Yeşil ve siyah çaylara göre içimi daha hafif olan bu çayların kesin bir tanımı bulunmamaktadır. Camellia Sinensis adı verilen bitkinin olgunlaşmamış ve az işlenmiş yapraklarından üretilen çayların genel adına beyaz çay denmektedir. Uzak Doğu kültüründen gelen bu çaylar son yıllarda popüler olan ve merak uyandıran beyaz çaylar sağlıklı olmalarından ötürü sıklıkla tercih edilmeye başlandı. Tam olarak olgunlaşmamış veya az işlenmiş olması sebebiyle beyaz tüysü bir görüntüsü bulunmaktadır. Adını görüntüsünden alan bu çayların aromasına, tomurcuk sayısına ve yapraklarına göre ayrılan birçok çeşidi bulunmaktadır.
Dünya çapında değeri en yüksek olan çaylar arasında gösterilen beyaz çaylar özellikleri bakımından antioksidan zengini kateşin maddesini barındırmaktadır. Çay yaprakları hasadından önce toplandığı için korunur ve benzersiz bir aroması bulunmaktadır. Popüler hale gelmesindeki en büyük etken kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Fakat kilo vermeye yardımcı olmanın dışında birçok faydası bulunmaktadır.
Beyaz Çay Bağırsakları Çalıştırır Mı?
Bağışıklık sistemine güçlendirmeye fayda sağlayan beyaz çaylar bu sayede hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir. Vücudun besinleri daha verimli emmesine olanak sağlayan bu çaylar metabolizmaya etki ederek metabolizmanın hızlandırmaktadır. Bunun yanı sıra bağırsakları çalıştırır ve sindirim sistemini de düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
Beyaz Çay Adet Söktürür Mü?
Cinsel sağlık açısından pek çok faydası bulunan beyaz çayların adet söktürücü özelliği bulunmaktadır. Stres kaynaklı oluşan gerginlikleri azaltmak içinde tüketilebilmektedir. Fakat beyaz çayın tamamen iyileştirici bir özelliğinin olduğunun düşünülmesi yanlış bir düşüncedir. Tüketilmeden önce mutlaka doktora danışılmalı ve tedavi yöntemine göre kullanılmalıdır.
Beyaz Çay Çarpıntı Yapar Mı?
Kalp sağlığını ve kalp fonksiyonlarını korumaya yardımcıdır. Kan pıhtısı, felç ve kalp krizi gibi hastalıkları önler. Diğer çay türlerine göre içerdiği kafein miktarı azdır. Kafein tüketimini azaltmak isteyen kişilerin tercih ettiği bu çay türünün aşırı derecede tüketilmesi çarpıntı sorunlarına sebep olabilmektedir.
Beyaz Çay Demir Eksikliği Yapar Mı?
İçerisinde barındırdığı flavonoid maddesi vücuttaki demir miktarını arttırmaktadır. Bu sebeple beyaz çayın tüketilmesi durumunda demir eksikliği gibi bir durumun oluşması pek mümkün olmamaktadır. Genellikle yemeklerden önce alınması tavsiye edilen çayların demir eksikliği nedeniyle verilen ilaçlarla birlikte tüketilmemesi gereklidir.
Beyaz Çay Emziren Anneler İçebilir Mi?
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin günde en fazla tüketmesi gereken çay miktarı birkaç bardak olarak belirlenmiştir. Emziren anneler beyaz çay tüketebilir fakat bu nedenden ötürü bir takım yan etkilere maruz kalabilir. Bu sebepten ötürü hamile olan bayanların veya emziren bayanların uzak durulması tavsiye edilmektedir.
Beyaz Çay Kilo Verdirir Mi?
Yeni yağ hücrelerinin oluşmasını engellediği ve yağ hücrelerini yok ettiği bilinmektedir. Yağ yakmaya yarayan maddeleri diğer çay türlerine göre içerisinde yoğun olarak barındırmaktadır. Metabolizmaya olan olumlu etkileri sebebiyle doğru şekilde tüketildiğinde kilo verme sürecine katkıda bulunabilir. Vücudun besinlerini emmesine yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcıdır.
Beyaz Çay Ödem Arttırır Mı?
Göbek yağlarını eritmek, ödemleri atmak ve vücudun diğer bölgelerindeki yağlardan kurtulmak amacıyla kullanılabilmektedir. Doğru beslenme ve doğru egzersiz ile ödem arttırma sürecinin etkinliği arttırılabilir.
Beyaz Çay Romatizmaya İyi Gelir Mi?
Kemik yapısını güçlendirmektedir. Kemik yapısını güçlendirdiği için eklem ağrılarını dindirmeye yardımcıdır. Romatizma sıkıntısı çeken insanların beyaz çay tüketmesi önerilmektedir. Aynı zamanda gün içerisindeki yorgunluğu azaltarak daha enerjik hale bürünmenizi sağlar.
Beyaz Çay Cilde İyi Gelir Mi?
Beyaz çaylar antioksidan zengini kateşin maddesini barındırmaktadır. Kanserli hücrelerin oluşumunun engellemesinde faydalıdır. Antioksidan özelliği sayesinde cilt yıpranmalarını önlemeye destek vermektedir. Cilt yıpranmalarının yanı sıra cilt sağlığı konusunda oldukça etkili bir bitkidir.