Beyin kanaması sık gözlenen olumsuz bir rahatsızlık durumudur. Travmaya bağlı kanamalar genelde kaza sonucu ani ortaya çıktıkları için hastada bilinç kaybı durumu oluşmaktadır. Bu tip bir beyin kanaması durumunda, kanama olup olmadığı ancak ambulans yetkilisi acil tıp teknisyenleri tarafından tespit edilebilir. Farklı türlerde gelişen beyin kanamaları için bir takım belirtiler bulunmaktadır. Söz konusu belirtiler hastalarda gözlendiğinde beyin kanaması olup olmadığı anlaşılabilir. Beyin kanaması olup olmadığını anlamak için hastada şiddetli baş ağrısı durumu, ense ağrısı, ani bilinç kayıpları olup olmadığına bakmak gerekir. Şayet hastada önceden şiddetli baş ağrısı, görme bozukluğu, aşırı mide bulantısı gibi şikâyetler varsa, beyin kanamasından şüphelenilebilir. Kısmi felç durumu, baygınlık, yüz, kol ve bacak kısımlarında uyuşukluk beyin kanaması senaryosundan bahsedilen belirtiler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla bu belirtiler ışığında, beyin kanaması olup olmadığı anlaşılabilir.
Beyin Kanaması Olan Hastaya İlk Müdahale Nasıl Yapılır?
Beyin kanaması durumlarında hastaya yapılacak ilk müdahale hayati önem taşımaktadır. Çevrenizde birinin beyin kanaması yaşadığını fark etmeniz durumunda, öncelikle sakin kalmalısınız. Kişi baygınlık geçirdiyse herhangi bir şekilde fiziksel olarak müdahale etmeniz doğru olmayacaktır. Yapmanız gereken en önemli şey vakit kaybetmeden ambulansı aramak. Beyin kanamasında ilk müdahale hayati önem taşıdığı için, ambulans ve acil servis hastaya ne kadar çabuk ulaşıp, ne kadar çabuk hastaneye taşırsa hasta için kurtulma olasılığı bir o kadar artacaktır.
Beyin Kanaması Riski Nasıl Azaltılabilir?
Beyin kanamasının olası riskini azaltmak mümkündür. Beyin kanaması riskini azaltmak için yapabileceğiniz en önemli şey vücudunuzu susuz bırakmamaktadır. Bol su tüketimi vücudu beyin kanaması risklerinden büyük oranda korumaktadır. Özellikle aşırı kilolu ve yüksek tansiyon hastaları risk altında oldukları için, kilo alımına dikkat etmekte ve faydalı besinler tüketmekte fayda var. Beyin kanaması risklerini azaltmak için yapabileceğiniz diğer önlemler; yüksek nemli ve güneş ışığının dik ulaştığı saatlerde dışarıda sık bulunmamak, sabah ve akşam serinliklerinde hafif sporlar yapmak, aşırı sigara ve alkol kullanımını mümkün olduğu kadar azaltmak beyin kanamasına karşı alabileceğiniz tedbirler arasında bulunmaktadır.
Beyin Kanaması Şüphesinde Ne Yapılır?
Şayet beyin kanaması belirtileri arasında bulunan; şiddetli baş ağrıları, görme alanı bozuklukları, bilinç kaybı, konuşma bozuklukları, mide bulantısı, kusma, yüz, kol ve bacaklarda meydana gelen uyuşukluk hissi, güç kaybı ve halsizlik gibi durumlar yaşıyorsanız beyin kanamasından şüphelenebilirsiniz. Böyle bir şüphe durumunda yapmanız gereken tek şey vakit kaybetmeden hastanelerin acil bölümüne başvurmaktır.
Beyin Kanaması Kurtulma Şansı Nedir?
Olası bir beyin kanaması durumunda hastaların kurtulma şansı bulunmaktadır. Ancak kurtulma şansında en önemli etken hastaya yapılacak ilk müdahaleden geçmektedir. Erken müdahale beyin kanamasında hayat kurtarmaktadır. Dolayısıyla beyin kanamasından kurtulma şansı, hastanın hastaneye ulaştırılma hızı ile doğru orantılıdır.
Beyin Kanaması Yüksek Tansiyon Sebebi Midir?
Beyin kanaması yüksek tansiyon ile doğru orantılıdır. Beyin kanamasının en önemli etkenlerinden biri de yüksek tansiyon ve ilerleyen yaş durumudur. Dolayısıyla yüksek tansiyon hastalarının beyin kanamasında büyük risk altında olduklarını söyleyebiliriz. Bu bağlamda yüksek tansiyon hastalarının beyin kanaması ihtimaline karşı, kendilerini koruma altına alarak riskleri azaltacak uygulamaları düzenli olarak gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Beyin Kanaması İçin Dua Nedir?
Beyin kanaması durumunda şifa olması açısından okunacak dua:
‘’Bismillah-i turbetu ardina ve rikatu ba’dina yüşfe sakimuna bi-izni rabbina.’’
Anlamı:
‘’Allah’ın adı ile duaya başlarım. Bizim yerimiz toprağı ve birimizin tükürüğü vesilesi ile Allah’ın izniyle hastamız şifa bulur.’’