Biotin Nedir?

Biotin Nedir?
22.01.2022 13:30
İnsan sağlığı açısından sayısız faydaya sahip olan Biotin tüketimi yaygın bir madde. Biotin ile ilgili halk arasında bilinmeyen pek çok soru bulunuyor. Biotinin ne olduğu ve ne işe yaradığı gibi sorular sıklıkla sorgulanıyor. Biotin ne işe yarar, faydaları nelerdir? Biotin eksikliği neden olur, hangi besinlerde var? Biotin hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derleyip cevapladık.

Biotin; B vitamini ailesinin bir üyesi olarak tanımlanmaktadır. H vitamini ya da B7 vitamini olarak bilinen Biotin, suda çözünen bir vitamin türüdür. Bu özelliği ile Biotin, vücutta depolanmaz. Dolayısıyla gıdalar aracılığıyla yeterli derecede Biotin almak son derece önemlidir. Biotin; protein, karbonhidrat, yağ gibi metabolik süreçte hücre büyümesinin yanında DNA ve de protein sentezinde görev almaktadır. Kişide bulunan Biotin seviyesi kan testi aracılığıyla tespit edilmektedir. Biotin vücutta depolanmadığı için besinler aracılığıyla alınmaktadır. Bu besinler arasında; baklagiller, ıspanak, maya, soya fasulyesi, yulaf gevreği, buğday, dana ciğeri ve mantar bulunmaktadır. Bu besinlerin sık tüketimi Biotin depolama açısından önem arz etmektedir.

Biotin Ne İşe Yarar?

Biotin insan vücudu ve insan sağlığı için son derece önemli bir vitamin türüdür. B vitamini ailesinin bir üyesi olan Biotin, vücutta depolanmadığı için takviye ilaçlar ve gıdalar aracılığıyla alınır. Biotin insan vücudunda; doku oluşumu ve yenilenme sürecini destekler. Cilt, saç ve tırnak oluşumu açısından temel protein olan keratinin üretim sürecinde önemli bir görev alır. Bu özelliği ile Biotin, saç, cilt ve tırnak sağlığı açısından önemli ve değerli bir vitamin kaynağıdır. Vücutta Biotin eksikliği, saçların güçsüzleşerek dökülmesine, tırnakların kırılgan bir yapıda olmasına sebep olur. Cilt için büyük önem arz eden Biotin, cildin su dengesini düzenlemede büyük görev alır.

Biotin Faydaları Nelerdir?

Biotinin insan sağlığı açısından birden fazla yararı bulunmaktadır. Biotinin faydaları arasında; kardiyovasküler sistem, metabolizma, sinir ve sindirim sisteminde pek çok önemli işleve sahip olma durumu bulunmaktadır. Biotin; amino asitleri, glikoz ve yağ asitlerin işlenmesinde görev alarak karbonhidrat, protein ve yağları enerjiye dönüştürmektedir. Biotin; sinir dokusunun ve kan hücrelerinin bakımını sağlamaktadır. Biotin; diyabet önleme, kolesterolü düşürme, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterme faydaları ile bilinmektedir. Ayrıca hamilelerde fetüsün gelişimi açısından Biotin kullanımı tavsiye edilmektedir.

Biotin Eksikliği Neden Olur?

Biotin eksikliği nadir gözlenen bir olumsuzluktur. Kişide Biotin eksikliği bulunsa dahi uzun bir süre fark edilmeyebilir. Biotin; kas ağrısı ve saç dökülmesi gibi durumlar ile kendini gösterebilir. Ayrıca sinir sistemini bozarak, depresif ruh halleri ortaya çıkarabilir. Biotin eksikliği; doğuştan olarak Biotin kullanımı bozuk olan ya da az miktarda Biotin tüketilen bir diyet biçimini kalıcı hale getiren kişilerde mevcut olarak gözlenir. Hamile kadınlar, aşırı alkol tüketenler ve çocuklar da Biotin eksikliği açısından risk grubundadırlar.

Biotin Hangi Besinlerde Var?

Biotin vücutta depolanmadığı için, kişinin ihtiyacı olan Biotinin takviye ilaçlar ve gıdalardan alınması gerekmektedir. Biotin pek çok besinin içerisinde yer alan B vitamini ailesine ait bir vitamindir. İçerisinde bulunan Biotin ile bilinen besinler arasında; maya, yumurta sarısı, somon balığı, ıspanak, baklagiller, soya fasulyesi, yulaf gevreği, kırmızı et, sakatat, tam buğday ekmeği, fıstık, badem, fındık, domates, fesleğen ve soğan gibi besinler yer almaktadır. Bu besinlerin tüketimi Biotin açısından önem taşımaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir