Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Neden Olur?

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Neden Olur?
02.12.2021 15:30
Bebekler, özellikle yeni doğanlar çok hassastırlar. Bebekler anne sütünü bırakıp ek gıdalara geçiş yaptığında, inek sütünün içinde protein olduğundan ve bu da bebeğe direkt verildiğinde alerjiye neden olur. Bebeklerde inek sütü alerjisi bebeklerde gaz sancısı, karın ağrısı, kabızlık, sümüksü şekilde dışkılama, mide bulantısı, kusma, kilo kaybı, huzursuzluk, akciğerlerde bronşit, öksürük, seste hırıltı ve burun tıkanıklığı gibi semptomlara yol açar. İnek sütü alerjisi olan bebeklerde anne diyeti nasıl olmalıdır, bebeklerde inek sütü alerjisinin zararları nelerdir? Konularını sizler için derledik.

Bebekler, özellikle yeni doğanlar çok hassastırlar. Bu nedenle anne- babaların bebek bakımı sırasında çok dikkatli olmaları gerekir. Bebekler anne sütünü bırakıp ek gıdalara geçiş yaptığında, anne babaların gözlerinin bebeğin üzerinde olması gerekir. Çünkü bebekler herhangi bir besine karşı alerji gösterebilirler ve fark edilmediği durumlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Bebeklerde rastlanan alerji türlerinden en sık olanı inek sütü alerjisidir. Bebekler anne sütünü bırakıp, inek sütü içtiğinde vücutlarında bazı kaşıntı, yanma, kızarıklık ve şişme gibi alerjik reaksiyonlar olabilir. İnek sütünün içinde protein vardır ve bu da bebeğe direkt verildiğinde alerjiye neden olur. Bebeğinizin inek sütüne alerjisi olup olmadığını anlamak için yollar şunlardır:

·        Bebeklerde aşırı ağlama

·        Bebeklerde gaz sancısı

·        Bebeklerde kusma ve kilo kaybı

·        Bebeklerde kabız

·        Bebeklerde ishal

·        Bebeklerde burun tıkanıklığının olması

·        Bebeklerde öksürük ve hırıltılı solunum olması

·        Bebeklerde cildinde döküntü

·        Bebeklerde bronşit ataklarıdır.

Eğer bebeğinizde bu belirtiler varsa bebeğinizde inek sütüne alerji vardır. Bu nedenle doktorunuzla görüşmelisiniz. İnek sütüne alerjisi olan bebeklerde keçi sütüne alerji de olabilir. Bebeklerde inek sütüne alerji konusu hakkında merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.

İnek Sütü Alerjisi Olan Bebeklerde Anne Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Anne sütünden inek sütüne geçen bebeklerde inek sütü alerjisi görülebilir. İnek sütü alerjisi, inek sütünde bulunan proteinden dolayı kaynaklanır. Böylece bebeğin vücudunda bazı alerjik reaksiyonlar geçirmesine yol açar. İnek sütü alerjisi ciltte kaşıntı, ciltte döküntü, ciltte yanma, ciltte kızarıklık, ciltte şişkinlik, mide ağrısı, gaz sancısı, kabızlık, kusma, burun tıkanıklığı, öksürük krizi, hırıltılı soluma, akciğerlerde bronşit ve kilo kaybına yol açar. Bu semptomlar görüldüğünde vakit kaybedilmeden doktora başvurmak gereklidir. İnek sütüne alerjisi olan bebeklere uygulanan diyette süt içeren hiçbir gıda yer almamalıdır. Peynir, yoğurt, kefir, sütlü tatlı, tereyağı ve ayran bebeğe kesinlikle verilmemelidir. Bunun yerine meyve- sebze püreleri, sebze çorbası, yumurta sarısı, tavuk suyuna çorba, pekmez, et, ceviz, fıstık, fındık, balık ve mercimek yedirilmelidir.

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisinin Zararları Nelerdir?

Bebeklerde inek sütü alerjisi çok sık rastlanan bir durumdur. Bebeklerde inek sütü alerjisi bebeklerde gaz sancısı, karın ağrısı, kabızlık, sümüksü şekilde dışkılama, mide bulantısı, kusma, kilo kaybı, huzursuzluk, akciğerlerde bronşit, öksürük, seste hırıltı ve burun tıkanıklığı gibi semptomlara yol açar. Bu semptomlar bebeğiniz de görülüyorsa derhal doktorunuza danışmalısınız. Doktor bebeğe yapacağı alerji testlerinden sonra bebeğin inek sütüne alerjisi olduğu tanısını koyar. İnek sütü alerjisi tanısı için yapılacak testler:

·        Cilt testi: Bebeğin cildinden örnek alınır ve laboratuvarda incelenir.

·        Kanda inek sütü antikorlarının bulunması testi: Bebekten kan örneği alınır ve inek sütü antikorlarına bakılır.

·        inek sütünden bir süre uzaklaşma testi: Bebeğin beslenmesinden inek sütü çıkarılır. Bebeğin vücudunun verdiği alerjik reaksiyonların halâ verip verilmediği test edilir.

İnek sütü tanısı koyulduktan sonra bebeğe diyet menüsü hazırlar. İnek sütüne alerjisi olan bebeklerin beslenmesinde, süt ve herhangi süt ürününe yer vermez. Tereyağı, peynir, muhallebi, yoğurt, ayran, kefir gibi sütlü gıdaları yasaklar.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir