Kuduz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kuduz Hastalığı Nasıl Bulaşır?
17.11.2022 23:16
Kuduz hastalığı, oldukça yaygın bir şekilde görülen hastalık türlerindendir. Kuduz hastalığı, aşısı ile birlikte öldürücülüğünü yitirmiştir. Yeni yazımızda, kuduz hastalığı ile ilgili merak edilenleri derledik.

Kuduz hastalığı, eski dönemlerde oldukça öldürücü olan ve aşısının bulunduktan sonraki süreçte, öldürücülüğünü yitiren bir hastalık türüdür. Bu anlamda, kuduz aşısı olmak, kuduz hastalığına yakalanmanın önüne geçmektedir. Kuduz mikrobu, hayvanlardan insana geçmektedir. Kuduz mikrobuna yakalanmak için ise, kuduz mikrobu taşıyan bir hayvan ile temas veya hayvan saldırısına uğramak yeterlidir. Bununla birlikte, kuduz hastalığının nasıl bulaştığı, sıkça sorulan ve merak edilmekte olan konulardan biridir. Bu anlamda, kuduz hastalığının nasıl bulaştığını, şu şekilde açıklayabiliriz; kuduz virüsünün yayılması, kuduz mikrobu kapmış canlıların tükürüğü ile birlikte yayılım göstermektedir. Bunun dışında ise, hayvanlar tarafından tırnaklanmak da kuduz hastalığının bulaşmasında rol oynamaktadır. Bununla birlikte, bir hayvan saldırısına uğranıldığı durumda, öncelikle yara temizlenmeli ve kapatılmalıdır. Sonrasında ise, en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kuduz aşısı olunması hayati önem taşımaktadır. Kuduz virüsünün insan vücudunda yayılım gösterdiği ve etkisini gösterdiği yer ise, beyin ve omurilik bölgesidir. Beyin ve omurilik bölgesine yerleşen virüs, öldürücü etki göstermekle birlikte, kişileri saldırganlaştırabilmektedir. Kişilerin saldırdığı diğer insanlar da kuduz hastalığına yakalanmaktadır. Bu anlamda kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık türleri arasında yer almaktadır. Kuduz hastalığının bulaştığı dönemden sonra ise, kişilerde yarattığı 5 evre oluşmaktadır. Kuduz hastalığının evrelerini ise, şu şekilde sıralayabiliriz; kuluçka dönemi, prodrom dönemi, akut nörolojik dönem, koma ve ölüm ile birlikte, kuduz hastalığı kendini göstermektedir. Kuduz hastalığının kuluçka süresi ise, oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu anlamda, kuduz hastalığının kuluçka süresini, şu şekilde belirtebiliriz; kuduz hatalığının kuluçka süresi, 3 ve 12 hafta aralığında meydana geldiği bilinmektedir. Kuduz hatalığının belirtilerini ise, şu şekilde sıralayabiliriz; ateş, kusma, baş ağrısı, mide bulantısı, endişe, konfüzyon, hiperaktivite, yutma güçlüğü, aşırı tükürük salgılanması, halüsinasyon, uykusuzluk ve kısmi felç olarak, kuduz hastalığının belirtilerini sıralayabiliriz.

Kuduz Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Kuduz enfeksiyonunun vücuda yerleşmesinden sonraki süreçte, bir tedavisi bulunmamaktadır. Yalnızca enfeksiyon yerleşmeden önce, aşı tedavisi uygulanmaktadır.

Kuduz Hastalığının Diğer Adı Nedir?

Çoğu hastalık adının, bir başka adı bulunmaktadır. Bu anlamda, kuduz hastalığının bir diğer adı sıkça sorulmakta ve araştırılmaktadır. Kuduz hastalığının 2 farklı adı bulunmaktadır. Adlarını ise, şu şekilde sıralayabiliriz; Rabies ve Lyssa.

Kuduz Hastalığı Kaç Günde Belli Olur

Kuduz hastalığının kuluçka süresi, 3 ile 12 hafta arasında değişmektedir. Bu anlamda, kuluçka süresinden sonra kuduz hastalığı, kendini belli etmeye başlamaktadır.

Kuduz Hastalığı Kimlerde Görülür?

Kuduz hastalığının görüldüğü kişiler, doğa ile iç içe olan ve vahşi hayvanlar ile temas etmeyi seven kişilerde görülebilmektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir