Bilgisayar Toplamak Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Bilgisayar Toplamak Hakkında Merak Edilen Bilgiler
26.08.2021 14:30
Bilgisayar almak isteyen kişiler iki seçeneğe sahiptir. Bu seçenekler ilki herhangi bir markanın bilgisayarını satın almaktır. Bilgisayar toplamak için gerekli parçalar neler, dikkat edilmesi gerekenler? Bilgisayar nasıl toplanır?

Bilgisayar almak isteyen kişiler iki seçeneğe sahiptir. Bu seçenekler ilki herhangi bir markanın bilgisayarını satın almaktır. Diğer seçenek ise parçaların tek tek satın alınarak daha sonra montajının yapılmasıdır. Bilgisayar veya PC toplamak özelliklerini kişilerin belirlediği, parçalarını tek tek aldığı ve montajını kendi yaptığı işlemleri ifade etmek için kullanılmaktadır. Bilgisayarlar genel olarak legoya benzetilebilir. Temel olarak bilgisayarı oluşturan parçalar içerisinde anakart, işlemci, ram, sabit disk, ses kartı, ethernet kartı, optik sürücüler, kasa, güç ünitesi, ekran, klavye ve fare bulunmaktadır. Bu parçaların kişinin tercih ettiği şekilde tek tek satın alarak daha sonra montajlama işlemiyle bilgisayar elde etmesine toplama bilgisayar denmektedir.

Bilgisayar Toplamak İçin Gerekli Parçalar Neler?

Bilgisayar toplama karar verilmeden önce belirlenmesi gereken ilk şey nasıl bir bilgisayara ihtiyaç duyulduğunun ve istenilen özelliklerde bilgisayarın belirlenmesidir. İş bilgisayarı, oyun bilgisayarı veya kişisel bilgisayar gibi amacına uygun şekilde belirlenmesi kişiler için son derece önem taşımaktadır. Döviz kuruna ve son dönemlerde popüler olan mining işlemlerindeki talep dolayısıyla donanım parçalarının fiyatların belirlenmesi kişilere fayda sağlayacaktır. Bilgisayarı oluşturmak için gerekli donanımlar ve donanımların seçiminin yapılması şu şekildedir;

1.      İşlemci: Bilgisayar toplamaya işlemcinin seçilmesi ile başlanır. AMD ve İntel platformlarında kişi kendisine uygun işlemciyi seçer. Ortalama bir bilgisayarda en çok tercih edilen işlemci Intel markasında i5, AMD markasında Ryzen 5’tir. İşlemci seçimi anakart tercihini doğrudan etkilediği için son derece önemlidir ve işlemci seçerken tek ve çoklu çekirdek hızı ve önbellek miktarlarına dikkat etmek gereklidir.

2.      Ekran Kartı: Oyun ve çizim bilgisayarları gibi yoğun olarak grafik işleme ihtiyacı duyan sistemlerden en önemli parça ekran kartıdır. Kullanılacak alana göre model ve marka seçimi yapılabilir. Ekran kartı alırken bellek veri yolu genişliği yani bit, bellek hızı ve miktarı, çekirdek hızı ve mimarisi yani GPU verilerine dikkat etmek gereklidir.

3.      Anakart: Donanım bileşenlerinin birbiri ile uyum içinde çalışmasını sağlayan ve en önemli olan donanım parçasıdır. Anakart seçiminde ilk ve en önemli kriter anakartın işlemciye uygun olmasıdır. Anakarta göre işlemci alınmaz, işlemciye göre anakart alınır. Ekran ve ses kartı özelliklerinin elzem olduğu anakart seçiminde işlemci uyumundan sonra RAM bellek frekansı uyumuna bakılmalıdır. En yüksek frekansı destekleyen anakartın tercih edilmesi ilerleyen dönemde donanımın yükseltme işlemlerinde kullanılabilir olması dolayısıyla çok önemlidir.

4.      RAM Bellek: Ram bellek modellerinde anakarta uygun frekansta bellek tercih edilmelidir. Genel olarak anakartın desteklediği en yüksek MHz yani frekansın alınması önerilmektedir. Örneğin anakart en fazla 2666 MHz ram destekliyorsa alınacak ram bellek 2666 MHz frekansına sahip olmalıdır. Üst değerdeki bellekler anakartta çalışmayacak, alt değerdeki bellekler ise tam performans vermeyecektir.

5.      SSD: Solid State Drive olarak adlandırılan diskler sabit diskleri ifade etmektedir. Mekanik diski döndüren parçası bulunmayan, okuma ve yazma hızlarını yüksek yeni nesil veri depolama cihazlarıdır. SSD seçerken okuma ve yazma hızlarına dikkat edilmesi gereklidir. Anakartlar SDD takılması için M2 slotu bulunmaktadır. Bu yüzden M2 stoklu anakarta M2 SDD, M2 stoklu olmayan anakarta SATA SDD takılması önerilmektedir.

6.      Güç Kaynağı: Bilgisayarı oluşturan donanımların harcayacağı güç değerleri hesaplanarak yüksek miktarda güç tasarruf değerine sahip bir güç kaynağı tercih edilmelidir.

7.      Kasa: Anakartın boyutuna göre midi veya mini tower olan kasa modelleri tercih edilebilir. Kasa seçimi yaparken kasanın çalışması için uygun sıcaklığın ve ortamın oluşturulabilmesidir. Şeffaf, ışıklı veya sessiz kasa kriterleri kişinin isteğine göre tercih edilebilir.

Toplama Bilgisayar Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

  • İhtiyaç ve kullanım amacı belirlenmeli
  • Bütçeye ve amaca uygun parçalar tercih edilmeli
  • Parça uyumluluğuna özen gösterilmeli
  • Kullanım dışı olacak donanım paralarına fazla para harcanmamalı
  • Sıfır ya da ikinci el parçalar kontrol edilmeli

Bilgisayar Nasıl Toplanır?

·        İşlemcinin Anakarta takılması: Parçaların alınmasının ardından ilk işlem işlemcinin anakart üzerinde bulunan slotuna yerleştirilmesidir. Bu işlem anakart kasaya yerleştirilmeden yapılması önerilmektedir. İşlemci slotunu kaplayan kapak açılır ve işlemci yüzeyindeki çentiklerle anakart slotu üstündeki çentiklerin aynı yöne bakıldığından emin olunduktan sonra dikkatli bir şekilde işlemci anakart üzerine yerleştirilir. Pinlerin bozulmaması için yerleştirmeden sonra işlemci oynatılmamalı ve işlemciyi tutan kapak dikkatlice kapatılmalıdır.

·        İşlemcinin soğutucunun takılması: İşlemciyi yerleştirdikten sonra yapılacak işlem, işlemci kutusunda bulunan veya ekstradan alınan soğutucu fanın takılması işlemidir. Soğutucu fanın alt kısmında macun bulunmaktadır. Soğutucu macun kullanılmadan da monte edilse de macun kullanılması önerilmektedir. İşlemcinin üst yüzeyini kaplayacak bir şekilde sürülecek macun optimum soğutma yapacaktır. Macun sürülmesinin arından soğutucu anakart üzerindeki deliklerine oturtulur ve klipsleri kapatılarak sokete bağlanmalıdır.

·        Ram belleklerin takılması: Seçilen ram modeline göre belleklerin hangi slota yerleştirileceği genel olarak anakart kitapçığında belirtildiği için ram belleğin takılması bölümünün okunmasında yarar vardır. Anakart kitapçığından bulunan bilgilere göre ram hiçbir sorun yaşanmadan kolayca yerleştirilebilir.

·        SSD diskin takılması: Modeline göre SSD kendi slotlarına takılmalıdır. Diski modeli M2 ise M2 slotuna, SATA ise SATA slotuna montaj yapılmalıdır. Veri iletimi ve elektrik iletimini aynı slottan yaptıkları için ekstra güç takılmasına gerek duyulmadan vidaları sıkılarak montajlanabilirler.

·        Güç kaynağı ve anakartın kasaya takılması: Güç kaynağı kasaya yerleştirildikten sonra anakartın yerleştirilmesi yapılır. Anakartın direkt olarak kasanın metal zeminine monte edilmesi bazı sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebeple anakart kasa uygun gelecek olan arka plakaya deneyerek yerleştirin. Elektriklenmeyi önlemek için vida yuvalarını monteleyin ve anakartı yuvalarına oturtun.

·        Ekran kartının takılması: Ekran kartı kasanın arka kısmında bulunan slotuna dikkatlice yerleştirilir. Hafifçe bastırılarak yerine oturtulduktan sonra yerine vidayla monte edilir. Hava giriş çıkışı için kasada yer açılması önemlidir.

·        Güç kablolarının takılması: Tüm parçalarında montajı bittikten sonra güç kaynağından çıkan kablolar elektriğe ihtiyaç duyan donanımlara bağlanır. Hava akışının sağlanması ve engellenmemesi için kablo yapısına dikkat edilmelidir. Güç kabloları da bağlandıktan ve kasa kapatıldıktan sonra boot işlemi ve yazılımları yükleme aşamasına geçilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir