Beyin tümörü kafatasının içerisinde bulunan hücrelerin kontrolsüz biçimde büyüyerek çoğalması sonucunda ortaya çıkarlar. Beynin dokusunda anormal şekilde büyümekte olan hücreler, kitle yani bir başka tanımla tümör oluştururlar. Beyinde tümörün varlığı kafatasına bir tür baskı yapar. Bu durum kafa içinde baskının artmasına sebep olur ve epileptik nörolojik hastalıklara ortam hazırlar. Beyin tümörü önceki zamanlarda yaygın görülmese de özellikle son yıllarda tespiti çoğalan bir hastalık haline dönüşmüştür. Beyin tümörü hastalığının neden olduğu hakkında net bulgular bulunmamaktadır. Bazı kaynaklara göre manyetik etki alanları, radyasyon etkisi, çevresel faktörler ve genetik yatkınlığın beyin tümöründe belirleyici etken olarak görev yaptığı belirtilmiştir. Denge ve yürüme bozuklukları, baş ağrısı, bacaklarda ve kollarda güçsüzlük hissiyatı gibi olumsuz sorunlar beyin tümörünün ilk belirtilerindendir. Aynı zamanda bulantı, kusma, çift görme, görme alanında bozukluk gibi olumsuzluklar da beyin tümörünün belirtileri arasında yer almaktadır.
Beyin Tümörü Dışarıdan Belli Olur Mu?
Beyin tümörü kafa bölgesinin dışından belli olmaz. Yani bir başka açıdan elle muayene ile ya da kişinin elleri ile kafasına dokunarak tespit edebileceği bir şey değildir. Ancak hastaların yaşadığı bazı belirtiler ile beyin tümörü dışarıdan kendini belli edebilir. Hastalarda giderek artan şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, epilepsi atakları, çift görme ve görme alanında bozukluk gibi belirtiler beyin tümöründen şüphelendirebilir.
Beyin Tümörü Engelli Raporu Oranı Kaçtır?
Beyin tümörü için engelli raporu verilmektedir. Ancak beyin tümörünün türüne, şekline, boyutuna ve büyüklüğüne göre engelli raporunun alınıp alınmayacağı da değişmektedir. Beyin tümörü olanların engelli raporu almaları için doktor heyetine girmeleri gerekmektedir. Heyetin uygun görmesi durumunda kişiye belli oranda engelli raporu verilmektedir. Bu durum da tamamen beyin tümörünün yapısı ile ilişkilidir.
Beyin Tümörü Felç Yapar Mı?
Beyin tümörü hakkında hala merak edilen birçok bilgi bulunuyor. Özellikle son yıllarda artan beyin tümörü vakaları bizlere hastalığı ve sonuçlarını sorgulatır olmuştur. Beyin tümörü farklı sonuçlara sebep olabilen ve kişinin hayatını olumsuz anlamda etkileyen bir hastalıktır. Beyin tümörü bulunduğu bölgeye bağlı olarak, tam ya da kısmi felç yapabilir. Söz konusu felç hali, beyin tümörünün bulguları arasında yer almaktadır.
Beyin Tümörü İlaç Tedavisi Nedir?
Beyin tümörü hem ilaçla tedavisi hem de cerrahi ve tıbbi tedavisi olan bir hastalıktır. Beyin tümörünün ilaç tedavisine ek olarak cerrahi müdahale önerilebilir. Bu durum tamamen beyin tümörünün oluşumu ile alakalıdır. Beyin tümörü kötü huylu ise kanser hücresi taşıyacağı için kişiye kemoterapi ile tedavi yöntemi uygulanabilir. Hatta bazı durumlarda kemoterapiye ek olarak ameliyat önerilebilir. Beyin tümörlerinin tedavisi için en sık kullanılan kemoterapi ilacı, hap olarak kullanılmakta olan Temozolomid’dir.
Beyin Tümörü Malulen Emeklilik Nedir?
Beyin tümörü kişi üzerinde denge kaybı, görme azlığı, görme alanında bozukluk, işitme kaybı gibi sonuçlar doğuruyorsa kişiye malulen emeklilik hakkı tanınmaktadır. Beyin tümörü, parkinson, epilepsi ve amnezi gibi hastalıkların durumunda kişilere malulen emeklilik verilmektedir. Beyin tümörüne sahip birinin malulen emeklilikten yararlanmak için doktor ve heyet raporu alarak gereken şartları sağlaması gerekmektedir.