Bebeklerde Sıvı Kaybı Neden Olur?

Bebeklerde Sıvı Kaybı Neden Olur?
17.12.2021 22:00
Bebeklerde sıvı kaybı yani (dehidrasyon) susuzluk zamanlarında yani çocuğun vücudu çok su kaybettiğinde gerçekleşen bir olaydır. İnsan bedeni büyük oranda sudan oluştuğu için bebeklerde sıvı kaybı durumları ciddi sorunlara yol açabilir. Bebeklerde sıvı kaybı belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Bebeklerde sıvı kaybını önlemek için yapılması gerekenler nelerdir, zararları nelerdir? Gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

Bebeklerde sıvı kaybı bebeğin bedeninin işlevlerini yerine getirmesindeki ihtiyaç duyduğu su miktarının ağzından ileri gelen bir problemdir. Bedende yeterli miktarda su bulunmaması hayati bir önem taşıdığından dolayı bebeklerde yaşanan su kaybı da kesinlikle dikkate alınması gereken bir konudur. Su, hücrelerin en önemli bileşenlerinden biri olarak bedenin ısı kontrolü, organ ve doku sağlığı, besleyici ögelerin hücrelere taşınması gibi vücutta yaşanan pek çok olayın önemli etkenlerinden biridir. Bebeklerde yaşanan sıvı kaybı ve susuzluk problemlerinin pek çok nedeni olabilir. Bu yaşanan problemi nedenleri genelde bebeklerde ishal ve kusma, yüksek ateş, sıcak havada aşırı giydirme, az emzirme ve sıvıların az tüketilmesi genelde bebeklerde sıvı kaybının en büyük nedenlerinden olmaktadır. Bu yüzden bebeklerde sıvı kaybına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve sıvı kaybının yaşanmamasına dikkat etmek bebeğiniz için oldukça önemli bir konu olduğunu bilmek gerekir.

Bebeklerde Sıvı Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde sıvı kaybı belirtileri pek çok şekilde kendini gösterebildiğinden bu belirtilerin yaşanmadan önce çözülmesi ve ağır bir şekilde sonuçlanmaması adına bebeklerde sıvı kaybını etkileyecek durumları oluşturmamaya dikkat etmek gerekir. Bebeklerde sıvı kaybı belirtileri genelde ek gıdalar tüketilmeye başladığı zaman başlangıç göstermektedir. Bu belirtiler hafif ve orta şiddette susuzlukta normalden daha az hareket etme, daha az sıklıkla idrar yapma, koyu renk idrar ve ağladığında az bir gözyaşı gelmesi gibi belirtiler gösterebilir. Şiddetli susuzluk ve sıvı kaybında ise aşırı huysuzluk durumları, bıngıldağın çökmesi, aşırı uykulu olma, batık gözler, ellerde ve ayaklarda renksizlik, kırışmış büzüşmüş parmak uçları  gibi sıvı kaybının şiddetli olarak vücutta yaşandığı gözlemlenebilir. Bu noktada sıvı kaybına şiddetli bir boyuta varmaması için sıvı kaybına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak gerekir.

Bebeklerde Sıvı Kaybı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde yaşanan sıvı kaybı durumlarında durumun şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri söz konusudur. Eğer belirtiler hafif şekilde kendini gösteriyorsa yani bebeklerde kusma, ishal ve yemek yememe gibi durumlar etkili olursa doktora bilgi vermek gerekir. Öncelikle yapmanız gereken ilk etapta bebeği susuzluktan kurtarmak olmalıdır.

·        Bebeğiniz hava sıcaklığından dolayı sıvı kaybediyorsa bebeğinizi serin tutmaya özen gösterebilirsiniz. Bebeğiniz insan nedeniyle sıvı kaybı yaşıyorsa emzirmeyi deneyebilir ya da ek gıda dönemine geçtiyse sıvı yemekler ve su tüketimini sağlayabilirsiniz.

·        Şiddetli ve sık bir kusma durumu söz konusuysa ağızdan beslenmekte güçlük çekiyorsa sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekir.

·       Bebeğiniz herhangi bir ateş durumun sebebiyle su kaybı yaşıyorsa bebeğinizi sık sık emzirebilir ya da çorba gibi sulu gıdalar tüketmesini sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte sıvı kaybının önüne geçilebilmesi için ateşi düşürmek gerektiğinde ihmal etmemek önemlidir.

Bebeklerde Sıvı Kaybını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? 

Özellikle yaz aylarında ve ek gıdaya geçiş dönemlerinde sıvı kaybını önlemek oldukça önem taşımaktadır. Çünkü en fazla sıvı kaybı bu dönemlerde yaşanmaktadır. Bunun için genel olarak bebeklerde sıvı takviyesi yapmak çorba, ayran, limonata, evde hazırlamış taze meyve suları gibi sıvı besinlerle vücuttaki sıvı ihtiyacını giderilebilir ve ayrıca çocuklara bol bol su tüketiminde sağlaması sağlamanız da önemlidir. Ayrıca bebeğinizi çok sıcak tutacak ve vücudun ısısını arttıracak kıyafetlerden da uzak durmalısınız.

Bebeklerde Sıvı Kaybının Zararları Nelerdir?

Bebeklerde yaşanan sıvı kaybı durumlarında genelde bu sıvı kaybı idrar, bağırsaklar ve terleme yolu ile yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı sıvı alımı da azalmaya başlarsa en hızlı en hızlı etkilenecek organlardan biri de böbrekler olmaktadır. Bu yüzden genelde böbrek hastalıkları da sıvı kaybının yaşanmaması dolayısıyla oluşmaktadır. Bu tür durumlarda diğer çocukların idrarda koyulaşma görülürse doktora başvurmak gerekmektedir. Bebeklerde şiddetli yaşanan sıvı kaybı ayrıca bazı vücut hareketlerini de durgunlaşma, aşırı uyku, ellerde ve ayaklarda buruşma gibi deriyi de etkileyen durumlara yol açabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir