Beyaz Biber Nedir?

Beyaz Biber Nedir?
01.09.2021 11:30
Çiçekleri sarkık, küçük meyveli damarlı yapıya sahip bir bitki çeşidi olan beyaz biber ülkemizde çok bilinmemesine rağmen çeşitli bölgelerde sıkça kullanılmaktadır. Bizler de beyaz biber nedir?, beyaz biber yerine ne kullanılır?, beyaz biberin faydaları nelerdir?, beyaz biber besin değeri, beyaz biber hangi yemeklerde kullanılır?, beyaz biber acı mı?, beyaz biber bozulur mu?, beyaz biber zararları sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Çiçekleri sarkık, küçük meyveli damarlı yapıya sahip bir bitki çeşidi olan beyaz biber ülkemizde çok bilinmemesine rağmen çeşitli bölgelerde sıkça kullanılmaktadır. En değerli biber çeşitlerinden biri olmasıyla birlikte üretimi de değerine oranla bir o kadar zordur. Üretimine bir göz atacak olursak: Bitki yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra çekirdekler toplanır. Toplanan çekirdekler bir süre kireçli su veya deniz suyunda bekletilir. Kurutma işleminden sonra çekirdeklerin üzerleri soyulur ve tekrar kurutulur. Bu işlemler sonucunda beyaz biber elde edilir.

Beyaz biber, karabiber gibi yemeklerde kullandığımız baharat çeşididir. Yemeklerde kullandığınızda karabibere göre daha hafif bir tat bırakmaktadır. Sos yapımında kullanılırsa karabiber gibi sosun rengini bozmadığı için sos ustaları beyaz biberi tercih etmektedir. Özellikle Doğu Asya ve Güneydoğu Asya sahalarında uzun yıllardır yemeklere lezzet veren beyaz biber günümüzde Dünya üzerinde birçok bölgede kullanılmaya başlandı.

Beyaz Biber Yerine Ne Kullanılır?

Lezzet bakımından aynı tadı vermese dahi en yakın tadı karabiberde yakalayabilirsiniz. Yine de kullanabileceğiniz alternatif baharatlar bulunuyor: Kırmızı pul biber, kırmızı tane biber, öğütülmüş hardalı da tercih edebilirsiniz.

Beyaz Biberin Faydaları Nelerdir?

Yemeklerinize tat katmasının yanı sıra beyaz biberin sağlığınız için de birçok faydası bulunmaktadır. İçinde bulunan vitamin ve mineraller kalp ve damar sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Terlemenize yardımcı olarak vücudunuzdan toksinleri atmanızı sağlar. Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudunuzu hastalıklara karşı korur. Vücut direncinizi arttırarak bağışıklık sisteminize destek verir. Grip ve nezle gibi çok bilindik hastalıklara karşı fazlasıyla tercih edilmektedir. Kan dolaşım hızınızı arttırarak gün içinde daha enerjik hissetmenizi sağlar. Dalak ve pankreas gibi önemli organların işlevlerini arttırarak salgı bezlerinizi harekete geçirir. Son olarak düzenli kullanırsanız afrodizyak etkisi yarattığını belirtelim.

Beyaz Biber Besin Değeri Nedir?

Beyaz biberin kalorisi 2.96’dır.Oldukça düşük olduğu için diyetlerinizde rahat tüketebilirsiniz. 1 gramının içinde: 0.69 gr Karbonhidrat, 0.10 gr protein , 0.02 gr yağ , 0.26 gr lif, 0.05 gr sodyum, 0.73 gr potasyum bulunur.

Beyaz Biber Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Et yemekleri, sebze yemekleri, salata, pilav, hamur işi ve sos gibi karabiberin tercih edildiği her yemekte kullanabilirsiniz.

Beyaz Biber Acı mı?

Beyaz biber bir kırmızı biber veya pul biber gibi olmasa da acıdır diyebiliriz. Acılığını tarif ederken karabiber ile karşılaştırmak doğru olur. Karabibere göre daha hafif hatta hoş bir acı tat bıraktığını söyleyebiliriz.

Beyaz Biber Bozulur mu?

Güneş ışığından ve nemden uzakta hava almayacak şekilde saklarsanız bozulma süresi ortalama 4 yıldır. Bozulduğunu anlamanız için koklamanız yeterli olacaktır. Kendine has kokusunu yitirmektedir. Tadına bakarak da anlayabilirsiniz.

Beyaz Biber Zararları Nelerdir?

Bu kadar faydasından bahsettiğimiz beyaz biberin direkt olarak zararı bulunmamaktadır. Sadece aşırı tüketilirse midenizde yanmalar meydana getirebilir. Sindirim sisteminizin de rahatsız olacağını belirtmeliyiz. Aşırı tüketmediğiniz takdirde gönül rahatlığı ile beyaz biberin zararlarından korkmanıza gerek olmadığını söylemeliyiz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir