Boğulmuş Fıtık Nedir?

Boğulmuş Fıtık Nedir?
14.01.2022 14:00
Boğulmuş fıtık çok ciddi bir hastalıktır. Çok ani bir şekilde ortaya çıkar ve acilen ameliyat edilmesi gerekmektedir. Boğulmuş fıtık hastalığının 3 evresi vardır. Boğulmuş fıtık belirtileri nelerdir, fıtık boğulması neden olur, boğulmuş fıtık tedavisi nedir, boğulmuş fıtık ameliyatı sonrası yapılacaklar nelerdir, bebeklerde boğulmuş fıtık nedir, konularını sizler için işledik.

Boğulmuş fıtık hastalığın ne olduğu, neden kaynaklandığı ve nasıl tedavi edildiği çok merak edilmektedir. Boğulmuş fıtık vücut dışına çıkan ama fıtık kesesinden karın boşluğuna gitmeyen fıtık çeşididir. Boğulmuş fıtık karın boşluğundan geri gitmez ve bağırsak kanlanmasına yol açar. Boğulmuş fıtık olan hastaların acilen tedavi altına alınması gerekmektedir. Boğulmuş fıtık, bağırsaklarda çürüme ve kangrene yol açar. Bu nedenle hastanın bağırsağının alınması gerekir. Boğulmuş fıtık 3 evreden meydana gelir. Boğulmuş fıtık hastalığının ilk evresinde fıtık şişliği ortaya çıkar, hastada ağrı olur. hasta gaz çıkaramaz ve kaka yapamaz. 2. evrede bağırsak dar bir delikte sıkışır ve kan dolaşımının bozulmasına neden olur. Böylece bağırsak kangreni ortaya çıkar. 3. evrede hastanın kangrene neden olan bağırsağı delinir ve karın içine peritonit olur. Bundan dolayı hastanın ateşi yükselir ve bu durum ölüm ile sonuçlanır. Boğulmuş fıtık ile ilgili merak edilen diğer soru ve cevaplar için yazımızın devamını okumalısınız.

Boğulmuş Fıtık Belirtileri Nelerdir?

Boğulmuş fıtık çok ciddi bir hastalıktır. Karın içindeki organların, karın duvarındaki ince bölgeden çıkması ve cilt altında şişlik oluşturmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Boğulmuş fıtık belirtileri şunlardır:

·        Kasıklarda ve testislerde şişlik

·        Şiş bölgelerde ağrı ve yanma hissi

·        Kabızlık

·        Mide bulantısı, kusma

·        Gaz ve kaka yapamama

·        Kızarma, morarma

Fıtık Boğulması Neden Olur?

Boğulmuş fıtık hastalığının hangi nedenlerle ortaya çıktığı çok merak edilmektedir. Boğulmuş fıtık hastalığı genel olarak öksürük, hapşırma, ıkınma, zorlanma gibi nedenlerden dolayı olur. Boğulmuş fıtık hastalığı kadınların yüzde 3, erkeklerin de yüzde 26’sında görülmektedir. Boğulmuş fıtık çok ağır kaldıran, kronik kabızlık çeken, yaşlı, aşırı zayıf, aşırı kilolu, idrar yapma güçlüğü, kaka yapma güçlüğü ve kronik öksürük şikâyeti olan kişilerde daha çok ortaya çıkmaktadır. Ayrıca uzun saatler ayakta çalışan kişiler, sigara kullananlarda da fıtık boğulması olmaktadır.

Boğulmuş Fıtık Tedavisi Nedir?

Boğulmuş fıtık çok ciddi bir hastalıktır. Çok tehlikeli bir hastalık olduğu için tedavi edilmezse ölüm ile sonuçlanabilir. Bu nedenle erken fark edilmesi ve hemen tedavi edilmesi çok önem taşır. Boğulmuş fıtık tanısı için hastaya öncelikle fizik muayene yapılır. Daha sonra ultrasonografi cihazı yöntemiyle hastanın karın içine bakılır. Hastaya boğulmuş fıtık tanısı konur ve hasta acilen ameliyata alınır. Boğulmuş fıtık ameliyatı eğer tedavi edilmezse hastanın bağırsağında düğümlenme olabilir. Hastanın bağırsağı tıkanır, kangren olabilir. Hastanın karın içinde kangren olduğunda karın içi zarı iltihaplanır ve hastanın hayat tehlikeye girer.

Boğulmuş Fıtık Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar Nelerdir?

Boğulmuş fıtık ciddi bir hastalıktır. Boğulmuş fıtık hastalığı olan kişilerde bağırsak düğümlenmesi, bağırsak tıkanması ya da karın içinde kangren olabilir. Bu nedenle boğulmuş fıtık tanısı konulduktan hemen sonra hastanın ameliyata alınması gerekmektedir. Hastanın ameliyattan sonra birkaç gün hastanede kalması gerekir. Hasta en az 3-5 ay boyunca kesinlikle ağır yük taşımamalı, kabız olmamalı, ağır egzersiz yapmamalı ve hastane kontrollerini aksatmaması gerekir.

Bebeklerde Boğulmuş Fıtık Nedir?

Vücuttaki bir organın ince bir yerden dışarı çıkması boğulmuş fıtık olarak adlandırılır. Genelde yetişkin kişilerde boğulmuş fıtık problemi olmaktadır. Ancak bebek ve çocuklarda da boğulmuş fıtık şikâyeti görülmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda görülen boğulmuş fıtık genelde göbekte ortaya çıkmaktadır. Çocukların neredeyse yüzde 3’ünde boğulmuş fıtık olmaktadır. Boğulmuş fıtık olan bebeklerde ağlama krizi ya da gülme ile şişkinlik ortaya çıkmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir