Bitki Aşılama Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Bitki Aşılama Hakkında Merak Edilen Bilgiler
05.09.2021 05:00
Aşılama, bitkilere uygulanan bir üretme yöntemidir. Tohumsuz bir şekilde bitkilerin üremesine olanak sağlamaktadır. Bitki aşılama nedir ve nasıl yapılır? Bitki aşılama neden yapılır, çeşitleri nelerdir ve ne zaman yapılır?

Aşılama, bitkilere uygulanan bir üretme yöntemidir. Tohumsuz bir şekilde bitkilerin üremesine olanak sağlamaktadır. Çoğaltılmak istenilen bitki türünden bir dal veya parça alınır ve diğer bitkinin üzerine yerleştirilip tutturulur. Bu sayede aşılama işlemi gerçekleştirilmiş olur. Çoğu ağaç türünün kendi cinsi ile aşılanması daha doğru olmaktadır. Fakat bazı durumlarda aynı cinse ait türlerle de aşılama yapmak olasıdır. Bitki aşılama yöntemi oldukça eski dönemlerden günümüze kadar uzanmış bir yöntemdir. Aşının bitki üzerinde reaksiyon verme süresi bir yılı bulabilmektedir bu sebeple aşı işlemi dikkatli şekilde takip edilmelidir.

Bitki Aşılama Nasıl Yapılır?

Çoğaltılmak istenilen bitki türünden bir dal veya parça alınır ve diğer bitkinin üzerine yerleştirilip tutturulur. Böylece aşılama işlemi yapılmış olur. Bitki aşılamanın çeşitli yöntemleri ve türleri bulunmaktadır. Yeni bitkinin üst kısmını meydana getirecek olan aşı kısmına kalem denilmektedir. Alt kısmını yani kökünü oluşturacak kısmı ise anaç olarak nitelendirilir.

Bitki Aşılama Nedir?

Aşılama; İki farklı bitki parçasının adeta bir bitkiymiş gibi kaynaştırılarak büyümelerine olanak sağlayan bir birleştirme tekniğidir. Bir üreme yöntemi olarak da adlandırılması mümkündür. Tohumsuz bir şekilde bitkilerin üremesine olanak sağlamaktadır.

Bitki Aşılama Neden Yapılır?

Aşılama yöntemi oldukça pratik bir yöntemdir. Aşılama pek çok farklı alana hizmet etmek için gerçekleştirilebilmektedir. Aşılama yapılması bitkilerin sağlığı ve gelişimi için oldukça önemlidir. Aşılama;

·        Büyük olarak nitelendirilen ağaçların çeşitlerini değiştirmek için,

·        Türlere göre çeşitli fidanlar üretilebilmesi için,

·        Diğer yöntemlerle çoğaltılması mümkün olmayan bitkilerin ortadan kalkmasını önlemek için,

·        Ağaçların zarar görmüş ve yıpranmış bölgelerinin iyileştirilmesi için,

·        Virüs gibi enfeksiyon hastalıklarının incelenip araştırılması için yapılan bir teknik olma özelliği taşımaktadır.

Bitki Aşılama Çeşitleri Nelerdir?

Bitki aşılamanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Temel olarak iki gruba ayrılan aşılar;

·        Yaprak aşıları

·        Kalem aşıları olarak isimlendirilirler.

Kalem aşılarının yapılış şekillerine göre farklı türleri mevcuttur. Yaprak aşıları, genellikle meyve ağaçlarının çoğaltılması işleminde kullanılan aşı yöntemidir. Diğer aşı türlerinden daha sık şekilde uygulanmaktadır. Daha küçük fidan olma özelliği taşıyan bitkiler için daha uygundur. Kalem aşıları ise daha çok kartlaşmış ve büyük bitkilere uygulanmaktadır. Kalem aşıları; Kakma aşı, çoban aşırı, yarma aşı ve İngiliz aşısı olmak üzere dörde ayrılır.

Bitki Aşılama Ne Zaman Yapılır?

Aşılama işlemi genellikle kış mevsimlerinde yapılmaktadır. Erken ilkbahar dönemlerinde de yapılabilen aşılar vardır. Ağaçların ve bitkilerin tomurcuklanma dönemlerinden önce aşılama işlemi yapılması en sağlıklısıdır. Fakat tomurcuklanma döneminden sonra da aşılama yapmak mümkündür. Yaprak döken ağaçlar kış aylarında aşılanırken, yaprak dökmeyen ve sıcağı seven bitkiler ve ağaçlar ilkbahar ve yaz dönemlerinde de aşılanabilmektedir. Aşılar, yapıldıkları zamana göre ikiye ayrılırlar. Durgun ve sürgün olarak ikiye ayrılan aşı yöntemi tamamen aşının yapıldığı dönemi kapsayan niteliktedir. Aşı işlemi yapıldığı andan itibaren yaklaşık 2 ay boyunca devam ettirilir. Aşının bitki üzerinde reaksiyon verme süresi bir yılı bulabilmektedir. Bu sebeple sabır isteyen ve dikkatli takip edilmesi gereken bir süreç olma özelliği taşımaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir