Göz Alerjisi Nedir?

Göz Alerjisi Nedir?
25.08.2021 17:30
Gözler, alerjen madde içeren ortamla temas ettiğinde korunma amacıyla refleks geliştirir ve bu sebeple kızarma, sulanma vb. biçimde gerçekleşir. Bizler de göz alerjisinin belirtileri, göz alerjisinin çeşitleri, göz alerjisi tedavisi, göz alerjisini önlemek için yapılacaklar, göz alerjisine evde ne yapılır?, göz alerjisi bulaşıcı mıdır?, göz alerjisi kendiliğinden geçer mi ?, göz alerjisi olanlar lens kullanabilir mi?, göz alerjisi kaç günde iyileşir?, göz alerjisi görme bozukluğuna yol açar mı?, göz alerjisine hangi bölüm bakar?, alerji testi hangi bölümde yapılır?, göz alerjisi ateş yapar mı?, göz alerjisi için damla, göz alerjisi tehlikeli mi sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Gözler, alerjen madde içeren ortamla temas ettiğinde korunma amacıyla refleks geliştirir ve bu sebeple kızarma, sulanma vb. biçimde gerçekleşir. Dolayısıyla havada veya gözle temasta bulunulan herhangi bir nesnedeki alerjen kadar sebep sayılabilir. Ancak bunların başında; yoğun duman, küflü ortam, çimenlik ağaçlık bölgelerden yayılan polenler, hayvanların kepeği, bazı hallerde alerjen madde içeren parfüm-kolonya vb. maddeler sayılabilir.

Genetik faktörler de, alerjik tepki geliştirme eğilimini arttırabilir.

Bunlar dışında bazı insanların, özellikle bazı maddelere alerjisi de olabilir. Örneğin bir çok insan çilek, fıstık, çikolata vb. yiyeceklerden dolayı alerjik tepki geliştirebilirler.

Göz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Göz alerjisinde en çok rastlanan belirtiler şunlardır: kızarma, sulanma, gözlerin şişmesi, gözlerin kaşınması, akması; bazı hallerde de hapşırma, burnun akması ya da boğazlarda hafif gıcık oluşumu.

Göz Alerjisinin Çeşitleri Nelerdir?

Mevsimler Alerjiler: Hastanın alerjik şikayetleri özellikle belli dönemlerde yoğunlaşıyorsa mevsimler alerji söz konusudur. Örneğinçoğu hasta, baharın gelişiyle birlikte ya da hava değişimlerinden dolayı polenlerden yada tozlardan dolayı yılın belli dönemlerinde alerjik reaksiyon gösterirler.

Sürekli Alerjiler: Alerjik tepkiler bahar ayları gibi dönemsel olmayıp, sürekli kişinin yaşamını etkiliyorsa pereniyal konjoktivit adı verilen sürekli alerji türünden bahsedilir.

Akut Alerjiler: Alerjen madde ile temasa geçildiği anda görülen ve dönemsel/sürekli özellik arz etmeyen alerji türüdür. Örneğin bazı kozmetik ürünleri, kremler yada yiyecek içecek vb. şeyler temas halinde olunduğunda alerjiye sebep olurlar.

Papiller konjonktivit: Bu alerji türü, hastanın kendisine uygun kontakt lens kullanmamasından dolayı oluşabilecek göz alerji türüdür. Çok nadir görülse de, kullanılan lensin ve lens suyunun kalitesi ve elbette temizliği papiller konjonktivitte çok önemlidir.

Vernal Alerji: Daha çok kuru iklimli bölgelerde görülen bu alerji tipi bahar aylarında görüldüğünden esasında mevsimsel alerjinin bir türüdür. Ancak ayrılan özelliği, daha çok genç erkek bireylerde görülmesidir.

Atopik Göz Alerjisi: Genellikle erkek bireyleri ve yaşlıları etkileyen alerji türüdür. Göz kapaklarında görülür. Kirpik diplerinde hijyenin sağlanması çok önemlidir. Tedavisi uzun sürelidir.

Göz Alerjisi Tedavisi Nasıl Olur?

Göz alerjisi tedavisinde, doktorunuzun vereceği göz damlaları yanı sıra tuzlu göz damlaları, reçeteli diğer ilaçlar ve yine doktorunuzun uygulayacağı alerjen aşılar tedavide olumlu sonuç alınmasını sağlar.

Bunun dışında evde alerjik reaksiyonlara yönelik uygulanabilen basit yöntemler de mevcuttur.

Göz Alerjisini Önlemek İçin Yapılacaklar Nelerdir?

Göz alerjiniz için evinizde uygulayabileceğiniz yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Öncelikle kaşıntı varsa, gözlerinizi kaşımaktan kaçının zira bu alerjik durumu daha da kötü hale getirecektir.

·        Özellikle havadaki tozlara veya polenlere alerjiniz varsa gözlerinizi korumak için güneş olsun veya olmasın mutlaka gözlük kullanmaya özen gösterin.

·        Yine havadaki tozlara alerjiniz varsa, evdeki ortamınızı da buna uygun hale getirmelisiniz. Peluş halılar ve battaniyeler kullanmayın, nevresim takımlarınızı sıklıkla ve 60 derecenin üzerinde olmak şartıyla yıkayın, özellikle yastığınıza ve tüy şekline dikkat edin.

·        Kullandığınız lenslerden dolayı göz alerjisi yaşıyorsanız, uygun lensi bulana kadar söz konusu lensi kullanmayı bırakın ve gözlerinizi dinlendirmeyi ihmal etmeyin.

·        Alerjen maddeyle teması önlemek açısından, ellerin temizliğine sürekli özen göstermek göz alerjisine yakalanma riskinizi düşürecektir.

·        Kıyafetlerinizi yüksek ısıda ütüleyin.

·        Lens kullanıyorsanız mutlaka her gece yatmadan önce ve duş sırasında çıkarın.

Göz Alerjisine Evde Ne Yapılır?

Evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle alerjiyi hafifletmeniz mümkün olabilir. En bilinen yöntemler arasında şunlar yer almaktadır:

·        Sütle temizlik: Bir miktar soğuk süt ve pamukla gözlerinize uygulayacağınız kompres devamlılık halinde göz alerjinizi hafifletir.

·        Yeşil Çay Kompresi: Sallama yeşil çayları kullanabilirsiniz. Sıcak suda demlediğiniz yeşil çay poşetlerini sudan çıkarın, uygun sıcaklığa ulaştığında da gözlerinizin üzerine koyarak bekleyin. En az 15-20 dk gözlerinizin üzerinde durmalıdır. Bu işlemi gün içerisinde tekrarlayabilirsiniz. Yeşil çay bir çok özelliği sebebiyle, göz alerjilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır.

·        Soğuk Kompres: İsterseniz buz parçaları, isterseniz de dolapta beklettiğiniz salata dilimleri yardımıyla gözlerinize soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, salataların yada buzları koyacağınız bezin temiz olmasını sağlamaktır.

Sayılan yöntemler göz alerjisine ve göz alerjisinden kaynaklanan kaşıntılara çok iyi gelmektedir.

Göz Alerjisi Bulaşıcı Mıdır?

Göz alerjisi, bulaşıcı değildir. Sadece alerjen maddeye hassas olan kişileri etkiler.

Göz Alerjisi Kendiliğinden Geçer Mi ?

Yukarıda göz alerjisinin türleri sayılmıştı. Bunlardan akut alerjiler denilen ve alerjenle temas halinde anlık ve hızlıca gelişen alerjilerin genellikle kısa sürede ve kendiliğinden geçebileceği belirtilmektedir. Ancak bunlar da kırk sekiz saati bulabilmektedir.

Göz Alerjisi Olanlar Lens Kullanabilir mi?

Göz alerjisinin bir çok sebebi olabilir. Yiyecek ve içeceğe alerjisi olan ve alerjik göz reaksiyonları gösteren kişilerin lens kullanmaları birbiriyle bağlantılı değildir. Ancak bazı göz alerji türleri doğrudan yanlış ve uygun olmayan şekilde lens kullanımından dolayı oluşmaktadır. Eğer lenslere karşı gelişen bir göz hassasiyeti varsa mutlaka göz doktoruna danışılarak, uygun lens bulunmalıdır. Aksi halde alerji oluşturan lensin kullanılmaya devam edilmesinde ısrar edilmemelidir.

Göz Alerjisi Kaç Günde İyileşir?

Alerjinin türüne göre iyileşme süresi değişmektedir. Örneğin akut alerjiler, kısa sürede başlar ve 1-2 gün sürede de geçer. Mevsimler alerjilerin iyileşmesi ise bir haftayı bulabilir ve bazen bu süreyi geçer. Toz, küf gibi maddelere karşı gelişen pereniyal alerji türü ise uzun sürelidir, iyileşmesi yıl alabilir.

Göz Alerjisi Görme Bozukluğuna Yol Açar mı?

Alerjinin türüne göre görme bozukluğu yaşanabilir. Akut alerjiler ve mevsimler alerjiler görme bozukluğuna sebep olmazlar zira bunlar kısa sürelidir ve kalıcı hasar bırakmaz. Ancak Vernal alerjiler ve diğer atopik alerjilerin tedavisi zorunludur zira tedavi edilmediği taktirde de görme bozukluğuna yol açabilirler.

Göz Alerjisine Hangi Bölüm Bakar?

Göz alerjisi tedavileri için, Alerji, İmmunoloji veya Göz bölümü olmak üzere uzman hekimlerden randevu alınmalıdır.

Alerji Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Alerji tanı ve testleri için etken maddelerin saptanmasında Alerji ve İmmunoloji bölümlerine gidilmelidir.

Göz Alerjisi Ateş Yapar Mı?

Bazı göz alerji türleri boğaz yanması, kuruması ve vücutta ateş gibi belirtilere sebep olabilir.

Göz Alerjisi İçin Damla Önerileri Nelerdir?

Göz alerjisinin sebebi bakteriyel bir etmenden kaynaklanıyorsa antibiyotik göz damlaları verilmektedir. Bunun dışında kortizonlu damlalar kullanılır. Alerjik reaksiyonunun sebebine göre doktorunuzun uygulayacağı yöntem ve damla farklı olacaktır. Bu sebeple doktorunuza danışarak damla kullanılması önerilmektedir.

Göz Alerjisi Tehlikeli mi?

Göz alerjisi kişilerin yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlıktır. Ancak bunlardan akut yada mevsimsel alerjiler anlık ya da dönemsel olarak gerçekleşirler. Üstelik tedavileri kısa sürmekte olup, kalıcı bir kayba da yol açmazlar. Ancak özellikle atopik göz alerjileri yada kontak lens alerjilerinde tedavi edilmemesi durumunda kalıcı hasarlar oluşabilir ve bu yüzden tehlikelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir