Ağız Kuruluğu Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Ağız Kuruluğu Hakkında Merak Edilen Bilgiler
04.09.2021 13:30
Özellikle insanlık son dönemlerde birçok hastalık ve yan etkisi ile mücadele etmek durumunda kaldı. Ağız kuruluğu neden olur, ne iyi gelir, tedavisi nasıl olur, ağız kuruluğu için ilaç isimleri nelerdir, belirtileri nelerdir? Gebelik belirtisi mi? Ağız kuruluğu yapan yiyecekler hangileri?

Özellikle insanlık son dönemlerde birçok hastalık ve yan etkisi ile mücadele etmek durumunda kaldı. Sağlık açısında çözümler arayan tıp dünyası yeni tedavi yöntemleri ile bunlara karşı, bir savaş halindedir. Zaman zaman her insanın bir döneminde yaşadığı ağız kuruluğu, tükürük salgısının azalımı ve ağız içinin nemsiz kalması ile baş gösteren bir durumdur. Ağız kuruluğunun birçok sebebi olurken, bazen kronik hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. Tükürük salgısı özellikle ağızda sindirimi sağlayıp, çürüklere karşı savaşırken, ağız enfeksiyonunu engellemeye de neden olur. Ağız kuruluğu sürekli bir halde oluyorsa, bir doktora ya da hastanede muayene olmak yararlı olabilir. Öncelikle ağız kuruluğu neden oluyor, bunun testleri yapılmalıdır. Eğer bir hastalıktan dolayı kaynaklanıyorsa, hastalık tedavi edilmelidir. Başka bir sebebi varsa ilaçlarla ya da bazı tedavi yöntemleri kullanılır.

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğu birçok sebepten olabilirken, özellikle sürekli ilaç ve çoklu ilaç kullanımlarında daha fazla görülür. Ya da bulunan diyabet, Parkinson ve AIDS hastalıkları gibi, birçok hastalıkta buna sebebiyet verebilir. Kanser olan kişilerde kemoterapi sonrasında, tükürük bezlerinin zarar görmesi ağız kuruluğuna neden olabilmekle beraber, ağızda enfeksiyon ve hamilelik, hormonal bozukluklar da ağız kurulluğunda önemli bir rol oynar.

Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Ağız kuruluğu birçok nedenden dolayı başımıza gelen bir durum olmakla beraber, bazı ufak detaylara dikkat ederek, bunun üstesinden gelebiliriz. Bu rahatsızlığa iyi gelen şeyler ise şekersiz sakız çiğnemek, düzenli su içmek, yapay tükürük kullanmak, yatak odasında nemlendirici kullanmak ve şekersiz sert şeker emmek gibi önlemler ile bu rahatsızlığa yardımcı olabilmektedir.

Ağız Kuruluğu Tedavisi Nasıl Olur?

Ağız kuruluğundan şikayet eden bir birey öncelikle kontrollerini yaptırarak, bu rahatsızlık neden oluyor, bunun teşhisi konulmalıdır. Teşhis konulduktan sonra gereken tedavi yöntemleri oluşturulmalıdır. Özellikle ağız kuruluğu olan kişiler bol su içmeli ve suyla gargara yapmalı. Eğer gerekirse, bazı ilaçlar ile tükürük salgısı çoğaltılmalıdır.

Ağız Kuruluğu İçin İlaç İsimleri Nelerdir?

Öncelikle bu şikayetleri olan kişiler mutlaka bir doktor tarafından kontrol edilmeli ve gerek görülürse ilaç tedavisine başlanılmalı. Ağız kuruluğuna birçok ilacın neden olduğunuz bilmekle beraber, daha çok burun spreyleri, tansiyon ilaçları ve depresyon haplarının neden olduğu bilinmekte. Ağız kuruluğu tedavisinde gerekirse, hazır ilaçlar tedavide hastaya verebilmek mümkün. Bu ilaçları kullanmadan önce muhakkak, bir doktorun bunları yazması gerekir.

Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğu birçok belirtisi ile kendini belli etmekle, gündelik hayatta bizi zorlar. Özellikle bazı belirtileri şu şekilde olabilir:

·        Boğazda kuruluk hissi yaşamak.

·        Nefesinizin kötü kokması

·        Ağızda oluşan yapışkan bir his.

·        Konuşma ve yutkunma gibi durumlar güçlük çekme.

·        Çok sık susama görülmesi

·        Ağızda anormal bir tat hissi duyma.

Bu belirtiler varsa bir hastane ya yada doktora başvurmak ve gerekli kontrollerin yapılması gerekir.

Ağız Kuruluğu Gebelik Belirtisi Mi?

Hamilelik birçok belirtisi olan bir dönem olmakla beraber, kusma ve baş dönmesi en yoğun hissedilen durumlardır. Bunların dışında en yaygın görülen hamilelik belirtisi ise ağız kuruluğu olarak karşımıza çıkar. Hamilelikte bebeğinin gelişimi için vücut daha çok kan hacmine sahip olur ve suyu depolar, sizde daha sık su içersiniz ve idrara sık çıkarsınız. Bu iki durumda da ağız kuruluğuna neden olabilmektedir.

Ağız Kuruluğu Yapan Yiyecekler Hangileri?

Öncelikle sigara gibi kullandığımız zararlı maddeler ağız kuruluğu yaparken, bazı kullandığımız ilaçlarda bu durumun oluşmasında rol oynar. Yediklerimiz içerisinde en çok ağız kuruluğu yapan ise asitli içeceklerdir. Bundan sonra ise şekerli ürünlerde bu sorunun oluşmasına zemin hazırlayabilmekte. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir