize alamama sorununda uçak ve otel rezervasyonlarında iptal kolaylığı da getirmiş olundu. Schengen vizesi iptal olma nedenleri aşağıdaki gibidir;
· Eksik ya da yanlış evrak gönderilmesi
· Otel ya da uçak bileti rezervasyonlarının pasaportunu konsoloslukta olduğu zaman içinde iptal olma durumu olması
· Başvuru tarihi ve izin tarihinizin uyuşmaması
· Türkiye’ye geri döneceğinize dair gerekli belgelerin ispat edilmemesi
· Davetiye gidilmesi durumunda davetiyenin sahibinin şartlara uygun olmaması
· Seyahat nedeni ilgili çelişkili bilgi verilmesi
Eğer daha uzun süreli bir vize almak istiyorsanız önce ki aldığınız vizeleri doğru bir biçimde kullanmış olmanız gerekmektedir. 2020 yılından itibaren vizelerini düzgün bir şekilde kullanan kişiler eğer dilerlerse sonra ki yıllarda 1-3-5 sene kadar kademeli bir şekilde kalma sürelerini uzatabilirler.
Schengen Vizesi Alınan Ülkeden Farklı Bir Ülkeye Giriş Nasıl Olur?
Schengen vize rejimi yönetmeliği gereğince, vizenin alınarak ülkeye ilk giriş yapma mecburiyeti bulunur. Örnek vermek gerekirse İtalya için alınan vizeyle ilk olarak Almanya'ya gitmek mümkün değildir. Fakat bir defa İtalya'ya gittiği ise İtalya’yı takip eden seyahatler beraberinde Schengen ülkelerince seyahat etmeğe olanak sağlanır. Seyahatin zamanı vizenin üstünde kayıtlı zaman ile sınırlıdır.
Schengen Vizesi ile Kaç Gün Kalınır?
Schengen vizesi, Schengen bölgesinde 180 günde 90 gün kalış hakkı verilmektedir ve maximum 5 yıllık hak tanınır. Schengen vize başvurusu asıl seyahat hedefi bulunan ülkenin temsilcisine yapılması lazımdır.
Schengen Vizesi ile Gidilebilecek Ülkeler?
Almanya, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Fransa, İspanya, İtalya, İsveç, Macaristan, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Polonya, Malta, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Yunanistan. AB’ye üye olmayan İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.