Bitki Köklendirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Bitki Köklendirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler
05.09.2021 14:00
Bitki köklendirme işlemi mevcut bitkinin çoğaltılması için gerçekleştirilen bir işlemdir. Bitki köklendirme nasıl yapılır, teknikleri nelerdir, köklendirme hormonu nedir? Bitki köklendirme tozu nasıl yapılır, bitki köklendirici ne işe yarar, fiyatları ne kadar?

Bitki köklendirme işlemi mevcut bitkinin çoğaltılması için gerçekleştirilen bir işlemdir. Genellikle bu işlem su aracılığı ile yapılmaktadır. Bitkinin bir dalının kesilmesi ve suya konulması ile köklendirme işlemine başlanabilmektedir. Bu işlem sayesinde bitki çoğaltılabilmektedir. Köklendirme işleminin yapılması için kesilecek dalın mutlaka bir boğumu olması gerekmektedir boğum sayesinde dal suyun içinde daha rahat bir şekilde kök vermektedir. Dalın 45 derecelik bir açıyla kesilmesi daha hızlı büyümesini ve kök vermesini sağlamaktadır.

Bitki Köklendirme Nasıl Yapılır?

Bitki köklendirme işlemi mevcut bitkinin çoğaltılması amacıyla gerçekleştirilmektedir. Çoğaltılmak ve köklendirilmek istenen bitkiden bir dal koparılır. Koparılan dalın mutlaka boğumlu olması gerekmektedir, boğumlu dallar suya konularak bekletilir bu sayede dal köklenmektedir. Köklenmesi için dalın boğumlu olması oldukça önemlidir. Kesilen dal içme suyunun içerisinde bekletilmelidir. Su, cam şişeye konulmalıdır bu sayede köklendirme işlemi daha sağlıklı olacaktır. Suyla doldurulmuş cam bir şişenin içine konan dal güneş ışığı alan bir ortamda bekletilmelidir fakat doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır bu köklenme işlemini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Aydınlık bir ortam köklendirme işleminin gerçekleşmesi için en uygun ortam olacaktır. Köklenme işlemi yaklaşık olarak 15 ila 20 gün arasında gerçekleşmektedir. Köklenme işlemi gerçekleştirdikten sonra dallar dikkatli bir şekilde toprağa ekilebilmektedir. Toprağa ekerken dallara ve oluşan köklere son derece dikkat edilmesi gerekmektedir yeni köklenen dallar hassas olacağı için olası bir ters hareket sonucunda zarar görebilmektedir.

Bitki Köklendirme Teknikleri Nelerdir?

Bitki köklendirme işlemi mevcut bitkinin çoğaltılması amacı ile yapılan bir işlemdir ve bu işlemin çeşitli teknikleri bulunmaktadır. En yaygın kullanılan yöntem; Suda köklendirme yöntemidir. Bu işlem oldukça pratik ve kolay olduğu için evlerde beslenen bitkilerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Boğumlu bir dal kopartılması ile birlikte suda bekletilir ve köklendirme işleminin başlangıcı sağlanmış olur. 15 gün içerisinde kök veren dallar tekrar toprağa ekilerek bitki çoğaltılmış olur. Diğer köklendirme yöntemleri ise; Çelikten köklendirme ve daldırma işlemi ile köklendirme işlemleridir. Çelikten köklendirme genellikle çalı ve gül gibi gruplarda tercih edilmektedir. Bir yılını tamamlayan dallardan oluşturulur. Daldırma işlemi ile köklendirme ise yasemin sarmaşığı gibi türlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Toprağın altına sürgünün bir kısmının geçirilerek yapılan köklendirme işlemini kapsamaktadır. Köklendirme işlemi genellikle ilkbahar mevsiminden haziran ayına kadar gerçekleştirilmesi uygun görülen bir işlemdir. Fakat farklı dönemlerde de köklendirme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Mevsime göre işlem yapılırken gerekli önlemler alınmalıdır ve dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Bitki Köklendirme Hormonu Nedir?

Bitki köklendirme işlemi yapılırken bitkilerin daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde çoğalabilmesi için bazı takviyeler kullanılabilmektedir. Bitki köklendirme hormonu da bu takviyelerden bir tanesidir. Genellikle çelikten köklendirme işleminde kullanılır ve oksin içeren bir yapıdadır bu sayede bitkiler daha hızlı köklenme aşamasına girebilmektedir. Bu hormon bitkilere uygulanmaktadır. Kesilen dal veya yaprakların kök kısımları bu hormona batırılır böylece hormon takviyesi gerçekleştirilmiş olur veya hormon bitkilere püskürtülerek de kullanılabilir. Bazı durumlarda ise toprağın içerisine hormon karıştırılabilmektedir.

Bitki Köklendirme Tozu Nasıl Yapılır?

Günümüzde bitkilerin çoğaltılması için yapılan köklendirme işlemlerinde çeşitli takviyeler kullanılmaktadır. Bitki köklendirme tozları da bitkinin daha hızlı bir şekilde çoğaltılması için kullanılan takviyelere verilen isimdir. Bitki köklendirme tozu kişilerin evlerinde pratik bir şekilde yapabildikleri bir takviyedir. 1 bardak mercimeğin su içerisinde bekletilip şişmesi sağlanmalıdır. Ardından iki gün boyunca güneş almayan bir bölgede bekletilmelidir. İkinci günün sonunda fazla su süzülmeli ve bir gün daha bekletilmelidir. 3. Günün sonunda filizlenmeye başlayan mercimekler bir blender yardımı ile ezilerek püre formuna getirilmelidir. Ardından ezilen mercimekler bir poşete konularak kurumaya bırakılmalıdır. Kuruma işlemi gerçekleştikten sonra biraz tarçın eklenerek hazır hale getirilir. Köklendirme işlemi yapılacak dallar veya yapraklar bu toza batırılarak köklendirilmeye hazır hale getirilebilmektedir.

Bitki Köklendirici Ne İşe Yarar?

Bitki köklendiriciler, bitkilere yapılan çoğaltma işleminin daha sağlıklı ve daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller olduğu gibi bazı takviye ihtiyaçları da olabilmektedir. Bitki köklendirme tozları sayesinde bu takviyeler sağlanabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir